אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש לכם רעיון למותג? הזדרזו לרשום אותו צילום: shutterstock

יש לכם רעיון למותג? הזדרזו לרשום אותו

רישום סימני מסחר ברחבי העולם בכלל ובסין בפרט עשוי בסופו של יום לחסוך לחברה הרבה מאוד כסף וזמן יקר. ההסבר לפניכם

23.06.2017, 08:06 | דור כהן צדק

סימני מסחר או מותגים (כפי שהם מכונים ע"י רוב האוכלוסייה) הם אחד מאבני היסוד של זכויות הקניין הרוחני. רישום סימני מסחר ברחבי העולם בכלל ובסין בפרט עשוי בסופו של יום לחסוך לחברה הרבה מאוד כסף וזמן יקר.

רק לאחרונה קיבל הנשיא דונלד טראמפ הודעה משמחת בדבר אישור רישום הסימן TRUMP בסין עליו נלחם בעשור האחרון וזכה בניצחון על חברה סינית שטרחה להגיש את הסימן TRUMP בסין מספר ימים לפני שסימן זהה הוגש ע"י הנשיא עצמו. גם מייקל ג'ורדון הצליח לבטל חלק מרישומים קודמים של שמו בתרגום לסינית, שנרשמו ע"י חברה מקומית.

בשנת 2012 שילמה אפל 60 מיליון דולר כדי שתוכל לעשות שימוש בסימן iPad בסין לאחר שחברה סינית מקומית הצליחה לרשום את סימן המסחר, ובכך לזכות בזכויות קניין בסימן iPad בסין.

הסינים אינם בוחלים בגודל החברה

בשנים האחרונות מסתבר שהתנהלות זו של חברות סיניות אינה מתנהלת נגד תאגידי ענק בלבד אלא גם כנגד חברות קטנות יותר כולל חברות ישראליות. הסינים לא בוחלים בגודל החברה ומנסים לאמץ לחיקם סימני מסחר של חברות רבות.

לפני מספר שנים הגישה חברה סינית בקשה לרישום סימן המסחר SodaStream. במזל, סימן המסחר של סודהסטרים עצמה, הוגש מספר ימים לפני כן כבקשה בינלאומית. אם הבקשה של סודהסטרים היתה מתעכבת במספר ימים, הרי שהיתה נוצרת בעיה לרשום את הסימן בסין. וסין לא לבד במגמה זו.

אילוסטרציה, צילום: shutterstock אילוסטרציה | צילום: shutterstock אילוסטרציה, צילום: shutterstock

בדרך כלל ההשקעה המאסיבית בקניין הרוחני של חברה ישראלית טיפוסית הולכת לתחום הפטנטים שכן מה שפורסם כבר לא ניתן לרשום כפטנט אז חייבים להתחיל משם. במקרה הטוב מתייחסים גם למדגמים (המגנים על עיצובו של המוצר) כאשר גם ביחס אליהם יש לדאוג להגנה לפני הפרסום.

את מרביתם של המקרים בהם אנו נתקלים בקשיים לרישום הסימן בחו"ל ניתן היה למנוע לו רק היו פועלים לרישום מבעוד מועד, לפני היציאה לחו"ל, טרם העלייה למטוס לכנס זה או אחר, ולפני הצגה למפיצים פוטנציאלים.

הבעיה נעוצה מכך שרוב מדינות העולם הן "מדינות מירוץ". פירושו של דבר שהזוכה ב"מירוץ" לרישום לוקח את כל הקופה או במקרה הזה את ההגנה. עצם השימוש של בעל הזכויות המקורי לא מספיק על מנת לזכות בזכויות בחזרה וכבר היו מקרים שבהם חברות קיבלו מכתבי התראה ממגוון גנבים שהשכילו לנצח במירוץ לרישום.

התחלה נכונה הכוללת בדיקת השווקים הרלוונטיים, הבנת הטכנולוגיה והמוצרים או השירותים של החברה ורישום היא עניין אקוטי. אסטרטגיות רישום בינלאומיות הן מורכבות, אך יכולות לעזור לכם לדאוג להגנה הטובה ביותר ולחסוך עלויות גבוהות וזמן יקר בעתיד. בשנים האחרונות, אחרי הצטרפותה של ישראל ל'פרוטוקול מדריד' המאפשר הגשה בינלאומית, ירדו עלויות הרישום באופן דרסטי ביחס למדינות החברות.

עם זאת, קיימים מכלול שיקולים בטרם בוחרים ללכת בדרך הרישום הבינלאומי. בכל מקרה, כדאי לדאוג לרישום סימני המסחר שלכם ויפה שעה אחת קודם.

הכותבת היא עו"ד, שותפה בכירה וראש מחלקת סימני מסחר במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ

תגיות