אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשלת איטליה מזרימה 5.4 מיליארד יורו למונטה פסקי ומשתלטת על הבנק צילום: בלומברג

ממשלת איטליה מזרימה 5.4 מיליארד יורו למונטה פסקי ומשתלטת על הבנק

לאחר קבלת אור ירוק מהאיחוד האירופי: הבנק האיטלקי שעמד על סף פירוק יוצא לתוכנית התייעלות הכוללת מכירת חובות אבודים, הגבלת שכר הבכירים וסגירת 600 מ-2,000 הסניפים

05.07.2017, 11:07 | שירות כלכליסט

ממשלת איטליה השתלטה רשמית על הבנק הוותיק מונטה די פסקי סיינה (Banca Monte dei Paschi di Siena) והזרימה לו 5.4 מיליארד יורו (6.1 מיליארד דולר), זאת במסגרת תכנית נרחבת יותר להבריא את אחד הבנקים החלשים ביותר באירופה.  

קראו עוד בכלכליסט

החילוץ הממשלתי עומד במרכז התכנית לארגון מחדש של הבנק, הרביעי בגודלו באיטליה, שתכלול גם העברת חובות אבודים (חובות מסופקים) בגובה 28.6 מיליארד יורו לישות מיוחדת, הגבלת שכר הבכירים ופיטורים נרחבים במצבת העובדים. על פי הודעת הבנק, במסגרת התכנית ל-4 השנים הבאות ייסגרו כ-600 סניפים של הבנק מתוך כ-2,000 הפועלים כיום. בסוף התהליך, בשנת 2021, יפעיל מונטה פסקי כ-1,400 סניפים.

מונטה די פסקי סיינה, המוגדר כבנק הוותיק בעולם, סובל משנים של ניהול כושל, נהלי הלוואות גרועים והתערבויות פוליטיות. הבעיות הגיעו לשיאן בשנה שעברה, כשחששות לגבי היציבות שלו ומשיכת מיליארדים בפיקדונות, הובילה לערעור באמון בסקטור הבנקאות האיטלקי כולו. בדצמבר האחרון הכריזה הממשלה האיטלקית כי בכוונתה לחלץ את הבנק, זאת לאחר שלא הצליח לגייס הון חדש ממשקיעים פרטיים.

בשלב זה, עומד הבנק בפני גירעון של 8.1 מיליארד יורו. בנוסף לכספי הציבור שיוזרמו אליו, בעלי המניות ומחזיקי האג"ח אמורים להעביר 2.7 מיליארד יורו נוספים באמצעות המרת אג"ח למניות. בסיום התהליך, הממשלה תשלוט ב-70% מהבנק.

התכנית זכתה אתמול (ג') לאישור הנציבות האירופית, והחלטה זו נתנה את האור הירוק הסופי להוצאתה לפועל. הממשלה האיטלקית ניצלה פרצה בחוקי הבנקאות של האיחוד האירופי כדי להבטיח את האישור להשתמש בכספי משלמי המסים לחיזוק הבנק, מהלך שעורר את זעמם של חלק מהפוליטיקאים האירופים, החוששים מערעור מעמד החקיקה בעניין זה.

על אף המאמצים של הממשלה האיטלקית, הכוללים גם פירוק של שני בנקים בעייתיים אחרים, סקטור הבנקאות האיטלקי נותר בין החלשים באירופה, והוא כולל 200 מיליארד יורו בחובות אבודים. הבנקים נפגעו משילוב בין ניהול כושל, שיעורי ריבית נמוכים, רווחיות ירודה וצמיחה כלכלית מהנמוכות באיחוד. החולשה בסקטור הבנקאי האיטלקי פוגעת גם ביכולתה של המדינה ליהנות מהתאוששות כלכלית, כפי שקרה למדינות אחרות באיחוד. הכלכלה האיטלקית צפויה לצמוח השנה ב-1%, כמעט חצי משיעור הצמיחה הצפוי של גוש היורו.

מונטה פסקי , צילום: בלומברג מונטה פסקי | צילום: בלומברג מונטה פסקי , צילום: בלומברג

תגיות