אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הודו מקדמת קשרים אסטרטגיים גם עם איראן צילום: אי פי איי

הודו מקדמת קשרים אסטרטגיים גם עם איראן

מאז הוסרו הסנקציות החלה הודו להעביר לאיראן כ־6 מיליארד דולר עבור רכישות הנפט שהתבצעו בעידן הסנקציות. ההודים מעוניינים לבנות את הנמל שיהיה היחיד בדרומה של איראן

05.07.2017, 08:02 | דורון פסקין

ביקורו ההיסטורי של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בישראל מגיע קצת למעלה משנה אחרי ביקורו באיראן שהוגדר בניו דלהי כאסטרטגי. בביקור ההוא בטהרן נפגש מודי עם הנשיא חסן רוחאני והמנהיג העליון עלי ח'מינאי. עיתוי הביקור באיראן לא היה מקרי - זמן קצר לאחר הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעל המשק האיראני, והוא נסב בעיקר סביב העמקת שיתוף הפעולה הכלכלי בין הצדדים.

במידה רבה הגעתו של מודי לטהרן נועדה לשקם מחדש את האמון של האיראנים בהודו. למרות שהרשויות בהודו הודיעו שהיא לא תהיה שותפה לסנקציות על איראן היא נקטה בגישה זהירה שנועדה לרצות את וושינגטון. אמנם יבוא הנפט מאיראן נמשך גם תחת משטר הסנקציות, אך בכדי לא לסכן את הבנקים ההודיים לסנקציות בינלאומיות הם נמנעו מלהעביר ישירות כספים לטהרן תמורת הזהב השחור.

מאז הוסרו הסנקציות החלה הודו להעביר לאיראן כ־6 מיליארד דולר עבור רכישות הנפט שהתבצעו בעידן הסנקציות. אף שהודו הביעה תמיכה עקרונית בעמדה האמריקאית כלפי תוכנית הגרעין האיראנית, הדבר לא מעיב על יחסי האנרגיה בין המדינות. מאז הסרת הסנקציות הפכה איראן לספקית הנפט השלישית במספר עבור המשק ההודי, למרות שבחודשים האחרונים ממשלת הודו צמצמה את היבוא.

מודי ורוחאני בשנה שעברה בטהרן, צילום: אי פי איי מודי ורוחאני בשנה שעברה בטהרן | צילום: אי פי איי מודי ורוחאני בשנה שעברה בטהרן, צילום: אי פי איי

צמצום יבוא הנפט מאיראן הוא בתגובה למשא ומתן התקוע בין שתי המדינות בנושא פיתוח שדה הגז הענק האיראני "פרזאד ב". האיראנים אמנם הבטיחו לפני שנים לקבוצה הודית את זכויות הפיתוח הבלעדיות של השדה, אך בשלב זה אינם ממהרים לממש את ההחלטה. ערב יציאתו של מודי לישראל, הניחו ההודים הצעה נוספת על שולחנם של האיראנים לפיתוח שדה הגז המדובר. הם הציעו השקעה של 11 מיליארד דולר, שכוללת כ־5 מיליארד דולר לפיתוח תשתיות בשדה שהעתודות בו נאמדות בקרוב ל־22 טריליון רגל מעוקבת. ההודים מוכנים להשקיע את הסכום הזה בשדה כדי לנצלו לצרכי משק האנרגיה שלהם בשני העשורים הקרובים. מאחר שתעשיית האנרגיה באיראן נשלטת על ידי חברות המסונפות למשמרות המהפכה, השקעה הודית בהיקף זה באיראן אמורה לעורר דאגה בישראל.

אבל הקשרים בין איראן לבין הודו אינם מתמצים במגזר האנרגיה בלבד. לשתי המדינות אינטרסים אזוריים גיאופוליטיים משותפים. הדבר בא לידי ביטוי בפרויקט משותף ששתי המדינות שואפות לקדם כבר מזה למעלה מעשור - נמל הים שבהאר באיראן. ביצוע פרויקט זה התעכב בשל מצבה הבינלאומי של טהרן.

ההודים מעוניינים לבנות את הנמל שיהיה היחיד בדרומה של איראן. האיראנים זקוקים לנמל שיהווה את המוצא שלהם לאוקייאנוס ההודי. אם יוקם, הוא אמור לספק תעסוקה לתושבי אחד מהמחוזות העניים באיראן.

הקמת נמל שבהאר תואמת את האינטרס ההודי שכן הוא יאפשר לה ליצא למרכז אסיה בלי להזדקק למעבר בשטח שכנתה פקיסטן. בנוסף הנמל הזה אמור לחזק את הממשלה המרכזית באפגניסטן - אינטרס משותף להודו ולאיראן. אינטרס הודי נוסף הוא שנמל שבהאר אמור להתחרות בנמל הנמצא מזרחית אליו בשטח פקיסטן ובו מעורבת סין.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד

תגיות