אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל: נרכוש 20% יותר גז תמורת פתיחת החוזה עם תמר צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

חברת החשמל: נרכוש 20% יותר גז תמורת פתיחת החוזה עם תמר

חוזה הגז בין חברת החשמל למאגר תמר קובע מחיר גבוה יחסית ליחידת גז טבעי. כעת מציע היו"ר יפתח רון טל להגדיל משמעותית את כמות הגז הנרכשת תמורת הקדמת נקודת היציאה מ־2021 לתחילת השנה הבאה, וכך לפתוח את המחיר לדיון מחודש

28.06.2017, 06:56 | ליאור גוטמן

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל הנחה את הנהלת החברה לנסות לפתוח את חוזה הגז עם שותפות תמר ולהקדים את נקודת היציאה שמתוכננת ל־2021 לשנה הבאה. כעת, בתמורה להסכמת שותפות תמר, שנכון לעכשיו שוללות את פתיחת החוזה, ההערכות במשק האנרגיה הן שחברת החשמל תציע התחייבות לרכוש עד 20% גז יותר מבחוזה הנוכחי, כלומר עוד 15–20 מיליארד מ"ק, בעלות שיכולה להגיע לכמה מיליארדי דולרים ב־15 שנה, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, צילום: אוראל כהן יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל | צילום: אוראל כהן יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, צילום: אוראל כהן

חברת החשמל משלמת היום כ־5.8 דולר ליחידת אנרגיה, בעוד המתחרים שלה שמפעילים תחנות כוח פרטיות משלמים 4.7 דולר. מיולי הקרוב, אלו ישלמו 4.9 דולר ליחידת אנרגיה. לפי הערכות של משרד האוצר, מחיר הגז שתשלם חברת החשמל יגיע בסוף העשור ל־7 דולר ליחידת אנרגיה, מחיר שממנו נגזר תעריף החשמל של כלל הציבור (בנוסף לעלויות הדלקים שמשלמת חברת החשמל). זאת בעוד שהמתחרים ימשיכו לשלם מחיר נמוך יותר.

הנחיית רון טל לא עברה דיון מסודר בדירקטוריון, אך ייתכן שבשבועות הקרובים יתקיימו פגישות בנידון עם השותפות, וזאת על רקע דו"ח מבקר המדינה על חוזה הגז של חברת החשמל שפורסם במאי. המבקר מצא כי "במהלך המשא ומתן (על הסכם הגז, ל"ג) דירקטוריון החברה לא עמד די הצורך לקבל הסברים בדבר השינויים לרעה שחלו בתנאי ההסכם".

גורם בכיר באחד ממשרדי הממשלה שהיה שותף לגיבוש מתווה הגז, תקף אתמול את רון טל ואמר כי "כל אחד יאכל מה שהוא בישל. הוא השיג הסכם רע, חטף ממבקר המדינה, ועכשיו עושה ספינים על גבה של תמר כדי לצאת טוב".

בשותפות תמר טוענים כי פתיחת החוזה "לא יקום ולא יהיה". עוד הזכירו שחוזה הגז של חברת החשמל עודן במתווה הגז הממשלתי, וכשפסקת היציבות המרוככת שהתקבלה קבעה שלא ניתן לפתוח חוזים ישנים, בוודאי שנחתמו ב־2012.

גורמים בשוק ההון התייחסו לניסיונות פתיחת החוזה כאל רעשי רקע שמלווים את הנפקת האג"ח של תמר פטרוליום. ההנפקה אמורה להתקיים בשבוע הבא, במסגרתה חברת־בת של דלק קידוחים תמכור כ־9% מהמאגר לציבור בשווי מוערך של המאגר שנע סביב 12 מיליארד דולר.

יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים וישראמקו רשמו ירידות חדות החודש שמיוחסות לתיקון ההון העצמי שבוצע לאחר חלוקת הדיבידנד בשתיהן (180 מיליון דולר בדלק ו־500 מיליון דולר בישראמקו), לאור חשש של השוק שההנפקה לא תמשוך את המוסדיים.

נכון לעכשיו לא מתקיימים מגעים לפתיחת החוזה, שכן המהלך היה מחויב בדיווח לבורסה וביטוח בתשקיף ההנפקה, אחרת היה מדובר לכאורה בהטעיית משקיעים. זאת משום שחוזה הגז של חברת החשמל מהווה 55% מהכנסות דלק קידוחים, וככל שהאחזקות שלהם בתמר משועבדות להנפקה, לא ייתכן שהמשקיעים היו מגלים לפתע שהבטוחה החשובה ביותר עומדת בפני ירידת ערך.

"ההגינות מחייבת לפתוח את החוזה ולהפעיל את מנגנון תיקון המחיר כבר ב־2018–2019", אמר רון טל בדצמבר 2016. כעת הוא מוציא את דבריו לפועל.

תגיות