אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשש לניגוד העניינים שעיכב את מינוי הציר הכלכלי בוושינגטון צילום: אוראל כהן

פרסום ראשון

החשש לניגוד העניינים שעיכב את מינוי הציר הכלכלי בוושינגטון

לפי הצעת המחליטים שהפיץ השר כחלון, ערן ניצן ימונה לתפקיד; אולם הליך הבחירה נמשך כשנתיים, לאחר שהתעוררה סוגיית ניגודי עניינים ביחס למנכ"ל האוצר שי באב"ד, ששימש כיו"ר ועדת האיתור, וכן ביחס לפרופ' יוג'ין קנדל שהיה חבר בוועדה

14.07.2017, 08:52 | עמרי מילמן

הצעת המחליטים של שר האוצר משה כחלון, הקובעת כי סגן הממונה על התקציבים, ערן ניצן, ימונה לתפקיד הציר הכלכלי בוושינגטון, נשלחה אתמול (ה') בערב לשרי הממשלה. ההצעה חושפת את הליך המינוי, שנמשך זמן רב, למעשה מאז קיץ 2015, אז מונה הציר הכלכלי הקודם, משה בר סימן טוב לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות . כחלון מינה ועדת איתור במרץ 2016 אולם זו גיבשה המלצה למנות את ניצן רק בסוף יוני השנה, וכעת הפרוטוקול של הוועדה חושף את השתלשלות האירועים.

קראו עוד בכלכליסט

לגבי שניים מבין חמשת חברי ועדת האיתור התעורר חשש לניגוד ענייינים ביחס למועמדים, מה שעיכב את הדיונים. בשלב הצהרת חברי הוועדה לגילוי נאות התעורר חשש בסוגייה בין יו"ר הוועדה, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד לבין אחד המועמדים, רואי וייזנר, "היות ושניהם בעלי היכרות וזיקה אישית". בעקבות זאת נציב שירות המדינה דאז, משה דיין, התנגד להמשך חברותו של באב"ד בוועדה. אולם בסופו של דבר סוכם כי ימונה יו"ר ועדה "צל" במקום באב"ד "שידון בכל העניינים, הן האישיים והן השיקולים שנובעים מהם, לעניין מכרו של מנכ"ל המשרד". מי שהיה אמור למלא את התפקיד היה הכלכלן הראשי במשרד האוצר, יואל נווה. בסופו של דבר הוחלט שלא לזמן את וייזנר לראיון ולכן לא היה צורך בהחלפתו של באב"ד בנווה.

ערן ניצן, צילום: קובי גדעון ערן ניצן | צילום: קובי גדעון ערן ניצן, צילום: קובי גדעון

עוד באותו שלב התברר כי אחד המועמדים, אפרים חלמיש, "קיבל המלצה כתובה וספציפית לתפקיד זה מפרופ' יוג'ין קנדל" מה שהוציא מהוועדה את קנדל, לשעבר ראש המועצה הלאומית לכלכלה, ובמקומו מונתה ד"ר נדין בודו טרכטנברג, המשנה לנגידת בנק ישראל. בסופו של דבר ישבו בוועדה מלבד באב"ד שהמשיך לעמוד בראשה וטרכטנברג גם נילי ליפשיץ, סמנכ"לית בכירה בנציבות שירות המדינה, אלון אושפיז, בכיר במשרד החוץ, וציפי סמט, לשעבר הממונה על שוק ההון שמונתה כנציגת ציבור (יחד עם טרכטנברג). כל העיסוק בסוגיית ניגודי העניינים הביא לכך שרק במאי האחרון חידש משרד האוצר את פעילות הוועדה.

למשרה הנחשקת הגישו  59 איש מועמדויות, ומתוכן אושרו 14, נפסלו 32 מועמדים ו-13 מועמדים הסירו מועמדותם. עוד עולה מהפרוטוקול כי בסופו של דבר מלבד ניצן הומלצה לשר על ידי הוועדה מועמדת נוספת, לימור אופז רצון מהרשות לני"ע, אולם לפי ההחלטה שהופצה לשרים, כחלון בחר בניצן לאור ניסיונו הרב בעבודת הממשלה.

מספר מועמדים ששמם הוצע על ידי הוועדה הסירו את מועמדותם, למשל סגן הממונה על התקציבים לשעבר בתחום הביטחון נח הקר שעבר לחברת פרטנר או מיכל צוק, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה. עוד מועמדת בולטת היתה אורית פרקש הכהן שהודחה מתפקיד יו"ר רשות החשמל ונחשבת קרובה לסביבתו של כחלון שבסופו של דבר הסירה גם כן את מועמדותה.

ניצן כיהן בארבע השנים האחרונות כסגן ממונה על התקציבים בתחום הנדל"ן וגיבש את תקציבי משרד השיכון, רמ"י, משרד הפנים והמשרד להגנת הסביבה, לפני כן כיהן כסמנכ"ל פיתוח והשקעות במשרד התיירות. אם אף שר לא יתנגד להחלטה בשבוע הקרוב היא תאושר באופן אוטומטי, ומדובר בקדנציה של שנתיים עם אפשרות להאריכה בעוד ארבע שנים על ידי שר האוצר.

תגיות