אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטול הסכמי גירושים והסכמי ממון צילום: bigstock

ביטול הסכמי גירושים והסכמי ממון

להסכמי ממון והסכמי גירושין יש גם חסרונות רבים לצדדים הרלוונטים בסכסוך. אז מתי ניתן לבטל הסכמים אלו?

10.07.2017, 10:19 | עו"ד רועי קורץ

הסכמי גירושים והסכמי ממון הם כלי יעיל לחיסול מחלוקות. בעוד שהסכם הממון נכרת בין בני-הזוג, על-פי רוב, בתחילת דרכם הזוגית, הרי שהסכם הגירושים, כשמו כן הוא – נכרת בין בני-הזוג לעת סיום דרכם הזוגית. לצד היתרונות המרובים של כריתת הסכמים מסוג זה קיימים גם חסרונות בלתי-מבוטלים.

כך לדוגמה: מטבע הדברים, הסכם ממון נחתם בין בני-זוג שקיים ביניהם פער כלכלי נרחב. תפקידו של הסכם הממון, מנקודת הראות של הצד "החזק", הוא לשמר את הרכוש עמו הגיע לזוגיות. הבעייתיות מתעוררת, פעמים רבות, כאשר הסכם הממון אינו מפצה את הצד ה"חלש" בגין המאמצים שהקדיש לקשר הזוגי (גידול ילדים, תמיכה נפשית וכד'). זו, אגב, אף הבעייתיות שקיימת הרבה פעמים בהסכמי גירושים. אז מדוע, בכל זאת, הצד ה"חלש" חותם על הסכמים מהסוג הזה? התשובה לכך מורכבת. בכל הנוגע להסכמי ממון הנחתמים בתחילת דרכם הזוגית של בני-הזוג, לרוב הצד ה"חלש" חותם על הסכם הממון מתוך חשש שאם לא יעשה כן יאבד את בחיר ליבו. לעומת זאת, בהסכמי גירושים נשמעת הטענה, כי הצד ה"חלש" התקשר בהם בחוסר ידיעה אודות היקף הרכוש שהוא זכאי לו או מתוך להט לסיים את המחלקות עם בן-זוגו. יהיו הסיבות להתקשרות בן-הזוג ה"חלש" בהסכמי ממון והסכמי גירושים אשר יהיו – הן מובילות לכך שלאחר החתימה על ההסכם ולאחר תהליך של התפכחות, מבקש הצד המקופח לבטל את ההסכם.

גירושין. אפשר במקרים מסוימים לבטל הסכם ממון , צילום: שאטרסטוק גירושין. אפשר במקרים מסוימים לבטל הסכם ממון | צילום: שאטרסטוק גירושין. אפשר במקרים מסוימים לבטל הסכם ממון , צילום: שאטרסטוק

נעבור עתה לעילות המצדיקות את ביטול ההסכם, למרות החתימה עליו ולמרות אישורו על-ידי בית-המשפט לענייני משפחה. ובכן, העילות ה"קלאסיות" לביטול הסכמי גירושים וממון הן עילות הנובעות מפגם בשיקול הדעת של המתקשר בהסכם. לדוגמה: אי הבנת ההסכם, הטעיה על-ידי בן-הזוג, הסתרת פרטים מהותיים וכד'. עילות נוספות לביטול הסכמי ממון וגירושים נובעות מפגם בהליך אישור ההסכם על-ידי בית-המשפט.

כאמור, עילות הביטול הנפוצות ביותר קשורות לאי-הבנת תוכנו של ההסכם – בין אם בשל הטעיית בן-הזוג האחד על-ידי בן-הזוג האחר ובין אם בשל טעות בהבנת ההסכם על-ידי מי מבני-הזוג.

אכן, בתי-המשפט מכירים בעילות ה"הטעיה" וה"טעות" כמצדיקות את ביטול ההסכם, אולם הנטל להוכיח את עילת ביטול ההסכם מוטל על התובע. הפסיקה הכירה לאורך השנים בשורה ארוכה של מצבים המצדיקים את ביטול הסכם הגירושים או הסכם הממון. לדוגמה: כאשר בעל הסתיר מאשתו את קיומם חשבונות בנק שהיו בבעלותו ואילץ את האשה לחתום על הסכם גירושים מקפח, בית-המשפט מצא לנכון לבטל את הסכם הגירושים ולחלק בין הבעל לבין אשתו את הכסף אשר הוחזק בחשבון שהסתיר הבעל. דוגמה נוספת: בעל החתים את אשתו על הסכם ממון שבמסגרתו לא צוין על מה ויתרה האשה לטובת בעלה. לימים, גילתה האשה, כי היא ויתרה על רכוש רב שהבעל הקפיד להסתיר ממנה לאורך השנים, במקרה זה בית-המשפט ביטל את הסכם הממון והורה על חלוקת הרכוש בין בני-הזוג בהתאם להוראות החוק.

עו"ד רועי קורץ, צילום: סם יצחקוב עו"ד רועי קורץ | צילום: סם יצחקוב עו"ד רועי קורץ, צילום: סם יצחקוב

מקרה נוסף שבו מצא בית-המשפט לבטל את הסכם הממון ארע כאשר בני-זוג חתמו על הסכם ממון בתחילת דרכם הזוגית, עוד בטרם החלו להתגורר יחדיו. לימים, מיסדו בני-הזוג את יחסיהם ועברו להתגורר תחת קורת-גג אחת. במהלך חייהם הזוגיים, שכחו בני-הזוג את הסכם ממון והתנהלו תוך שיתוף כלכלי מלא, האשה תרמה את כספה לקיום משק הבית, ממש כמו בעלה. כאשר בני-הזוג עמדו להתגרש, ביקש הבעל לאכוף את הסכם הממון ולהותיר את אשתו חסרת כל. האשה, מצדה, תבעה את ביטול הסכם הממון בטענה, כי בהתנהגותם ביטלו בני-הזוג את הוראות ההסכם. בסופו של יום, קיבל בית-המשפט את טענת האשה, תוך שהוא קבע בפסק-דינו, כי לאחר שהבעל השתמש בכספי האשה לשם רכישת נכסים שהיו רשומים על שמו ואף מימש נכסים פרטיים שלו לשם רכישת נכסים משותפים, הוא לא יוכל עוד לטעון לקיום הסכם הממון, לאחר שהפר את הוראותיו בהתנהגותו.

מקרה נוסף: אישה חתמה על הסכם גירושים לאחר שהוכח בפני בית-המשפט, כי היתה תחת השפעה של תרופה פסיכיאטרית אשר שיבשה את שיקול הדעת ואת היכולת שלה להבין את הוראות הסכם הגירושים. לאחר שהוכיחה האשה, כי אכן נטלה את אותה תרופה ואף הובאה בפני בית-המשפט חוות-דעת של פסיכיאטר אשר קבע, כי השימוש בתרופה זאת עשוי היה לשבש את שיקול הדעת של האשה, ביטל בית-המשפט את הסכם הגירושים עליו חתמו בני-הזוג.

לסיכום, ביטול הסכמי גירושים והסכמי ממון הינו אפשרי בהחלט, אולם לשם השגתו יש צורך לפעול בצורה מדויקת ונכונה, הן מבחינת הטענות והעילות שמעלים בכתב-התביעה והן מבחינת עיתוי הגשת התביעה, וכל-זאת על-מנת להימנע מטעויות אשר עלולות להוביל לדחיית תביעת ביטול ההסכם.

עורך דין רועי קורץ עוסק בדיני משפחה

תגיות