אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בין מעצר ימים למעצר עד תום ההליכים צילום: שאטרסטוק

בין מעצר ימים למעצר עד תום ההליכים

להליך המעצר השפעה רבה על מצבו הנפשי של החשוד. אילו סוגי מעצרים קיימים כיום וכיצד יש להתייחס לכל תיק ולכל בקשת מעצר. מדריך

11.07.2017, 13:41 | בשיתוף משפטיפ - עו"ד חיים נס

אחד מן ההליכים המשמעותיים ביותר עבור חשוד הנם הליכי המעצר ובהם, מעצר הימים והמעצר עד לתום ההליכים. הליך המעצר אינו הליך פשוט והוא מצריך התייעצות עם עו"ד הבקיא בדין הפלילי. להליך המעצר השפעה רבה על מצבו הנפשי של החשוד/נאשם אשר הפך באחת מאדם חופשי לכזה שחירותו נשללה ממנו ובין רגע הפך לעצור לעתים אף ללא שהוא כלל מבין איך ומדוע.

קיימים שני סוגי מעצרים עיקריים ומעצר "ביניים" בין מעצר הימים לבין המעצר עד לתום ההליכים.

מעצר ימים – מעצר לפני הגשת כתב אישום ולצורך חקירה

לאחר פתיחת חקירת משטרה ובהתאם להתפתחות הדברים בחקירה, מחליט הקצין האם יש צורך במעצרו של הנחקר (בשלב הזה הוא חשוד בביצוע עבירה כלשהי) לשם המשך בירור העובדות עליהן נחקר. באופן עקרוני, מעצר הימים הראשוני לבגיר, לא יעלה על 24 שעות ומוטלת חובה על המשטרה להביא את החשוד בפני שופט על מנת שיחליט האם יש צורך בהמשך מעצרו של החשוד או שניתן להמשיך את החקירה כאשר החשוד משוחרר. (לעתים בתנאים מגבילים).

אילוסטרציה. הייעוץ חייב להיות פרטני , צילום: shutterstock אילוסטרציה. הייעוץ חייב להיות פרטני | צילום: shutterstock אילוסטרציה. הייעוץ חייב להיות פרטני , צילום: shutterstock

בית המשפט יבחן האם מתקיימות עילות המעצר הבאות בשלב זה של ההליך המשפטי:

א. האם קיים חשש לשיבוש הליכי חקירה או משפט.

ב. האם קיים חשש שהחשוד יסכן את בטחונו של אדם אחר, את בטחון הציבור או את בטחונה של המדינה.

ג. האם לא ניתן לבצע את החקירה כאשר החשוד משוחרר.

כאשר מחליט החוקר כי אין כל ברירה ויש צורך במעצרו של החשוד על מנת להמשיך ולברר את נסיבות האירוע, יתבקש בית המשפט להורות על המשך מעצרו של החשוד לצורך החקירה. לבית המשפט יגיע שוטר שהינו טוען מעצרים משטרתי ויבקש מבית המשפט את הארכת המעצר למספר ימים נוספים (מספר הימים תלוי במספר גורמים), תוך הפנייתו של בית המשפט לפעולות שעל החוקרים לבצע ולפעולות אותן ביצעו החוקרים, וכן לראיות אשר מתגבשות כנגד החשוד.

בית המשפט ידון בבקשה בנוכחות החשוד, עורך דינו ןהטוען המשטרתי ויחליט האם יש צורך בהמשך החזקתו במעצר ואם לא ניתן לקיים את החקירה כאשר הוא משוחרר. וזאת ע"י בחינה של חומר הראיות אשר אותו מציג הטוען לבית המשפט. במידה ובית המשפט מחליט כי יש צורך בהמשך המעצר, ייקבעו מספר הימים שיינתנו למשטרה לצורך החקירה, ולאחריהם יובא החשוד שוב בפני שופט המעצרים כדי לבחון את מהלכי המשטרה ולהחליט האם יש צורך בהמשך החזקתו של החשוד במעצר או שניתן לשחררו.

חשוב להבין כי בשלב זה החשוד ועורך הדין אינם חשופים לחומר הראיות אשר מצוי בידי החוקרים.

"מעצר ביניים" (בין מעצר ימים למעצר עד לתום ההליכים)

לאחר שלב מעצר הימים - כלומר השלב בו סיימה המשטרה את עבודת החקירה קיימות מספר אפשרויות:

במידה והוחלט כי החקירה הסתיימה אולם הוחלט שלא להגיש כתב אישום החשוד ישוחרר, וכך גם במידה והוחלט להעמידו לדין אולם אין בקשה להמשך מעצרו עד לתום ההליכים.

במידה והוחלט להגיש כתב אישום כנגד החשוד וכן בקשה למעצרו עד לתום ההליכים, תובא "הצהרת תובע" אשר עבר ובחן את הראיות אשר נאספו כנגד החשוד והחליט כי קיימות מספיק ראיות לצורך הגשת כתב האישום, ומצהיר כי בכוונת המדינה להגיש כנגד החשוד כתב אישום ובקשה למעצר עד לתום ההליכים.

בשלב זה מבקש הטוען להמשיך את מעצרו של החשוד בסוג של "מעצר ביניים " (ע"פ סעיף 17 ד' לחוק המעצרים) וזאת עד לדיון בבקשת המדינה למעצרו עד תום ההליכים.

עו"ד חיים נס , צילום: ארז שחם עו"ד חיים נס | צילום: ארז שחם עו"ד חיים נס , צילום: ארז שחם

מעצר עד לתום ההליכים – מעצר לאחר הגשת כתב אישום

לאחר החלטת התביעות/פרקליטות להגיש כתב אישום כנגד חשוד, לעתים מגיעה גם בקשה למעצר עד לתום ההליכים המשפטיים. מעצר עד תום ההליכים כשמו כן הוא - מעצר עד לסיום כל ההליכים המשפטיים כנגד הנאשם ומתן גזר דין בעניינו. גם כאן, על בית המשפט לבחון בטרם הוא נותן החלטה האם לעצור את הנאשם או לשחררו (בתנאים או ללא כל תנאי).

להבדיל ממעצר הימים, בשלב זה יכולים עורך הדין והנאשם לעיין בחומר הראיות אשר נאסף על ידי החוקרים.

השלב הראשון של הדיון מתחיל בקיום הדיון בראיות התביעה. כאשר בהליך זה בודק בית המשפט את קיומם של ראיות לכאורה (כלומר ראיה ראשונית). בשלב השני יבדוק בית המשפט האם קיימות עילות מעצר ולאחר מכן מחויב בית המשפט לבחון האם ניתן להסתפק בחלופת מעצר. כלומר, גם אם קיימות ראיות לכאורה וגם אם קיימות עילות מעצר, מחויב בית המשפט לבדוק האם ניתן להסתפק בחלופת מעצר במקום מעצר של ממש מאחורי סורג ובריח.

בשלב זה קיימת חשיבות מרובה להיות מיוצג ע"י עו"ד הבקיא בתחום הפלילי אשר ידע לבחון את חומר הראיות בתיק בצורה הנכונה ביותר ולתת ייעוץ, טיפול משפטי ועזרה.

כפי שצוין, לכל תיק ולכל בקשת מעצר יש להתייחס באופן שונה (הן בשל העובדה כי מדובר באנשים שונים והן מפני שמדובר בעבירות שונות).

הייעוץ חייב להיות פרטני כמו גם הליווי לחשוד/נאשם ולמשפחתו אשר לעתים רבות מאוד נפגעת אף הן מעצם הגשת כתב האישום וההליכים המשפטיים וזקוקה אף היא לתמיכה.

עו"ד חיים נס עוסק בדיני תעבורה ופלילים.

למידע נוסף מילאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
תודה,
הפרטים נשלחו והתקבלו במערכת

תגיות