אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש: קק"ל והחברה להשבת נכסי נספי השואה הפרו חובתן כלפי היורשים צילום: רוני שיצר

ביהמ"ש: קק"ל והחברה להשבת נכסי נספי השואה הפרו חובתן כלפי היורשים

שתי החברות ניהלו מו"מ על נכס של נספה שואה בצפון הארץ מבלי ליידע את היורש החוקי, ובסופו החליטו להשיב לו כסף במקום קרקע חלופית. ביהמ"ש קיבל את תביעת משפחתו

10.07.2017, 11:17 |  עו"ד מרגלית הרפז

בשנת 1935, שלחו הוריו של נער יהודי מאוקראינה אותו לארץ ישראל בשל האנטישמיות. בשואה נספתה כל בני משפחתו, ביניהם גם דוד שהוריש לו בין היתר חלקת אדמה ביישוב רמת ישי, אותה רכש בזמנו מחברת קהילת ציון אמריקאית (קצ"א).

בשנת 2006 הוקמה החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי השואה, במטרה לאתר נכסים ולהשיבם ליורשים בצירוף הפירות שצמחו מהם.

בינתיים הנער תקע יתד בישראל, הקים משפחה והגיע לגבורות. בשנת 2007 הוא פנה אל החברה לאיתור והשבת נכסים. בינואר 2009 הוא זומן לתחקיר, והחברה שוכנעה שהוא אכן יורשו של הדוד שנספה בשואה והשאיר אחריו חלקת אדמה.

3 שנים לאחר מכן החברה הודיעה לו כי הוחלט שיקבל כסף במקום הקרקע. האיש סירב וביקש קרקע חלופית, בטענה שהסכום שהוא אמור לקבל מהווה כשליש משווי המגרש. אלא שהחברה ענתה בשלילה וטענה כי קק"ל לא איתרה קרקע כזו. החברה לא טרחה לספר לו על מו"מ שערכה ב-2009 עם קק"ל, בסופו סוכם שהאחרונה לא תחזיר קרקעות אלא תשלם כסף לפי שמאות מוסכמת.

רמת ישי, צילום: רוני שיצר רמת ישי | צילום: רוני שיצר רמת ישי, צילום: רוני שיצר

לפני כשנתיים הוא נפטר בגיל 96. בסמוך לכך הגישו יורשיו תביעה בביהמ"ש המחוזי בחיפה נגד קק"ל ונגד החברה לאיתור והשבה, בה דרשו קרקע חלופית או את שווי ערכה במועד מתן ההחלטה בעניינו (ינואר 2012).

התובעים טענו כי הנתבעות נהגו בחוסר תום לב והיו חייבות לעשות כל מאמץ אפשרי להשיב את הנכס או קרקע חלופית במקומו, ולא להסתפק בתחליף תשלום ללא הסכמת בעל הזכות.

בחרה בדרך הפשוטה

השופטת רבקה למלשטריך-לטר הגיעה למסקנה שהנתבעות הפרו את חובתן כלפי היורשים. על החברה להשבה הוטךן 75% מהאחריות ואילו על קק"ל 25% על קק"ל. 

לאורך פסק הדין נמתחה ביקורת חריפה על שני הגופים. "חברת ההשבה לא הביאה מטעמה כל עד שלקח חלק במשא ומתן מול קק"ל, ולא ניתנה כל עדות על שיקוליה, ומדוע לא עמדה על קיום ההתחייבות של קק"ל כלפי יורשי הנעדרים", כתבה השופטת.

 השופטת רבקה למלשטריך לטר השופטת רבקה למלשטריך לטר  השופטת רבקה למלשטריך לטר

השופטת הזכירה שקק"ל טענה באופן גורף שאין לה קרקע חלופית עבור כל 28 בעלי הנכסים שנרכשו מקצ"א. השופטת סברה כי "עמדה זו היא עמדה מתחמקת, מיתממת, שאיננה עולה בקנה אחד עם התחייבויותיה המפורשות הקודמות".

לגבי החברה, השופטת הבהירה כי כנאמנת הזכויות של הנעדרים ויורשיהם, לא הייתה לה כל זכות לוותר על החזרת הקרקע, ובטח שלא להסתמך על טענות קק"ל מבלי לבדוק אותן.

כמו כן, השופטת ציינה כי החברה הייתה חייבת לשתף את המנוח בכך שמתקיים מו"מ מול קק"ל לגבי הנכס שלו. "החברה להשבה בחרה בדרך הקצרה והפשוטה מבחינתה, קבלת שווי כספי בתאריך שרירותי חד פעמי, ובכך נגסה בזכויות יורשי הנעדרים", כתבה.

בסיכומו של דבר הנתבעים חויבו לאפשר לתובעים לבחור בין קרקע חלופית שוות ערך לבין קבלת שווי הנכס בערכי השמאות של ינואר 2012. התובעים יזכו בהוצאות משפט בסך 24,000 שקל.

לפסק הדין

• ב"כ התובעים: עו"ד וו.סלומונוב

• ב"כ הנתבעת 1: עו"ד ס. פאוקר

• ב"כ הנתבעת 2: עו"ד א. פורת

עו"ד מרגלית הרפז עוסקת בדיני מקרקעין

** הכותבת לא ייצגה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

תגיות