אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התפתחות דרמטית בפרשת בזק: החקירה הורחבה גם לעסקת yes-חלל תקשורת צילום: אנדרס לצקו

התפתחות דרמטית בפרשת בזק: החקירה הורחבה גם לעסקת yes-חלל תקשורת

החקירה הינה בחשד לביצוע עבירות על חוק ניירות ערך. במסגרת העסקה הנחקרת סיפקה חלל תקשורת שירותי לוויין ל-yes תמורת מאות מיליוני שקלים. מניות קבוצת אלוביץ' נכנסו להפסקת מסחר בבורסה בת"א

11.07.2017, 14:45 | תומר גנון, רחלי בינדמן ואביב גוטר
התפתחות דרמטית בפרשת בזק: רשות ני"ע הודיעה היום (ג') כי החקירה בעניינה של החברה הורחבה גם לעסקת מתן שירותי תקשורת לוויינית בין חברת חלל תקשורת לבין DBS שירותי לוויין (yes). מניות קבוצת אלוביץ' (בזק, בי קומיוניקיישנס, אינטרנט זהב, חברות האם והסבתא של בזק בהתאמה, וכן חלל תקשורתנכנסו להפסקת מסחר בבורסה בתל אביב.  

קראו עוד בכלכליסט

עסקת בעלי העניין בין חלל שבשליטת אלוביץ' ל-yes היא העסקה השנייה שנחקרת לאחר עסקת מיזוג yes ובזק,ו שבה התמקדה רשות ני"ע עד כה - כולל חקירה של בעל השליטה שאול אלוביץ', מנכ"ל yes רון אילון ובכירים נוספים בקבוצה. 

לאחר הודעה ראשונית של רשות ני"ע, פרסמה גם בזק דיווח לבורסה על החקירה: "חקירת הרשות הורחבה והיא עוסקת גם בחשדות לביצוע עבירות על פי חוק ניירות ערך וחוק העונשין הנוגעות לעסקאות למתן שירותי תקשורת לוויינית בין חברת הבת DBS שHרותי לוויין וחברת חלל תקשורת".

התפתחות ההסכמים בין חלל ל-yes  

חברת השידורים בלוויין התקשרה ב-2013 עם חברת חלל תקשורת בהסכם לחכירת מקטעי חלל תמורת סכום כולל של 270 מיליון דולר, שהם כ־945 מיליון שקל. חלק מהסכום כבר שולם.

בחודש ספטמבר 2016 ספגה yes מכה בעקבות אובדן לוויין עמוס 6 בעת ששוגר לחלל. מכיוון שלוויין עמוס 2 היה אמור לסיים את פעילותו, השירותים של yes ללקוחותיה הסתמכו רק על הלוויין עמוס 3. החברה אף הבהירה כי היא חוששת שבמקרה של תקלה בלוויין היא לא תוכל להעניק שירות נאות ללקוחותיה.

פיצוץ הלוויין  עמוס 6 וסיום פעילותו של העמוס 2 באפריל האחרון העניקו ל־yes הזדמנות להשתחרר מהחוזה המכביד מול חלל. חברת הלוויין יכלה אז לבחור בנתיבים אחרים כמו רכישת שירותי לוויין מחברה אחרת, או העברה של שירותי התקשורת שלה באמצעות התשתית הקווית של החברה האם בזק, אם כי אפשרות זו היתה דורשת ממנה החלפה של כ־2 מיליון ממירים. לבסוף בחרו ב־yes להמשיך באותו נתיב ואף עדכנו את הסכם ההתקשרות.

במרץ האחרון אושרה עסקת בעלי עניין מעודכנת בין בזק וחלל תקשורת. במסגרת העסקה סוכם כי yes תחכור מקטעי חלל בשני לוויינים של חברת חלל תקשורת לשנת 2028, וזאת בתמורה שנתית של 21.9 מיליון דולר ובסכום כולל של 263 מיליון דולר.

ההמלצה של אנטרופי

חברת הייעוץ אנטרופי המליצה בשעתו לגופים המוסדיים לתמוך בעסק בעלי העניין המעודכנת בין חלל ל-yes. זאת בניגוד לעסקת בעלי העניין של רכישת מלוא השליטה ב-yes, העומדת כאמור בלב חקירת רשות ניירות ערך, אז התנגדה לעסקה.

לצד ההמלצה לתמוך בעסקת חלל-yes הבהירה אנטרופי כי "המלצתנו לאשר את העסקה נסמכת על הצהרת החברה כי אי אישור העסקה מעמיד את yes בפני סכנה קיומית מיידית. הצהרה זו ניתנה על ידי נציגי החברה, ובכלל זה הוועדה הבלתי תלויה של הדירקטוריון, שבחנה את תנאי העסקה, מנכ"ל yes והיועצת המשפטית של בזק". אנטרופי אם כן הבהירה כי מדובר בעסקה חיונית ל-yes אך כי אין מדובר בעסקה המיטבית ש-yes היתה יכולה להשיג.

על מנת להצדיק את עסקת בעלי העניין מינתה yes בשעתו ועדה מיוחדת בלתי תלויה בה היו חברים דירקטורים חיצוניים ודירקטורים בלתי תלויים – חגי הרמן, טלי סימון וד"ר יהושע רוזנצוויג שמצידם שכרו שירותי חברת יעוץ בינלאומית. חברת הייעוץ קבעה כי ההתקשרות מול חלל היא החלופה העדיפה ביותר העומדת בפני yes. עם זאת לחוות הדעת לא צורפה טבלת מחירים.

אנטרופי קבעה בחוות דעתה לעומת זאת שהתרשמה כי מעמדה של yes כלקוח מהותי של חלל לא נוצל באופן מיטבי בקביעת תנאי ההתקשרות ולא בוצע תהליך מסחרי אמיתי לבחינת חלופות ועלויות השוק הנוכחיות.

שאול אלוביץ שאול אלוביץ' | צילום: אנדרס לצקו שאול אלוביץ

לא מנצלת את התשתית הביתית

yes היא החברה הישראלית היחידה שמעבירה שידורים דרך הלוויין, כאשר HOT מעבירה שידורים באמצעות התשתית הנייחת שלה ואילו סלקום ובקרוב פרטנר, מעבירות שידורי טלוויזיה דרך האינטרנט על גבי התשתית הנייחת של בזק.

כלומר, חברות מתחרות משתמשות בבזק ואילו yes, חברה בבעלות מלאה של בזק, לא מנצלת את התשתית "הביתית" ומעדיפה לעשות מיקור חוץ. ייתכן שההשקעה בתשתית לוויינית זולה ואיכותית יותר משידור בתשתית אינטרנטית, ולכן זו הסיבה ש-yes מעדיפה את שידוריה בדרך זו. עם זאת, התחרות שוק הטלוויזיה הרב ערוצית גוברת בשנתיים האחרונות, מאז כניסתה של סלקום tv, ומאז 2016 חווה yes ירידה משמעותית במספר הלקוחות שלה. אם התחרות תגבר והלקוחות ימשיכו לנטוש, הטכנולוגיה הנוכחית שלה עשויה להפוך להיות יקרה יותר מבחינתה, ועשויה לפגוע ברווחי החברה, או שתעלה מחירים מחירים.

תגיות