אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איגוד לשכות המסחר מתנגד להיטלי היצף בשוק המלט

איגוד לשכות המסחר מתנגד להיטלי היצף בשוק המלט

מלט הר-טוב מבקשת להטיל היטל היצף על יצרניות מלט מצרפת וטורקיה. איגוד לשכת המסחר: הטלת היטל שכזה נועדה לבצר את מעמדו של מונופול נשר ואת רווחיו ולמנוע תחרות בשוק

09.07.2017, 13:07 | ענת דניאלי

איגוד לשכות המסחר מתנגד לבקשה שהוגשה למשרד הכלכלה על ידי מפעל הר-טוב, אליה הצטרף גם מונופול המלט נשר, לבחינת יבוא המלט לישראל והאם יש צורך להטיל היטל היצף. האיגוד מבקש מהממונה על היטלי הסחר לדחות את בקשת מלט הר טוב.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין: "אסור שהיטלי ההיצף יהפכו להיות חסם יבוא חדש, המונע תחרות בריאה לטובת המשק והציבור. יש לשים בראש סדר העדיפות את טובת הציבור ולא טובת המונופול".

לפני כחודשיים פנתה יצרנית המלט הר-טוב למשרד הכלכלה על רקע עלייה משמעותית בהיקף יבוא המלט מיוון ומטורקיה במחירי היצף, כלומר במחירים נמוכים משמעותית ממחירו במדינות המוצא. הפנייה הובילה לפתיחה בחקירת היצף ביבוא המלט לישראל.

ברשות ההגבלים העסקיים התנגדו לפתיחת החקירה שעשויה להוביל לעלייה במחירי המלט והגיבו בהסרת המגבלה של מספנות ישראל (המתפקדת גם כיבואנית ממדינות אלה). כעת גם לשכת המסחר מביעה התנגדות להטלת היטל היצף.

באיגוד לשכת המסחר אומרים, כי הטלת היטל שכזה נועדה לבצר את מעמדו של מונופול נשר ואת רווחיו ולמנוע תחרות בשוק; היא מנוגדת לחלוטין להחלטות הממשלה ותביא לעליית מחירי הדיור בישראל.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר

בפניה לדני טל, הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה, קורא האיגוד לדחות את הבקשה להיטל: "מאוד ייתכן שכל מטרת הגשת התלונה אינה יותר מאשר ניסיון להצר את יכולתם וכדאיותם הכלכלית של היבואנים להמשיך ולייבא מלט, ולרסן או לבטל את אפשרות חדירתם לשוק המקומי. אסור שהיטלי היצף יהפכו להיות, בדרך עקיפה, לחסם בפני ייבוא תחרותי, לאחר שכבר הונהגה רפורמה חשובה של הסרת חסמי ייבוא ועידוד התחרות".

בשבוע שעבר שלחה מלט הר-טוב מכתב לממונה על ההגבלים העסקיים בעקבות כוונתה להרחיב את היקף פעילותה של מספנות ישראל והסרת המגבלה לטפל בעד 5% מנפח שוק הנמלים – כפי שפורסם ב"כלכליסט". במכתב מביעה הר-טוב את חששה מפני העמקת התחרות בשוק המלט שנמצא כבר היום, לטענתה, במצב של מחירי היצף.

על פי לשכת המסחר, שוק המלט בישראל נאמד בכ-3 מיליארד שקל בשנה ושוק הבטון בכ-4.5 מיליארד שקל בשנה. בשנה האחרונה נפתח שוק המלט בישראל לתחרות ממשית כאשר חברת סימנט, שבשליטת מספנות ישראל, החלה לייבא ארצה מלט, המיוצר על ידי תאגיד לה פארג' ביוון.

על פי לשכת המסחר, בתוך כשנה בלבד הורידה סימנט את מחירי המלט בכ-30% ונתח השוק שלה גדל לכ-8%. בעקבות תלונה שהוגשה על ידי מפעל הר-טוב ואליה הצטרף מונופול המלט נשר, החליט הממונה על היטלי הסחר לפתוח בחקירת היצף ופנה לקבל תגובות מהגורמים הרלוונטיים.

בתגובת איגוד לשכות המסחר, שנשלחה לדני טל הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה, מבקשים עוה"ד דן כרמלי, מנכ"ל האיגוד, ושלומי לויה, סמנכ"ל למשפט וקשרי ממשל והיועץ המשפטי של האיגוד, לדחות את הבקשה להטלת היטל היצף ממספר נימוקים וביניהם כי מדובר בחיזוק גוף חזק וגדול שיכול ״להמשיך ולגרוף רווחים גדולים מאוד מהציבור, שכן אין הוא נדרש לפעול בתנאים של שוק תחרותי; התחרות, נשמת אפה של כלכלה חופשית, תיפגע; הדבר יוביל לעליית מחירי הדיור; היצרנים המקומיים אינם מסוגלים לספק את כל דרישות השוק; הטלת היטל היצף עומדת בניגוד גמור להמלצות של שתי ועדות: ׳ועדת טרכטנברג׳ ו׳ועדת הרשקוביץ׳, ואף להחלטות ממשלה בדבר פתיחת שוק המלט לייבוא.

"מן הראוי לפעול למיצוי החקירה, מהר ככל הניתן, ולהגיע למסקנה הנכונה, הנשענת על שיקולים הנוגעים לרווחת הצרכנים והמשק כולו, ולא על אינטרסים צרים המנותקים מהמציאות בה אנו חיים, ויוצרת רווחה רק ל'קבוצה מצומצמת-מונופוליסטית'." אומרים באיגוד לשכות המסחר.

תגיות