אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל רמ"י: "ויתרנו על הכנסות בהיקף מיליארד שקל בגלל מחיר למשתכן" צילום: ענר גרין

מנכ"ל רמ"י: "ויתרנו על הכנסות בהיקף מיליארד שקל בגלל מחיר למשתכן"

עדיאל שמרון אמר את הדברים בכנס נדל"ן; מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן: "המדינה מפילה את כל הסיכון על הקבלנים - המפרטים בפרויקט מחיר למשתכן באור יהודה הם כמו של דירות יוקרה"; יגאל דמרי: "מטרת ההגרלה הגדולה היא לנטרל 40 אלף זוגות מרכישת דירה לתקופה של חודשים"

27.06.2017, 11:58 | דותן לוי
"בפרויקטים של מחיר למשתכן המדינה מוותרת על מיליארדים ואנחנו ברמ"י רואים את אובדן ההכנסות. מתחילת השנה ועד עכשיו היה אובדן של למעלה ממיליארד שקל בהכנסות של רמ"י", כך אמר עדיאל שמרון מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל בוועידת הנדל"ן השנתית של EY ישראל בשיתוף משרד עו"ד שטיינמץ הרינג גורמן ושות'.

קראו עוד בכלכליסט

שמרון הסביר ואמר, כי מטרתה של תוכנית מחיר למשתכן היא לא לפתור את משבר הנדל"ן, "זהו פתרון ביניים שאמור לפתור את הבעיה לתקופת זמן מוגבלת. לתוכנית הזו יש השפעות לוואי והן שזה מוריד את הביקוש לדירות חדשות על ידי זוגות צעירים. זה מאפשר לנו להשפיע על ישובים מסוימים, להחזיר אליהם בני מקום למשל, אבל גם זה מוגבל בזמן".

על מדיניות האוצר בתחום הדיור נמתחה ביקורת רחבה מצד ראשי חברות הבנייה והיזמות.

לדברי תמיר דגן מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן, מספר השיווקים לא עובר את ה-25 אלף יח"ד, "המספרים שאומרים במשרדי הממשלה לא נכונים ואני מעריך שיהיה מחסור מאד גדול. כחברה עסקית אתה בוחן את הסיכונים מול הסיכויים והמדינה לא הפנימה שבמכרזים האלה יש צפיפות גדולה ברווחיות של המכרזים והיא זורקת עלינו את הסיכונים, יש מכרזים שהם הזויים, בפרויקט מחיר למשתכן באור יהודה הרשות שלחה אלינו מפרט חדש יומיים לפני שניגשנו למכרז. זה מפרט שאין כמוהו בכל אור יהודה והוא מתאים לדירות היוקרה בת"א זה מקפיץ את המחיר לדירה ב-50-100 אלף שקל. אתה לא רוצה להיכנס לסיכון כזה וכרגע מחיר למשתכן לא מצדיק את הרווחיות שהוא מציע".

עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל, צילום: ענר גרין עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל | צילום: ענר גרין עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל, צילום: ענר גרין

יגאל דמרי בעלים חברת י.ח. דמרי הסביר את המצב לפי ראות עיניו, "איפה השוק תקוע עכשיו? הוא תקוע בשוק של הדירות שבין מיליון ל-2 מיליון שקל. מה הם עושים בהגרלה הזו? הם מוציאים להגרלה 15 אלף יח"ד, נרשמים 40 אלף בתי אב והם ממתינים לתוצאות ההגרלה. בזמן הזה האוצר מנטרל את כל הזוגות האלה, הוא מוציא אותם מהשוק".

ארנון פרידמן מנכ"ל אשדר: "מנסים לתת כאן פתרונות קסם. אני הולך לבטל את כל החופשות בחברה שלי אחרי ה-15 לאוגוסט מועד ההגרלה, כי תהיה שם כל כך הרבה אכזבה של הזוגות הצעירים. בשוק הפרטי ממתינים לדירה, אבל יודעים בדיוק לאיזה דירה ממתינים. במחיר למשתכן לא יודעים כלום, איזה שטח הדירה? איזה קומה? מתי מתחילים לבנות? לא יודעים כלום. הזוגות יחכו חודשיים שלושה וירדו מזה. כשזכינו במוצקין אמרו לנו שהם לא מוכנים להגרלה, הוציאו את ההגרלה ואנשים מחכים חודשים כדי לדעת אם זכו, וכל שבוע אנחנו מקבלים רשימה של ביטולים, אנשים אפילו לא מחכים לראות במה זכו, וזה בפרויקט אחד, בהגרלה הגדולה אנחנו מדברים על היקף עצום".

דרור נגל מנכ"ל חברת אזורים: "ההגרלה הגדולה היא גימיק גאוני אבל אני חושב שהזה גימיק שלא משרת את הציבור".

שמרון: "אנחנו מאמינים במכרז הזה וזה אומר שמחיר למשתכן זה לא סלאמס ואנחנו מאפשרים למהנדסי הערים ולראשי הערים להשפיע על המפרט. עם הטענה שהמפרט גבוה מידי אני יכול להתמודד. אם זה לא מתאים לקבלנים שלא יגשו, אנחנו מאפשרים להם לבחון את זה ושמים את כל הנתונים במכרז. לגבי המספרים, רק 10% מהשיווקים לא יצא אל הפועל. היעד שלי הוא לסגור 50 אלף עסקאות בשנה, אני אפרסם 70 אלף דירות במכרזים כדי להוציא את המספרים האלה".

בהמשך התייחס דגן לנושא הקרקעות הפרטיות ואמר, " הקרקעות שמשווקת רמ"י הם ברמות של פחות מ-10,000 יח"ד בשנה והם יפגשו ביקוש אדיר, יש הרבה אנשים שרוצים לשפר את תנאי המחיה, לעבור מקום מגורים ואין להם אלטרנטיבה. בקרקעות הפרטיות המחירים רק עולים ומי שקונה קרקע ביוקר ימכור את הדירה ביוקר".

"חלק מראשי הערים הם קליינטים פחות טובים ואין לנו מושג מה הם רוצים מאיתנו"

"התקשורת מנהלת מלחמה במחיר למשתכן, אני מציע לא לקרוא עיתונים", כך אמר אביגדור יצחקי יו"ר מטה הדיור כשהוא מסביר את הקשיים שהוגי התוכנית והמוציאים אל הפועל נתקלים בהם בשגרה. "מחיר למשתכן החל לפעול לפני שנה ושמונה חודשים ובאוקטובר 2017 אנשים יקבלו מפתחות, אתם מכירים את עולם הנדל"ן בישראל ויודעים שזה שיא שמרגע הזכיה ועד קבלת המפתח עברו רק שנתיים. זה נכון שמהצד שלנו זה נראה שונה ויש את התקשורת שנלחמת במחיר למשתכן ואנחנו יודעים מי מזמין אותה ומאיפה. המטרה שלנו היא להכניס את השוק הזה ליציבות, המחירים זו תוצאה, זה לא משהו שאתה עושה אותו. אנחנו עוסקים במאקרו כלכלה ולא במיקרו, המטרה שלנו היא לאפשר לשוק הפרטי לבנות מספיק דירות בהתאם לצרכים של מדינת ישראל ולטווח הארוך".

אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור, צילום: עמית שעל אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור | צילום: עמית שעל אביגדור יצחקי, יו"ר מטה הדיור, צילום: עמית שעל

לגבי איומי הקבלנים כי יעצרו את הבנייה אמר יצחקי, "התחלות וגמר בנייה זה נתון מאד גמיש במדינת ישראל, האמירה הזו שקבלנים יעצרו את הבנייה ולא יבנו לא הגיונית, הם חייבים להפעיל את החברות, מה הם יעשו עם הציוד והצוותים שלהם? נדאג לזה שהם לא יעצרו כי גם לא כדאי להם".

בנוגע למלאי התכנוני של מדינת ישראל אמר יצחקי, "עד 2040 נתכנן 2.6 מיליון יח"ד, כי אנחנו צריכים 1.5 מיליון יח"ד עד אז ונוציא אותן מהמלאי הזה כי אנחנו יודעים שלפעמים יש בעיות ולא את הכל אפשר לממש. גם קצב השיווקים הוא בהחלט נותן מענה לשוק הישראלי ולצרכים שלו. כמובן שבמקביל אנחנו משווקים אזורי תעסוקה, מסחר כדי שלדיירים יהיו את כל התשתיות מסביב".

על ההתנהלות מול ראשי הערים אמר יצחקי, "חתמנו על 22 הסכמי גג ואנחנו נותנים לרשויות את כל האמצעים לפתח את הערים שלהם. חלק מראשי הערים הם קליינטים פחות טובים ואין לנו מושג מה הם רוצים מאיתנו אבל גם על זה ננסה להתגבר".

עוד אמר יצחקי על הביקורת הרבה שנמתחה על ההגרלה הגדולה של מחיר למשתכן שמתכנן מטה הדיור בחודש אוגוסט, "אנחנו מנסים לספק לזוגות הצעירים היצע גדול של ערים וישובים במדינת ישראל ולתת ודאות לדיירים שיש להם דירה ביד ותאמינו לי כדי לקבל דירה בראשל"צ הם מוכנים לחכות גם 3 שנים אבל הם לא יחכו הרבה זמן. המקסימום שהם יחכו זה 9 חודשים עד שיקראו להם לבוא לבחור דירה ואתם צריכים לראות כמה מאושרים הזוגות האלה. מי יכול להביא מפתח לדירה בשנתיים? תראו לי אחד. אני שומע כל מיני הערות שאני לא יודע מאיפה הן באות אבל מזמין אתכם לפגוש את הזוגות הצעירים האלה. עיקר הדירות הן במרכז הארץ".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
היזמים הגדולים חומדים את משכורתיהם של הזוגות צעירים
יגאל דמרי ,ארנון פרידמן ,דרור נגל ,יוצאים מגדרם להסביר למה ואיך אפשר להכשיל את ההטבות ש הממשלה נותנת במחיר למשתכן ,אליבא דה יגאל ארנון ודרור ככל שיהיה רק לציבור יהיה טוב להם וככל שהמינהל ימכור להם והם ימכרו ביותר יקר יהיה טוב להם ורע לציבור אבל מה זה חשוב מה עם הציבור אלא ש ,ששכחו שהקרקע וכל המדינה שיכת לאזרחים וה 3% יזמים /מעמד גבוהה רוצים למצוץ את דמם של 97 % מהציבור ולגזור עליהם קופון דרך ספסרות בקרקע ,אבל ,אבל ופה האבל הגדול הציבור יקום עליהם כאיש אחד כל אזרח שחפץ ביקרו של ילדיו ידע שהאויב הכלכלי המר ביותר שלו הם יזמי הנדלן יגאל דמרי ,ארנון פרידמן ,דרור נגל ושאר היזמים שתאבי ספסרות וחמדנים ותאבי בצע לגזור את ליטרת הבשר שלהם הישר מתוך הכנסתם הפנויה של הזוגות הצעירים הקרקע שלכם ציבור יקר ואינכם צריכים לקנות כלום מאיש אלא למנות נבחר ציבור שישרת אותכם נפעל חוקי בלבד ונמשיך להיות נאמנים לחוקי המדינה וכל אויב מבית ומחוץ והפעם מהבית נדאג של יוכל לשחד את נבחרי הציבור ולקנות אותם ,מטרת היזמים לקנות את נבחרי הציבור
לא לטעות זאת מלחמת מעמדות  |  29.06.17
6.
יזמים נגד הציבור
יגאל דמרי , ארנון פרידמן , דרור נגל ,הראשון יזם בעל בית האחרים מנכלים אבל כל שקל שהחברות שהם מנהלים או בבעלותם רווח יזמי זה רווח ספסרות על הקרקע לא על הביצוע כי הם מביאים קבלני משנה ואין רווח בביצוע ,כל שקל שהם הרויחו שהם קוראים לו רווח יזמי זה כסף שהם לקחו מההכנסה הפנויה של הציבור זוגות צעירים משפרי דיור ,כל שקל שהם לקחו הם לקחו מאוכל וחינוך של ילדים למה המדינה מוכרת להם קרקע ואחרי זה הם מוכרים ביותר יקר למה המדינה לא בונה ישר על הקרקע של המינהל עם קבלן מבצע למה צריך את הסיבוב הזה שיתנו ליגאל ,לארנון ,ולדרור לספסר ,אלה ספסרים בני ספסרים שעושים הכל להכשיל תוכנית למשתכן
לא לטעות  |  29.06.17
לכל התגובות