אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההצהרה המסכמת בפסגת ה-G20: פשרה בנושא הסחר העולמי, אי הסכמות על אקלים צילום: אי פי איי

ההצהרה המסכמת בפסגת ה-G20: פשרה בנושא הסחר העולמי, אי הסכמות על אקלים

מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם הצליחו להסכים על נוסח ההצהרה הסופית של הפסגה בהמבורג. הם הסכימו להילחם בפרוטקציוניזם, אך הכירו בחששות שהעלה טראמפ בנוגע לעודף תפוקת הפלדה. בנושא האקלים הסכימו המנהיגים שלא להסכים

08.07.2017, 17:44 | בלומברג

מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם המתכנסים בהמבורג שבגרמניה הגיעו לנוסח מוסכם של הצהרה משותפת, לאחר עיכוב על רקע אי הסכמות בנוגע לנוסח הסופי. המנהיגים הגיעו להצהרה משותפת מוסכמת בנושא הסחר הבינלאומי, במסגרתה הם הסכימו להילחם בפרוטקציוניזם. במקביל הם הסכימו שלא להסכים בנושא האקלים, נקודת המחלוקת המרכזית שהיתה עם טראמפ. עם זאת , הכירו המנהיגים בחששות שהעלה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע לעודף תפוקת הפלדה שגורם לסחר לא הוגן. 

קראו עוד בכלכליסט

סחר: לפי הנוסח הסופי של הפסגה, הסכימו המדינות "להמשיך להילחם בפרוטקציוניזם, כולל כל פרקטיקות הסחר הבלתי הוגנות ולהכיר בתפקיד של כלי סחר הגנתיים לגיטימיים". כל המדינות תמכו בהתלהבות בחלק הראשון של ההצהרה, נגד פרוטקציוניזם, בעוד לטראמפ היתה הגדרה רחבה יותר לכלי סחר הגנתיים לגיטימיים, לעומת עמיתיו. המנהיגים גם הדגיש את הצורך ב"הדדיות סחר שנושא עימו יתרונות לכל הצדדים".

פלדה: המנהיגים הביעו מחויבות לפתח פתרונות מדיניות קונקרטים שיפחיתו את עודפי הפלדה וקראו לחברי הפורום הגלובאלי בנושא הפלדה, שהוקם בפסגת G20 בשנה שעברה בסין "למלא את ההתחייבויות שנטלו על עצמם בדבר הגדלת היקף המידע שהן חולקות ביניהן" תוך חודש. השפה הנוקשה שבה נוסח חלק זה נחשבת להישג לטראמפ, אשר שוקל מכסים חדשים ומכסות על פלדה המיובאת לארה"ב. 

אקלים: בנקודה זו הסכימו הצדדים שלא להסכים. ארה"ב אישרה את המחויבות החזקה שלה להפחתת פליטות גזי חממה בעוד הדגישה את "החשיבות של תמיכה בצמיחה הכלכלית שלה ובשיפור הביטחון האנרגטי שלה". המנהיגים במדינות החברות בוועידה "לקחו בחשבון" (כך על פי הנוסח הסופי של הפסגה) את החלטת ארה"ב לפרוש מהסכם פריז. אף שטראמפ הסכים לנוסח לפיו ביחס להסכם פריז לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור.

הכלכלה הגלובלית: "נמשיך להשתמש בכל כלי המדיניות - מוניטריים, פיסקליים ומבניים - באופן אינדיבידואלי וקולקטיבי - על מנת להשיג את המטרה שלנו של כלכלה גלובלית חזקה, ברת קיימא, מאוזנת, שמעודדת צמיחה, ומחזקת את האיתנות הפיננסית שלה.

איפה הכסף: "אנחנו מכירים בכך שהיתרונות של השחר העולמי וההשקעות לא שותפו באופן רחב מספיק. אנו צריכים לאפשר לאנשינו להשיג הזדמנויות ויתרונות של הכלכלה הגלובלית". פסקה המשקפת את התעקשותו של טראמפ, לפיה הסחר חייב להיות גם "הוגן" ולא רק "חופשי".

אנגלה מרקל, צילום: אי פי איי אנגלה מרקל | צילום: אי פי איי אנגלה מרקל, צילום: אי פי איי

מחלוקת על סוגיית האקלים עיכבה הגעה להסכמות

 

מוקדם יותר הביעו גורמים ב-G20 דאגה לגבי מלחמת סחר סביב סוגיית הפלדה, בעוד טראמפ התכונן לקראת החלטה אם להטיל תעריפי מגן על הפלדה, מכסות או שילוב של שני הצעדים. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל אמרה אתמול כי על המנהיגים למצוא פיתרון משותף בעניין, שאלמלא כן, הסיכון ל"צעדים דו צדדיים" הולך וגובר.

בתוך כך נמשכו המאמצים להתגבר על חילוקי הדעות בתחום שינויי האקלים, וזו נותרה הסוגייה האחרונה שהיתה במחלוקת. כזכור, נשיא ארה"ב הכריז לאחרונה על יציאת ארצו מהסכם פריז - צעד שעורר דאגה ברחבי העולם. סלע המחלוקת הנוכחי נוגע לנוסח המתייחס לסיוע מצד ארה"ב למדינות אחרות כדי לאפשר להן "לגשת ולהשתמש בדלקי מאובנים באופן נקי יותר".

הפסגה בגרמניה, צילום: רויטרס הפסגה בגרמניה | צילום: רויטרס הפסגה בגרמניה, צילום: רויטרס

"אנו עומדים מאוחדים נגד מדיניות הפרוטקציוניזם, ואני סבור שזו תהיה תוצאה רצויה ממפגש זה", אמר שר האוצר הקנדי ביל מורנו לכתבים בהמבורג, "אני חושב שכולנו מבינים את חשיבותו של המסחר לכלכלות שלנו, את החשיבות של צמיחתו, והקשיים שנוצרים ממדיניות מגן. זהו נושא שבו הושגה הסכמה".

מקרון נגד טראמפ

במהלך ארוחת צהריים שבה נידונו ענייני המסחר והאקלים, הדגיש טראמפ כי הוא לעולם יעמוד לצד העובד האמריקאי. כך על פי גורם רשמי המקורב לדיונים בדלתיים סגורות. מקרון קרא תיגר על עמדתו של טראמפ שארה"ב מפסידה בזירת המסחר, כך אמר הגורם. בשלב מסוים בנאומו, שלף מקרון את הטלפון הנייד שלו ואמר שכאשר רכש את המכשיר, יצר גירעון מסחרי מול ארה"ב, אולם כשארה"ב ייצרה את המכשיר היא יצרה גירעון מסחרי מול סין. המסר של מקרון היה שאין טעם לשוחח על גירעונות מסחריים דו צדדיים בעולם רב צדדי.

 

הדיונים היום נגעו גם לסוגיות ההגירה, לשותפות עם אפריקה, לדיגיטיזציה, להעצמת נשים ולתעסוקה.

אתמול נועדו טראמפ ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשיחה שארכה שעתיים ו-16 דקות. לפי הדיווחים, השניים דנו בפגישתם הראשונה אי פעם בדיווחים על מעורבות רוסיה בבחירות בארה"ב, כשפוטין הכחיש את הטענות.

תגיות