אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח של פיפ"א פורסם: אין אקדח מעשן לשחיתות של קטאר או רוסיה צילום: אי פי איי

דו"ח של פיפ"א פורסם: אין אקדח מעשן לשחיתות של קטאר או רוסיה

הדו"ח על תהליך ההצבעה ב-2010 למדינות המארחות של מונדיאל 2018 ו-2022, מצא ראיות לאי סדרים רציניים והמליץ על פתיחת חקירה, אך לא כלל המלצה לביטול ההצבעה

28.06.2017, 18:36 | שירות כלכליסט

פיפ"א הפתיעה ופרסמה את הדו"ח המלא של התובע האמריקאי מייקל גרסיה על תהליך ההצבעה ב-2010.

קראו עוד בכלכליסט

האמיר של קטאר עם גביע העולם, צילום: איי פי האמיר של קטאר עם גביע העולם | צילום: איי פי האמיר של קטאר עם גביע העולם, צילום: איי פי

הדו"ח היה אמור להכיל - לפי ההערכות המוקדמות - חומרים מפלילים, שכן גרסיה התפטר במחאה ב-2014 לאחר שפורסם רק תקציר של הדו"ח על ידי יו"ר ועדת האתיקה האנס יואכים אקרט, שלטענתו לא ייצג נכון את הממצאים. כעת מתברר שהדו"ח, שמתפרס על פני 349 עמודים, כולל כמה פרטים מטרידים על "תרבות זכויות יתר" בפיפ"א, אך דווקא הממצאים המרכזיים שלו תואמים לרוח הדברים שעלו מהתקציר.

הדו"ח כן מצא ראיות לאי סדרים רציניים לכאורה, והמליץ על פתיחת חקירה ונקיטת פעולות נגד חברים מבוימים בוועד הפועל של פיפ"א - ביניהם השחקן והמאמן הגרמני לשעבר פרנץ בקנבאואר - אך לא כלל המלצה לביטול ההצבעה.

נמצא כי קטאר השתמשה בטקטיקות שידועות כבר לכל, כמו מימון כנס קונפדרציית הכדורגל של אפריקה באנגולה, וארוחת הצהריים המפורסמת ב-2010 שבה השתתפו בנו של אמיר קטאר, נשיא צרפת דאז ניקולא סרקוזי ונשיא אופ"א לשעבר מישל פלטיני; אך לא קנתה קולות.

בנוגע להצעתה של רוסיה לארח את מונדיאל 2018, נמצא כי היא לא דיווחה לגמרי על כל הקשרים שלה עם חברי הוועד הפועל, כפי שמתחייב לפי החוקים. מעבר לכך רוסיה נוקתה מהחשד שהציעה טובות הנאה לבכירים.

פרסום הדו"ח צפוי לעורר מבוכה מסוימת בקרב התאחדות הכדורגל האנגלית. גרג דייק, היו"ר שלה ב-2014, טען כי התקציר של אקרט הוא ניסיון חיפוי. הדו"ח של גרסיה, כפי שדווח בתקציר של אקרט, מצא שההצעה האנגלית לאירוח המונדיאל ניסתה לרצות כמה מחברי הוועד הפועל, זאת תוך כדי הפרת החוקים. בייחוד ניסו למשוך את ג'ק וורנר, חבר הוועד הפועל מטרינידד הידוע לשמצה, שהושעה מאז מכדורגל לכל החיים.

ההבדל המהותי ביותר בין התקציר שפרסם אקרט בנובמבר 2014 והדו"ח המלא של גרסיה, טמון בביקורת שהטיח גרסיה בנשיא פיפ"א דאז, ספ בלאטר, שנעדרה מהתקציר. עם זאת, גרסיה לא מצא ראיות לכך שבלאטר הפר את הקוד האתי של פיפ"א סביב התהליך המפוקפק שהוביל לבחירת רוסיה וקטאר כמארחות הטורניר.

עם זאת, גרסיה אמר במפורש כי קיום הצבעה בו זמנית עבור שני טורנירים שונים מראש הייתה מועדת לפורענות. הוא מצא גם שבלאטר היה נדיב יותר כלפי חברי הוועד הפועל מכפי שהצטייר מההצהרה המאוכזבת שפרסם, ואפילו הציע בנובמבר 2010 שיש להעניק לכל חבר בונוס של 200 אלף דולר, כולל לשני חברים, עמוס אדמאו וריינלד טמאריי, שהיו בעונש השעיה באותה תקופה.

לאחר ששיבח את בלאטר על שיישם רפורמות, כתב גרסיה כי "בתפקידו כראש הארגון, מוטלת אחריות מסוימת על הנשיא בלאטר על קיום הליך כושל שגרר ביקורת ציבורית עזה, ועל כך שעמד בראש ועד פועל שתרבות זכויות היתר שלו תרמה לרבות מהבעיות שעלו בדו"ח".

מכאן סיכם גרסיה: "כמנהיג פיפ"א, האחריות על הכשלים הללו ועל הצעדים החיוביים שננקטו כדי לתקן את הארגון נופלת על כתפיו של בלאטר".

ועדת האתיקה, שבראש הלשכה החוקרת שלה עמד קורנל בורבלי לאחר התפטרותו של גרסיה, ושבראש בית הדין שלה ישב אקרט, השעתה את בלאטר ופלטיני מפעילות הקשורה לכדורגל בדצמבר 2015. ג'יאני אינפנטינו נבחר במקומו של בלאטר לנשיאות הארגון בפברואר 2016.

פיפ"א מסרה כי היו"ר החדשים של ועדת האתיקה החליטו לפרסם את הדו"ח המלא, זאת לאחר שהתברר כי היומון הגרמני בילד השיג עותק שלו ומתכוון לחשוף אותו בשלבים. אינפנטינו שאמר שהתכנונים לטורנירי המונדיאל ברוסיה ובקטאר ימשיכו כסדרם לא צפוי להחליט שיש בעיה עם הטורנירים לאחר הפרסום המיוחל.

ההצעה של קטאר, שנועדה לקדם אותה בזירה הבינלאומית, הייתה פזרנית, קודמה על ידי האמיר השולט והשתמשה במתקנים של אקדמיית אספייר במדינה, אך אף על פי כן גרסיה לא הגיע למסקנה שנקנו קולות. הוא קיבל את העמדה הרשמית של קטאר, לפיה מוחמד בין חמאם, הבכיר המודח מקטאר, שאכן הורשע בביצוע תשלומים לא חוקיים, לא היה קשור בשום דרך להצעה. גרסיה אף הסיק ששורה של תשלומים שביצע בין חמאם לבכירים בפדרציית הכדורגל של אפריקה לא הייתה קשורה להצעה של קטאר, אלא לניסיון שלו להתמודד מול בלאטר בבחירות לנשיאות הארגון ב-2011.

במקביל, ההצעה של רוסיה לאירוח מונדיאל 2018, שזכתה לתמיכתו של האוליגרך רומן אברמוביץ', נוקתה מפורשות מכל חשד בדו"ח שהפיק סגנו של גרסיה, בורבלי. כפי שציין אקרט בתקציר, בורבלי הסכים בדו"ח שלו שההצעה הרשמית של רוסיה "שכרו" את המחשבים, והחזירו אותם לבעלים שהרסו אותם.

לפי הדו"ח של בורבלי, הבעלים היו אקדמיית קונופליוב, "עמותת כדורגל שנראית קשורה לאברמוביץ'". הבעלים המיליארדר של צ'לסי, הצטרף למשלחת הרוסית, אך נמצא כי לא סיפק סיוע פיננסי לעזור להבדיל את ההצעה הרוסית משל השאר.

5 פרטים בולטים במיוחד מהדו"ח המלא:

 

1. ג'ק וורנר, הבכיר המודח מטרינידד וטובאגו ביקש מלורד טרייסמן ודיוויד דיין לסדר עבודה לבנו של הבנקאי שלו. הוא הצליח להשיג לו עבודת קיץ בטוטנהאם ובוומבלי.

2. לבתו בת העשר של בכיר פיפ"א ריקרדו טשיירה היה בחשבון הבנק שלה 2 מיליון דולר. לפי הדו"ח, נשיא ברצלונה לשעבר סנדרו רוסל הוא שהעביר את התשלום, אך אין ראיות שזה קשור להצעה של קטאר.

3. האישור של ג'ף תומפסון שיו"ר ועדת ההצעה של אנגליה למונדיאל 2018 הסכים לעסקת החלפת קולות עם צ'ונג מונג ג'ון מדרום קוריאה בערב ההצבעה בדצמבר 2010.

4. רק 5 מבין 22 חברי הוועד הפועל שהצביעו באותה הצבעה שיתפו לגמרי פעולה עם גרסיה. הם היחידים שיש להם ידע ממקור ראשון על השוחד והשחיתות הנלווים.

5. ספ בלאטר מתואר כמי שפיקח על "תרבות של ציפייה וזכויות יתר". 4 הלילות שבהם שהה ריקרדו טשיירה בקטאר ב-2010 עלו 5,490 דולר ללילה במלון, אך הוא דיווח על הוצאות של 23,900 דולר.

תגיות