אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאומי: אל תשוו קרנות היתר של מיטב ואנליסט למתחרים צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

לאומי: אל תשוו קרנות היתר של מיטב ואנליסט למתחרים

מערך הייעוץ של הבנק ינחה היום את היועצים שלא להסתמך על מערכת הדירוג הפנימית שלו בנוגע לשתי הקרנות. הסיבה: הרשות אישרה לבתי ההשקעות להחליף קטגוריה ממניות יתר המסוכנות למניות כללי, מבלי למחוק את היסטוריית התשואות

25.06.2017, 06:54 | רחלי בינדמן

מערך הייעוץ של בנק לאומי שבראשו עומדת עינת סקורניק, צפוי לעדכן היום (א') את נוהלי העבודה ליועצים. הבנק ידגיש את השינויים שעברו שתי קרנות נאמנות של בתי ההשקעות מיטב דש ואנליסט, שאותם חשף "כלכליסט" ביום רביעי אחרון, ויזהיר את היועצים שלא לקבל החלטה המבוססת אך ורק על מערכת הדירוג של הבנק. מדובר בקרן אנליסט מניות מיד קאפ קטנות, וקרן שנייה של מיטב דש, שהלכה בעקבותיה - מיטב מניות ממוקדת יתר.

קראו עוד בכלכליסט

שתי קרנות אלה קיבלו את אישור רשות ני"ע להחליף את סיווגן מקטגוריית מניות יתר (קרנות שעיקר השקעותיהן הן במניות היתר שלא נסחרות במדדי המניות המובילים) לקטגוריית מניות כללי (היכולה להשקיע בכלל המניות הנסחרות בבורסה, אך לרוב לפי הפרופורציות של המניות במדדים השונים עם חשיפה נמוכה יותר למניות היתר) הנחשבת סולידית יותר, וזאת מבלי למחוק את היסטוריית התשואות שלהן. בזכות המהלך שבוצע לפני כחמישה חודשים על ידי אנליסט, טיפסה הקרן שלו לראש הדירוג של מערכת הייעוץ הממוחשבת של הבנקים, וזאת על רקע הזינוק שממנו נהנו מניות היתר מתחילת השנה בשל הרפורמה במדדי הבורסה, כאשר חלק ממניות היתר נכנסו למדדים החדשים ונהנו מביקושים שהזרימו תעודות הסל.

להגדיל הסיכון למשקיעים

 

באנליסט הסבירו כי ביקשו מרשות ני"ע לבצע את שינוי הקטגוריה בפברואר על רקע העובדה שמניות יתר רבות שבהן השקיעה הקרן הצטרפו למדדים החדשים - מדד ת"א־135 ומדד ת"א־90. הסיבה: כדי להישאר בקטגוריית מניות היתר היה נאלץ מנהל הקרן למכור אחזקות במניות היתר שנכנסו למדדים ולקנות מניות קטנות יותר שנותרו מחוץ למדד, ובכך להגדיל את הסיכון למשקיעים. בנוסף, לו הקרן של אנליסט היתה נשארת בקטגוריית מניות היתר, הגמישות בניהול הקרן היתה יורדת מכיוון שהיו פחות מניות להשקיע בהן וסחירות המניות שנותרו מחוץ למדדים נמוכה משמעותית.

אלא שלאנליסט היה יותר מזל משכל, ולצד תשואות העבר, המשך הזינוק של מניות היתר לשעבר, שהצטרפו למדדים החדשים בחודשים האחרונים, סידר לקרן של אנליסט התברג ות למקום הראשון בקטגוריית מניות כללי במערכי הייעוץ של הבנקים. זאת חרף העובדה שהמתחרים שהיו מלכתחילה בקטגוריה התרעמו על כך שבעוד הם השקיעו בפיזור מניות רחב וסולידי יותר, אנליסט נהנתה מהיסטוריית תשואות של קרן "מסוכנת" יותר.

בבית ההשקעות מיטב דש שמו לב להצלחת הקרן של אנליסט שכמעט הכפילה בתוך כמה חודשים את היקף נכסיה בזכות המהלך, מ־200 מיליון שקל ל־330 מיליון שקל, ורצו גם. בניגוד לאנליסט שביצע את המהלך בסמוך להחלת רפורמת המדדים, קרן היתר של מיטב דש נשארה בקטגוריה המקורית עד לפני שבוע וחצי. רק לאחר שראו את ההצלחה של אנליסט ואת המשך הזינוק במניות היתר שנכנסו למדדים, החליט מיטב דש "להעתיק" את המהלך.

כך או כך, היועצים בבנקים לא שמו לב למהלך של שני הגופים והמליצו ללקוחות שביקשו לרכוש קרן מניות כללית לבחור בקרנות המובילות בדירוג, וזאת מבלי להביא בחשבון שמדובר בקרנות שהתשואה העודפת שלהן על פני המתחרות הושגה בחלקה על בסיס השקעה בהרכב מניות מסוכן יותר.

בנק לאומי, צילום: אוראל כהן בנק לאומי | צילום: אוראל כהן בנק לאומי, צילום: אוראל כהן

רוב הגיוסים בקרנות הנאמנות מתבצעים על סמך המלצות היועצים בבנקים ולפיכך יש להם משקל אדיר בהצלחה או בכישלון של קרן. האירוע מדגיש עד כמה מערכות הדירוג של הבנקים מוגבלות ביכולתן לחזות על בסיס ביצועי העבר את הקרנות שיפגינו ביצועים עודפים בעתיד, ועד כמה היועץ צריך גם להפעיל שיקול דעת.

העדיף את גישת האזהרה

 

בנק לאומי יכול היה לנקוט צעד אגרסיבי יותר ולהשאיר, לפחות לבינתיים, את הקרנות של אנליסט ומיטב דש בקטגוריה הישנה, קטגוריית מניות היתר. עם זאת, הבנק העדיף לבחור בגישה של "אזהרת" היועצים והפניית תשומת ליבם למהלכים כך שבעת מתן המלצה ללקוח יוודאו שהיסטוריית הביצועים של הקרנות אמנם אמינה, ושהקרנות לא שינו את תמהיל השקעתן לאחר המהלך של החלפת הקטגוריה. זאת, בהשוואה לביצועי הקרנות האחרות בקטגוריה, ושעודף התשואה שלהן לא קשור דווקא לאיכות ניהול ההשקעות אלא להחזקה גבוהה יותר של מניות יתר בעבר למול המתחרים באותה קטגוריה.

בבנק לאומי סירבו להגיב לידיעה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תבדקו סטיית תקן ותופתעו
כל הכתבה מבוססת על ה"סיכון הגבוה" של קרנות אנליסט ומיטב-מדוע לא לציין בפירוש את סטיית התקן שלהן? תשובה-כי אז מתברר שאין על מה להישען ודווקא הקרן של פסגות בסיכון גבוה משמעותית: שנה אחרונה: פסגות-10.42 מיטב-8.44 אנליסט-8.05 3 שנים: פסגות 13.1 מיטב 10.7 אנליסט-9.7 המידע שקוף וגלוי, המערכות של הבנק לא מוגבלות וגם היועצים לא מוגבלים-ושכל אחד יעשה את הבחירה הנכונה.
אחד  |  25.06.17