אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדיון בפיצול דירות: צה"ל הודיע שבכל דירה יהיה ממ"ד צילום: גדי קבלו

הדיון בפיצול דירות: צה"ל הודיע שבכל דירה יהיה ממ"ד

יו"ר ועדת הרפורמות רחל עזריה: "אני דורשת שתהיה דלת בין הדירות ובמצב מלחמה הדלת תיפתח. רבים רצים למקלט מחוץ לדירתם"

11.07.2017, 15:03 | ענת דניאלי

בוועדת הרפורמות בכנסת נמשכים הדיונים בהצעת חוק פיצול דירות. במהלך הדיון היום (ג') עלתה שוב סוגיית הממ"ד ביחידות שיפוצלו ונציגת פיקוד העורף אמרה כי "לא יהיה פטור מלא ממ"ד. יהיה אפשר להוריד את גודלו". ח"כ רועי פולקמן (כולנו) החתום על הצעת החוק: "נאמר בדיונים בעבר שיש אפשרות לאמצעי מיגון אחרים".

קראו עוד בכלכליסט

הצעת החוק לפיצול בתים קובעת הוראת שעה לחמש שנים במסגרתה הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה יחויבו לאשר הוספת יחידת דיור אחת להשכרה בבית צמוד קרקע בתוך המבנה הקיים (פיצול יחידת דיור לשתי דירות ללא תוספת בנייה). החקיקה מצויה בשלב ההכנה בוועדת הרפורמות לקראת קריאה שנייה ושלישית.

סרן קלרה ג'רבי מיעח"ק (מחלקת הייעוץ והחקיקה), אמרה שפיקוד העורף צפוי להוציא הנחיות מקלות במסגרת הצעת החוק הנוכחית. אך עדיין בכל דירה יהיה ממ"ד.

יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה, טענה כי במצב כזה לא יהיו דירות מפוצלות חוקיות: "אנשים ימשיכו לפצל ללא אישורים. אני דורשת שתהיה דלת בין הדירות ובמצב מלחמה הדלת תיפתח. רבים רצים למקלט מחוץ לדירתם". עזריה הוסיפה כי "יש אלמנט של צפיפות בפיצול דירות ויש גם כך חיים הדדיים מסוימים בדירות מפוצלות. בתקופה שיש אזעקות אין הרבה מקרים כאלה ואפילו כאן בירושלים בימים מתוחים זה פיגועים יותר מאזעקות".

ח"כ רועי פולקמן, צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ רועי פולקמן | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ רועי פולקמן, צילום: אלכס קולומויסקי

בסיום הדיון הוחלט כי בנוסח הצעת החוק יהיה פטור מדרישות למיגון נוסף או ממ"ד, אולם ככל שהדבר יתאפשר פיקוד העורף יוכל לבקש שיפור מיגון. העניין עדיין לא סגור והנושא יידון שוב בדיון הבא.

הפיצול לא יתאפשר במושבים בקיבוצים

בפתח הדיון עדכנה עזריה כי החוק לא יחול במושבים והקיבוצים פרט ליישובים בהם מתגוררים מפוני גוש קטיף. כמו כן, רשות מקרקעי ישראל ויתרה על דמי ההיתר והפרצלציה בבקשה לפיצול דירות- כפי שפורסם בכלכליסט.

הצעת החוק לא כללה את המושבים והקיבוצים בגלל שקיימת הגבלה על מספר היחידות במרחב הכפרי כדי למנוע צפיפות כמו בערים וכן נוכח תמ"א 35 המגבילה את מספר יחידות הדיור. בשל זאת, בדיון האחרון הציעו בתנועת המושבים שהפיצול יתאפשר על היחידה השלישית, אך היא לא התקבלה.

בדיון הקרוב ינסו להסדיר או את הדרך לייצר את החריגה הזה למפוני גוש קטיף. עזריה הסבירה מדוע למפוני גוש קטיף יתאפשר הפיצול בחוק: "הסיבה להחריג את גוש קטיף היא שעקרנו אנשים מבוגרים שלא השתקמו כלכלית והם נעקרו והם צריכים לבנות את עצמם מהתחלה והם יוכלו לעשות את הפיצול. אפשר להחריג אותם ולאפשר זאת עבורם. יש כאן ארוע מורכב שהובלנו כמדינה. הלוואי ויכולנו לעשות זאת בכלל המושבים. דיברנו עם רמ"י והם יובילו את המהלך, אך הוא לא יותר במקרים בהם גרים בבית משותף". כרגע פועלים לנסח את הסעיף המסוים בחקיקה.

בעת פינוי מפוני גוש קטיף ישנם יישובים שקלטו קהילות שלמות של משפחות מהיישובים המפונים. המושבים והיישובים הקהילתיים הסמוכים הסמוכים לאשקלון: תלמי יפה, בת הדר, קיבוץ מבקיעים, יד בנימין וניצן. כמו כן, מפונים נקלטו גם בקיבוץ פלמחים ובקיבוץ נוה ים.

מזכ"ל תנועת כפרי האיחוד החקלאי, עו"ד דודו קוכמן: "החלת החוק על המגזר הכפרי אינה סוכריה וגם לא מכשיר להתעשרות. אנו מצרים על כך שןועדת הרפורמות נכנעה לטענות פופוליסטיות התלושות מהמציאות. החלת החוק במגזר הכפרי הייתה מאפשרת יצירה של אלפי יחידות דיור בישובים קיימים והתחדשות, מבלי להעמיס על תשתיות והייתה מקלה על הזדקנות האוכלוסייה בישובים כפריים רבים".

היטלי השבחה ודירות שיפוצלו יהיו 45 מ"ר לפחות

על פי הצעת החוק וההחלטה שהתקבלה כבר בדיון הקודם, מי שיבקש לפצל את דירתו ישלם בעת הגשת בקשה להיתר שליש מסך היטל ההשבחה שהיה עליו לשלם על פיצול הנכס בטרם החקיקה. שליש נוסף מסך היטל ההשבחה ישולם בעת מכירת הנכס שפוצל. במידה ואדם לא ימכור את הנכס המפוצל הוא לא ישלם את השליש הנוסף.

היטל השבחה משולם בגין עליית שווי הנכס כתוצאה משינויים תכנונים שבוצעו בנכס. במרבית המצבים שיעור המס הוא כמחצית מעליית השווי של השינוי התכנוני שבוצע בנכס.

עוד לפי הצעת החוק, גודל הדירות לאחר שיפוצלו לא יהיה קטן מ־45 מ"ר וכל דירה תכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדים. שטחה של הדירה המפוצלת בשלמותה לא יפחת מ־120 מ"ר. בנוסף, דירה שפוצלה תשמש להשכרה בלבד או למגורי קרובים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הוספת ממ"ד
רואים שלחברי הכנסת אין ידע בתכנון ובניה , 1. מה יהיה במקרה של בית שאין בו ממ"ד ורוצים לפצל אותו? 2. ונניח בבית יש ממ"ד שמשמש כחדר לילד איך הם רוצים שתהיה דלת מקשרת במקרה חירום לממ"ד? מי המשכיר הנורמלי שיסכים לתת לשוכר מפתח לבית שלו? 3. כל הדיבורים על ממ"ד נוסף זה טוב רק במקרה של בניה חדשה וגם זה צריך להיות על חשבון שטח שירות נוסף, וגם זה מייקר את עלויות הבניה. 4. דובר בהתחלה על פיצול דירה בתהליך הרבה יותר מופשט שלא יגרום להוצאות גדולות למשכיר ועכשיו גם רוצים להוסיף היטל השבחה . 5. מה שיהיה בסוף זה שאנשים יפצלו את הדירה בלי לעדכן את הרשות המקומית בגלל כל המגבלות וההוצאות שמעמיסים על בעל הנכס .
avi6464  |  12.07.17