אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תש"י חוזרת לדליה אנרגיות: תרכוש 7% מהקיבוצים צילום: מיה כרמי-דרור

בלעדי לכלכליסט

תש"י חוזרת לדליה אנרגיות: תרכוש 7% מהקיבוצים

רק ביולי שעבר מכרה תשתיות ישראל את יתרת אחזקותיה בחברה ב־430 מיליון שקל. הרכישה ב־150 מיליון שקל משקפת לחברת האנרגיה שווי של 2 מיליארד שקל, ומזכירה את חזרתה של קרן טנא להשקעה באבן קיסר

27.06.2017, 08:20 | גולן חזני

במהלך מפתיע, פחות משנה אחרי שמכרה את יתרת אחזקותיה בחברת דליה אנרגיות, עומדת קרן תש"י לחזור ולרכוש מניות בחברה. ל"כלכליסט" נודע כי תש"י (תשתיות ישראל) מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישת 7% מהחברה ממשקי הקיבוצים, שמחזיקים ב־47.7% ממניות החברה, תמורת כ־150 מיליון שקל. הרכישה משקפת לחברה שווי של כ־2 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

ביולי 2016 מכרה תש"י, המנוהלת בידי ירון קסטנבאום, את יתרת אחזקותיה (20%) בחברה ובפרויקטים העתידיים שלה תמורת 430 מיליון שקל ולפי שווי של 2.2 מיליארד שקל. אותה מכירה נעשתה ברווח של פי שמונה על ההון העצמי שהשקיעה הקרן בחברה החל ב־2007. המניות נמכרו לקבוצת הכוללת את היזם דניאל חודיסמן ממקסיקו, איש העסקים צבי ברק, קרנות ההשתלמות למורים ולגננות וקרנות ההשתלמות למורים תיכוניים שבבעלות הסתדרות המורים והמדינה.

דליה אנרגיות, המנוהלת בידי איתן מאיר, הקימה את תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל לייצור חשמל, הממוקמת באתר צפית שבשפלת יהודה, סמוך לכפר מנחם. התחנה היא בעלת הספק מרבי של כ־900 מגה־ואט. בעלי המניות הגדולים בדליה אנרגיות כיום הם משקי הקיבוצים (47.7%), חירם אפסילון של ד"ר עלי ברנע, משה לסרי ויגאל פורת (25.6%), קבוצת המשקיעים שלהם מכרה תש"י את יתרת אחזקותיה (20%) וחברת אס.אי אינט אנרג'י (6.7%). תש"י נמצאת בשליטת קבוצת הביטוח והפיננסים הראל השקעות של יאיר המבורגר ועו"ד יהודה רווה.

יאיר המבורגר מבעלי השליטה בהראל, צילום: מיה כרמי-דרור יאיר המבורגר מבעלי השליטה בהראל | צילום: מיה כרמי-דרור יאיר המבורגר מבעלי השליטה בהראל, צילום: מיה כרמי-דרור

באוקטובר 2015 מכרה תש"י מניות בכורה בדליה אנרגיות ברווח של 150 מיליון שקל. מניות בכורה אלה נרכשו על ידה בסכום של 100 מיליון שקל במחצית 2012, ונמכרו לקבוצת משקיעים מוסדיים בראשות עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות תמורת 250 מיליון שקל. כך, ההשקעה במניות הבכורה הניבה לקרן תשואה של 150%, שמשקפת תשואה שנתית של 44%.

בניגוד להשקעה הראשונה של תש"י ב־2007, שנעשתה בחברה שהיתה בתחילת הדרך ואמורה לגייס הון ולפתח את תחנת הכוח על כל הסיכונים הכרוכים בכך, ההשקעה עתה היא בחברה בוגרת ומניבה - נכס קיים, שמייצר תזרים קבוע לתקופה ארוכה, ומניב תשואה גבוהה יותר מזו שמניבים אפיקים אחרים בתקופה של ריביות נמוכות.

ההחלטה של משקי הקיבוצים להקטין את חלקם עשויה לנבוע מרצון להיפגש עם כסף לאחר שבניית התחנה הושלמה, ומכוונת כדי להקטין את חלקם במימון הרחבת התחנה המתוכנת בהיקף של מאות מיליוני שקלים, שתצריך מימון של בעלי המניות הקיימים.

המקרה מזכיר מקרה של קרן אחרת שמכרה את אחזקותיה בחברה וחזרה אליה. לפני כחצי שנה רכשה קרן טנא 3.5% ממניות יצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר, שנתיים אחרי שמכרה את אחזקותיה (21%) בחברה.

תש"י השלימה לאחרונה גיוס של קרן שלישית בהיקף של 1.2 מיליארד שקל. המשקיעים הישראלים הבולטים של תש"י מלבד הראל הם לאומי פרטנרס, עמיתים, קרנות המורים ומשקיעים פיננסיים מחו"ל, שהשתתפו גם בגיוס של הקרן השלישית. קרן זו צפויה להתמקד בעיקר בהשקעות בתחומים דומים לאלה שבקרנות הקודמות, בעיקר בישראל.

תגיות