אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: גם יוצאי צבא יעברו מכרז בדרך לשירות הציבורי צילום: צביקה טישלר

מסתמן: גם יוצאי צבא יעברו מכרז בדרך לשירות הציבורי

בעתירה נגד הפטור ממכרז שזוכים לו פורשי צה"ל בקבלתם לעבודה רמז בג"ץ כי לנציבות שירות המדינה אין סמכות להעניק עדיפות כזו: "לכאורה יש קושי בהסדר הזה, הוא תלוש מהחוק"

02.07.2017, 08:06 | משה גורלי

הסעיף בתקנון שירות המדינה שמעדיף יוצאי צבא בקבלה לשירות הציבורי נמצא בסכנה. כך הסתמן בדיון בבג"ץ בשבוע שעבר בעתירה לביטולה של ההוראה שמאפשרת לנציבות שירות המדינה לקבל לעבודה בשירות הציבורי ללא מכרז מועמדים מבין ארבע הקבוצות הללו: חיילים, שוטרים, סוהרים ומורים. בפועל רק הצבא מנצל את הפטור הזה לגמלאיו.

את העתירה הגישה עמותת מעש, באמצעות עורכות הדין דפנה הולץ־לכנר ורחל אדרי, נגד נציבות שירות המדינה. מעש היא עמותה שהוקמה ב־2014 בעקבות מחאת הקיץ של 2011. העמותה פועלת בין היתר להתחדשות, חיזוק והשבחת המערכת הציבורית בישראל. העתירה הוגשה לאחר כמה פניות של מעש לנציבות שלא זכו למענה.

השופטים חנן מלצר, אורי שוהם וג'ורג' קרא הקשו על ב"כ המדינה, עו"ד יעל ברלב. ראשית, בגלל התחמקותה המתמשכת של המדינה ממתן תשובה עניינית, התחמקות הקשורה כנראה לביקורת המהותית של השופטים. "נראה כי יש כאן בעיה בעניין הסמכות", אמר השופט חנן מלצר, כלומר החוק שמעצב את גבולות הגזרה של הנציבות, חוק שירות המדינה, הוא הקובע את הפטורים ממכרז, והעדפת פורשי צה"ל אינה נכללת בהם. 

השופט מלצר. "נדרש שינוי לא רק במטרייה של הנציבות, אלא במטרייה גבוהה יותר", צילום: אוראל כהן השופט מלצר. "נדרש שינוי לא רק במטרייה של הנציבות, אלא במטרייה גבוהה יותר" | צילום: אוראל כהן השופט מלצר. "נדרש שינוי לא רק במטרייה של הנציבות, אלא במטרייה גבוהה יותר", צילום: אוראל כהן

העניין דומה קצת לבג"צים שהוגשו נגד הפטור מגיוס לבחורי ישיבות. בג"ץ קבע שניתן לפטור אותם משירות, אבל רק בחוק, ולא ניתן להסתפק עוד בצו של שר הביטחון. נציבות שירות המדינה, כמו שר הביטחון, היא זרוע של הרשות מבצעת. בשני המקרים הטענה היא שאין בסמכותה להפלות לטובה קבוצות מסוימות באופן שיוצר חוסר שוויון כלפי כלל האוכלוסייה, ללא הסמכה בחוק. וגם החוק צריך להיות מידתי ולתכלית ראויה.

פטור מגיוס לאברכים כמו פטור ממכרז לפורשי צה"ל עשויים להיות תכליות ראויות, אבל קודם כל יש לעגנן בחוק. השופט מלצר רמז שזה הכיוון: "זה דורש שינויים לא רק במטרייה של הנציבות, אלא במטרייה גבוהה יותר. לא אוסיף יותר. לכאורה יש כאן קושי בהסדר הזה. הוא תלוש מהחוק. אני לא אומר שאי אפשר לעגן אותו, אך יש צורך לעבוד על זה. זו לא החלטה כל כך כבדה. ישנן החלטות כבדות ממנה. עליכם להציגה מול המוסמכים".

התוצאה היא שמלצר שלח את המדינה להחליט עד 3 בספטמבר אם לחוקק את הפטור ממכרז ליוצאי צבא או להסתכן בביטולו בבג"ץ.

בעתירת מעש נטען שרק הצבא עושה שימוש בהוראה זו, ואפילו משכלל את היתרון באמצעות הקמת מנגנון ייחודי שמטרתו לנתב את פורשי צבא הקבע לשירות המדינה. מנגנון שמסייע להם במציאת עבודה לאחר שחרורם לגמלאות או לאחר פיטוריהם, וזאת באמצעות תיאום שיטתי מול הנציבות. באמצעות מנגנון זה אוישו בשנים 2013–2014 לא פחות מ־64 משרות בשירות המדינה, רובן בדרג ביניים מבחינת השכר והאחריות. "הוראת התקשי"ר צורמת במיוחד לאור ההיצע הנמוך של משרות ציבוריות לעומת הביקוש הרב למשרות אלו, שאף גדל מדי שנה", נטען בעתירה.

תגיות