אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זכות השימוע לחשוד פלילי צילום: שאטרסטוק

זכות השימוע לחשוד פלילי

לחשודים בעבירה פלילית יש זכות על פי חוק לטעון מול הרשות התובעת מדוע יש להימנע מלהגיש נגדם כתב אישום. כך תעשו זאת נכון

28.06.2017, 11:59 | בשיתוף משפטיפ - עו״ד סיון חורש

תיק פלילי וכתב אישום פלילי הם מכשול אדיר בחייו האישיים והמקצועיים של כל אדם. מכאן, קבע המחוקק בחוק סדר הדין הפלילי (סעיף 60א) כי בהינתן תנאים מסוימים, ניתנת לאדם האפשרות לשטוח טענותיו בפני הרשות התובעת באשר למדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום. לאחר חקירה משטרתית, התיק בעניינו של החשוד עובר לבדיקת הרשות התובעת, קרי, התביעות המשטרתיות או הפרקליטות על מנת שזו תחליט אם יש מקום להגשת כתב אישום לבית המשפט. המחוקק קבע כי בעבירות אשר העונש בצידן עולה על 3 שנות מאסר, על הרשות התובעת ליידע את החשוד באמצעות מכתב יידוע כי קמה לו זכות טיעון מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום, וזאת תוך 30 ימים מיום קבלת מכתב היידוע.

אלא שחשודים רבים המקבלים מכתב יידוע זה מתעלמים מן האפשרות הזו ו״מטאטאים״ אותה כלאחר יד, ועל כך אין אלא להצר שכן מדובר בהליך חשוב מאין כמותו. הפסיקה אף כינתה זכות זו כזכות ייסוד הנמנית עם עקרונות הצדק הטבעי.

אילוסטרציה. הליך השימוע אינו משמש תחליף למשפט , צילום: shutterstock אילוסטרציה. הליך השימוע אינו משמש תחליף למשפט | צילום: shutterstock אילוסטרציה. הליך השימוע אינו משמש תחליף למשפט , צילום: shutterstock

שמו של אדם, הוא כל עולמו ובעידן בו החשודים בפלילים נחשפים תקשורתית, נוצר קושי תהומי לשמור על הערך החשוב כל כך – זכות החפות. מרגע בו הוגש כתב אישום כנגד אדם, במיוחד בגין עבירה בעלת אופי חמור ו/או בגין עבירה הנושאת עימה קלון, ניקוי שמו, גם במקרים בהם זוכה החשוד, כמעט בלתי אפשרית. מכאן, זכות השימוע בטרם הגשת כתב אישום מקבלת משנה תוקף.

יודגש כי הליך השימוע אינו משמש תחליף למשפט ואין הפרקליטות נוטלת על עצמה תפקיד שיפוטי, אלא שזוהי הזדמנות להעמיד את התביעה על טעותה, בין אם טעות משפטית ובין אם טעות ראייתית.

על מנת שזכות זו תתממש באופן אפקטיבי ואמיתי, יש לאפשר לחשוד ולבא כוחו לעיין בעיקרי חומר הראיות שבידי התביעה לקראת השימוע וזאת בכפוף לשיקול דעת התביעה וככל שזו תסבור כי אין בעיון בחומר בכדי לפגוע בעניינם של מעורבים אחרים או לגרום כל נזק אחר, יש להעביר את הראיות לידי החשוד, זאת על אף האמור בחוק סדר הדין הפלילי הקובע כי זכות עיון בחומר הראיות יועמד לנאשם רק מעת הגשת כתב אישום כנגדו.

עו"ד סיון חורש , צילום: תומר לשר עו"ד סיון חורש | צילום: תומר לשר עו"ד סיון חורש , צילום: תומר לשר

לא אחת אנו עדים לכך שעל אף קיומה של זכות השימוע, הרשות התובעת מגישה לבית המשפט כתבי אישום וזאת ללא הזמנה לשימוע קודם לכן. במקרים אלו, על הסנגור לעמוד על המשמר, לטעון לפסילת כתב האישום ולבקש הכרזה על ביטולו.

* חריגים לזכות השימוע- לזכות לשימוע, חרף חשיבותה קיימים חריגים בהם לא תעמוד לחשוד.

עו"ד סיון חורש עוסקת בתחום הפלילי.

למידע נוסף מלאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
תודה,
הפרטים נשלחו והתקבלו במערכת

תגיות