אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוסר אחריות: המוסר הכפול של הגופים המוסדיים צילום: אלי דסה, יח"צ

חוסר אחריות: המוסר הכפול של הגופים המוסדיים

קרנות הפנסיה טפחו לעצמן על השכם משום שהתנגדו לעסקת בזק־yes, אך תמכו בעסקת yes־חלל

12.07.2017, 08:15 | רחלי בינדמן

כשהחקירה של רשות ני"ע על עסקת בעלי העניין, שבמסגרתה רכשה בזק מבעל השליטה שלה שאול אלוביץ' את yes, הפכה לגלויה לפני כשלושה שבועות, הגופים המוסדיים בישראל היו גאים מאוד בעצמם על שהצביעו ברגליים והתנגדו לה בזמן אמת. ואכן, חברות הביטוח ובתי ההשקעות התנגדו אז כמעט פה אחד לעסקה השנויה במחלוקת.

קראו עוד בכלכליסט

לכאורה, באמת הגיע להם שאפו על כך. עד אתמול. כעת מתברר שבעסקת בעלי עניין נוספת מבית היוצר של אלוביץ', שהתרחשה שנה וחצי בלבד לאחר זו שהתנגדו לה, ושבמסגרתה רכשה yes שירותים מחברת חלל תקשורת, חלק מהגופים המוסדיים הצביעו בעד. עם הגופים המוסדיים שתמכו ניתן למנות את פסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, שנחשב לאחד מבתי ההשקעות האקטיביסטיים, חברת הביטוח הפניקס, בית ההשקעות אקסלנס, קרנות הנאמנות של הראל וקופות הגמל של המורים והגננות, שרק לאחרונה הצהירו כי בניגוד לקופות גמל פרטיות, העובדה שהן אינן נשלטות בידי גוף עסקי מאפשרת להן להיות "מחנכי שוק" גם בנוגע לכללי ממשל תאגידי, ועוד קופות גמל מפעליות של סקטורים שונים. כל הגופים האלה הצביעו בעד העסקה למרות שורה של נורות אזהרה שהבזיקו גם הפעם.

מימין שאול אלוביץ מימין שאול אלוביץ' בעל השליטה בבזק ומנכ"ל yes רון אילון | צילום: אלי דסה, יח"צ מימין שאול אלוביץ

נכוו פעם אחת, אך בכל זאת הצביעו בעד

מפתיע לראות שאותם גופים שהתנגדו לעסקת בזק־yes חרף כל הנימוקים שסיפקו להן שתי החברות ב־2015 תמכו שנה וחצי לאחר מכן בעסקה אחרת, שבה עבר כסף מחברה ציבורית שבה שולט אלוביץ' לחברה אחרת שבה האחזקות שלו גדולות יותר. בניגוד לעסקת בזק־yes, בעסקה הזאת חברת הייעוץ אנטרופי המליצה לתמוך. אבל פסגות, למשל, אינה לקוחה של אנטרופי. מלבד זאת, אנטרופי עצמה הציבה שורה של נימוקים נגד עסקת חכירת הלוויינים והבהירה כי היא תומכת בה רק בגלל מסע ההפחדה של הנהלת yes, שטענה כי אם העסקה לא תאושר החברה עלולה לקרוס. כמו כן, לא ברור מדוע גופי הפנסיה שנכוו פעם אחת לאחר שלא ספרו את התנגדותם לעסקת בזק־yes הצביעו בעד העסקה הזאת.

למען ההגינות יש לומר כי שורה ארוכה של גופים מוסדיים שהתנגדו לעסקה הראשונה התנגדו גם לעסקה הזאת, בהם קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים, מנורה, אנליסט, מיטב דש והלמן אלדובי. ואולם, גם הם לא חפים מביקורת משום שהם לא הרימו קול זעקה אף שהתעלמו מההתנגדויות שלהם פעמיים בתוך פחות משנתיים.

גופי הפנסיה הם הקול של הציבור

תפקידם של מנהלי הפנסיה אינו רק לקנות ולמכור מניות כדי להגדיל את התשואה והחיסכון. לא בכדי הציב להם המחוקק חובת השתתפות באסיפות של בעלי מניות. התפקיד שלהם הוא גם לוודא שהחברות שבהן הם משקיעים את כספי הפנסיה של הציבור יפעלו לטובת כלל בעלי המניות של החברה, ובפרט עבור בעלי מניות המיעוט שמייצגים הגופים המוסדיים.

הציבור הפקיד בידי מנהלי אותם גופים את כספו כדי שידאגו שהוא לא ישמש לסידור רווח קל לבעלי הון. הם שאמורים לוודא כי החברות שבהן הכספים מושקעים מתנהלות בכפוף לכללי ממשל תאגידי מחמירים, והם שאמורים להתריע כשהן לא פועלות כך. גם בעסקה המדוברת הבהבו נורות אזהרה. חלק מהגופים המוסדיים זיהו אותן, שוב; אחרים לא. אך שניהם כשלו בתפקידם.

תגיות