אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: 'דיבור מלוכלך' במקום העבודה דווקא משפר ביצועים צילום: גטי אימג'ס

מחקר: 'דיבור מלוכלך' במקום העבודה דווקא משפר ביצועים

חוקרים מבית הספר למנהל עסקים וורטון מצאו שבהרבה ארגונים עמיתים 'מלכלכים' אחד על השני באופן קבוע. בסיטואציות של תחרות – זה גורם להגברת המוטיבציה

09.07.2017, 14:40 | מעין מנלה

דיבור מלוכלך, כזה שמוכר בעיקר מעולם הספורט אינו זר, כך מסתבר, לעולם העבודה. למעשה, מחקר חדש שנערך בבית הספר למנהל עסקים וורטון מצא שכמעט 60% מהעובדים מעידים כי דיבור כזה מתרחש לפחות פעם בחודש במקום עבודתם. אמנם לא מדובר על קללות והעלבות חסרות בושה שמקובלים יותר בספורט, או לפעמים בפוליטיקה, אך כן על דיבור לעומתי, מחוצף ולעתים סרקסטי.

קראו עוד בכלכליסט

אחת הדוגמאות המפורסמות לדיבור מלוכלך על מתחרה מתוך עולם העבודה מספק ריצ'ארד ברנסון, המייסד הצבעוני של חברת וירג'ין. לקראת חגיגות המילניום עיריית לונדון הקמה את הלונדון איי, גלגל ענק שצופה על כל לונדון וממוקם על גדות נהר התמזה. הספונסרים של הפרוייקט הייתה חברת התעופה בריטיש איירווייז, שנתקלה בקשיים טכניים לקראת הרמתו והצבתו במקום המיועד. אותה חברת תעופה שהיא המתחרה העיקרית של וירג'ין. ברנסון ניצל את הצרות של בריטיש כדי לנגח את המתחרה שלו והטיס מטוס של וירג'ין שנשא שלט עליו נכתב "בריטיש אירווייז לא מצליחה להעמיד אותו" ("BA can't get it up!!") ההעלבה הפומבית הזאת, היא סוג ה'דיבור המלוכלך' בו התמקדו החוקרים מוורטון ג'רמי ייפ ומוריס שווייצר. הם הגדירו 'דיבור מלוכלך' כתקשורת לא תרבותית או אגרסיבית בין מתחרים.

בעולם המוסיקה, היריבות המתוקשרת וארוכת השנים בין החברות לשעבר קייטי פרי וטיילור סוויפט גם כן לוותה בהעלבות ו'ליכלוכים' הדדיים, מה שלפי המחקר, ככל הנראה רק תרם לשיפור הביצועים של שתי כוכבות הפופ.

מייסד וירג מייסד וירג'ין ריצ'רד ברנסון, ניצל הזדמנות כדי ללכלך את המתחרים | צילום: בלומברג מייסד וירג

הממצא המעניין ביותר של מחקרם הוא שדיבור מלוכלך בין מתחרים דווקא מגביר את הביצועים של הצד שספג את העלבון. זה מפתיע מכיוון שלרוב אנשים שמעליבים את יריביהם לא עושים זאת מתוך כוונה לסייע להם ויתרה מכך, הם לא חושבים שה'ליכלוך' יגרום למתחרה שלהם להשתפר. החוקרים מצאו שאותו אדם שאליו הופנה ה'דיבור המלוכלך' מקבל זריקת מוטיבציה ויעשה הכל על מנת לנצח את אותו מתחרה מעליב. ההשלכות השליליות של המוטיבציה הגבוהה הזאת היא שהרצון לנצח בכל מחיר גורם גם לסיכוי גבוה יותר לפנות לדרכי פעולה לא אתיות.

קייטי פרי וטיילור סוויפט, קייטי פרי וטיילור סוויפט, 'דיבור מלוכלך' משפר את ביצועי היריב | צילום: גטי אימג'ס קייטי פרי וטיילור סוויפט,

כמו כן, לפי המחקר השימוש ב'דיבור מלוכלך' לא תמיד מגביר את המוטיבציה ומשפר את הביצועים. כאשר מדובר במשימות שדורשות יצירתיות או כישורים אינטלקטואליים גבוהים הביצועים של אנשים שנפלו קורבן לאמירות מעליבות - נפגעים. בסיטואציות של שיתוף פעולה, בניגוד לכאלה של תחרות, 'דיבור מלוכלך' גם כן פוגע בביצועים. לדוגמא, כאשר במחקר שיבצו אנשים יחדיו ואחד אמר לשני "אני לא מאמין שציוותו אותי לכזה לוזר", הביצועים במשימות שדרשו שיתוף פעולה נפגעו אך במשימות תחרותיות דווקא השתפרו.  

הסיבה להגברת המוטיבציה אצל אנשים שסופגים 'דיבור מלוכלך' בסיטואציות תחרותיות היא שהם יעשו הכל כדי לראות את האדם שהעליב אותם מפסיד. המוטיבציה שלהם היא לא להראות שהם עושים עבודה טובה אלא פשוט לנצח את האחר.

לכן, לכל ה'מלכלכים' באופן קבוע, ממליצים החוקרים להיות מודעים לכך שניסיונות הפגיעה שלהם במתחרים עלולים להתגלות כחרב פיפיות שכן המוטיבציה של המתחרה תגדל בעקבות כך. עוד הם ממליצים למנהלים שמשתמשים ב'דיבור מלוכלך' לעשות זאת בידיעה שהוא מתאים להגדלת מוטיבציה במשימות שגרתיות ופשוטות ועלול לפגוע בביצועים כאשר מדובר במשימות מורכבות או שדורשות יצירתיות. לבסוף, מנהלים צריכים להיות מודעים לכך שעובדים שסופגים 'דיבור מלוכלך' ינטו יותר לבחור בדרכי פעולה לא אתיות.

תגיות