אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נצמדים למדד: המשקיעים שמים את הכסף על הילד הרגיש של אירופה צילום: flysaa

נצמדים למדד: המשקיעים שמים את הכסף על הילד הרגיש של אירופה

מתחילת השנה רשם מדד דאקס הגרמני עלייה כפולה מזו שרשם 500 S&P במונחים דולריים. רגישותו לשינויים גלובליים מקשה על קרנות אקטיביות להכותו

06.07.2017, 07:09 | רינת אשכנזי

מדד דאקס הגרמני, הכולל את 30 החברות בעלות שווי השוק הגדול בבורסת פרנקפורט, הצליח להכות את 500 S&P מתחילת השנה. המדד האמריקאי עלה ב־8.5% במונחים דולריים, לעומת עלייה של 16.5% שרשם המדד הבולט במעצמת התעשייה האירופית. המשקיעים חזרו לאירופה אחרי שב־2016 הם הוציאו ממנה יותר מ־100 מיליארד דולר, כ־15% מהנכסים המנוהלים בעולם (נתוני EPFR). היעדים המועדפים כעת הם ספרד, צרפת ובראש ובראשונה גרמניה, שנחשבת מסורתית לחלופה בטוחה.

קראו עוד בכלכליסט

תנודתיות השווקים בגוש היורו, המיוצגים במדד V2X, צנחה לשפל היסטורי של 14, לעומת 25 בסוף 2016. המרווחים בשוק האג"ח הקונצרניות התכווצו והספקולנטים נטו להניח כי כביטוי לכוח כלכלת אירופה, היורו יתחזק.

גוש היורו מתאושש ממיתון דו־ראשי לאחר משבר הסאב־פריים ומשבר החוב באירופה. ההשקעה בהון התרסקה על רקע המשברים והיא עדיין ברמות נמוכות. האשראי הבנקאי של הגוש החל להתרחב רק ב־2015, ובקצב אטי מאוד.

מנגד בארה"ב האשראי צומח זה חמש שנים ושב לקצב הרגיל, שקדם למשבר 2008. גוש היורו מנסה להדביק פערים מול ארה"ב, שמובילה כמעט בכל פרמטר כלכלי: בהבראת הבנקים, בשוק העבודה, בצרכנות, בהשקעות, ברווחים ובריבית הבנק המרכזי. שמרנות הבנק המרכזי האירופי התבטאה בהתמהמהות בביצוע הרחבות מוניטריות, שרבים רואים בה אשם עיקרי בקיפאון האירופי.

על רקע האתגרים באירופה, המשקיעים רואים בגרמניה חוף מבטחים של היבשת. אחרי שבארה"ב מכפילי הרווח התייקרו בהשוואה היסטורית, הכסף הגלובלי מחפש אפיקים אטרקטיביים שטרם התייקרו. החיפוש הזה פוגש את כלכלת גרמניה בנקודה אידיאלית: הסנטימנט הצרכני לא היה גבוה יותר והמכירות הקמעונאיות בנסיקה; ההלוואות זולות והאשראי גדל בהתאם; השכר והנדל"ן הבריאו לאחר שדשדשו. גרמניה קורצת למשקיעים בזכות הצמיחה והתעסוקה, הרווחים והמכפילים - וגם בזכות האופי הגלובלי של מדד דאקס.

בתחילת השנה צפו המשקיעים כי ב־2017 תחול עלייה של כ־13% ברווח הממוצע שרושמות החברות הנכללות בדאקס. המכפיל הממוצע עבור רווחיותן היה 11.9, מתחת לממוצע ארוך טווח של 12.6; אך מאז הוא עלה ל־13.8. דאקס מצטיין במתן משקל גבוה לענפים מחזוריים, כמו רכב וכימיקלים. אלה מהווים 56% מהמדד, לעומת 39% ביורוסטוקס 50 האירופי ו־27% בפוטסי הבריטי. די בציפייה לסביבה עולמית תומכת כדי שהחברות בענפים הללו יטפסו.

כמחצית מהכנסות החברות בדאקס מגיעים מחו"ל, לעומת שליש בלבד ב־S&P 500. חברת התרופות באייר, ענקית הכימיקלים BASF והתאגידים סימנס ודיימלר מהווים כשליש מהמדד ואחראיים לחלק הארי של העלייה בו.

דאקס חשוף יותר ממקביליו באירופה לצמיחת השווקים המתעוררים, ושיפור במצבה של סין היטיב עם היצואניות הנכללות במדד. מטבע הדברים, רגישות גלובלית באה על חשבון הרגישות ליורו. התחזקות היורו מול הדולר מעבר לרף מסוים עלולה לבלום את הראלי, וכתמיד בדאקס, סביר שהוא ייפול בחדות בהשוואה למדדים מקבילים, שמכוונים לצרכן המקומי. כדאי לפזר את סיכון התיק באמצעות תמהיל מדדים בעלי אופי מחזורי מובהק, לצד אחרים דפנסיביים יותר, שפונים לשוק המקומי.

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם תעודות סל מקבוצת אקסלנס

 

בורסת פרנקפורט , צילום: בלומברג בורסת פרנקפורט | צילום: בלומברג בורסת פרנקפורט , צילום: בלומברג

תגיות