אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרמניה רכשה את מסמכי פנמה; האיחוד האירופי ידרוש מחברות לפרט את מדינת המקור של הכנסותיהן צילום: shutterstock

גרמניה רכשה את מסמכי פנמה; האיחוד האירופי ידרוש מחברות לפרט את מדינת המקור של הכנסותיהן

הסוכנות הפדרלית הגרמנית לחקירת פשעים שילמה 5 מיליון יורו עבור המסמכים, במסגרת ניסיון לאתר אזרחים גרמנים המתחמקים ממס

06.07.2017, 08:46 | שירות כלכליסט
ממשלת גרמניה מגבירה את מלחמתה בפשע מאורגן ובהתחמקות ממס ורכשה את מסמכי פנמה — מאגר של מיליוני מסמכים שנגנבו מפירמת עורכי הדין מוסאק פונסקה בפנמה וחושפים אנשי עסקים, פוליטיקאים וסלבריטאים שהסתירו את הונם במקלטי מס.

הסוכנות הפדרלית הגרמנית לחקירת פשעים (BKA) שילמה 5 מיליון יורו עבור המסמכים, במסגרת ניסיון לאתר אזרחים גרמנים המתחמקים ממס. המסמכים, שהדלפתם בשנה שעברה היתה הגדולה בהיסטוריה, חושפים כיצד מוסאק פונסקה יצרה כ־200 אלף חברות קש עם פירוט שמותיהם של מי שהסתירו את הונם באמצעות החברות הללו. ה־BKA דיווח כי ימיר לגרסה דיגיטלית את 11.5 מיליוני המסמכים כדי לאפשר סקירה מפורטת יותר של המידע המופיע שם. אף כי רבים מן המסמכים פורסמו באמצעי התקשורת השונים, אחרים נותרו עדיין חסויים.

אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה, צילום: אי פי איי אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה | צילום: אי פי איי אנגלה מרקל קנצלרית גרמניה, צילום: אי פי איי

במקביל אישר הפרלמנט האירופי חוקים חדשים שמגבירים את השקיפות של החברות הבינלאומיות הפועלות בשטחי האיחוד, זאת מתוך מטרה למנוע מהן התחמקות ממס — על כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".

החוקים החדשים יחייבו את החברות, הבולטות בהן גוגל ואמזון, לספק מידע מפורט לגבי המקומות שבהם הן מייצרות את רווחיהן. כך למשל, הן יידרשו לפרסם את רווחיהן ואת המסים שהן משלמות בכל אחת ממדינות האיחוד האירופי שבהן הן פועלות. כן יידרשו החברות לספק מידע דומה על חברות־בנות הפועלות מחוץ לאזור. החוק יחול על חברות עם הכנסה שנתית של מעל 750 מיליון יורו.

הנציבות האירופית יזמה את החוק, בין השאר בעקבות חשיפת מסמכי פנמה, במסגרת מלחמתה בחברות גדולות שנוקטות מהלכים שונים כדי להימנע ממס. מהלכיה כוללים הגברת אכיפה נגד חברות שגיבשו עסקאות מס מועדפות במדינות כמו לוקסמבורג, שמאפשרות להן לשלם מס מינימלי באיחוד האירופי. עם זאת, האישור בפרלמנט האירופי ניתן לגרסה מרוככת יותר של החוק, שמאפשרת לרשויות להעניק פטורים לחברות במקרים שבהם פרסום המידע יפגע בתחרותיות שלהן. "מצד אחד החוק מצביע על תמיכה רחבה בשקיפות סביב הסדרי המס, אך מאידך הוא משאיר פרצות שיאפשרו לחברות להסתיר את ענייניהן", הגיבה אלנה דאיטה מתנועת טרנספרנסי אינטרנשיונל נגד שחיתות.

תגיות