אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר שנים של עיכובים: תעודות הסל בדרך למשטר של פיקוח צילום: אלכס קולומויסקי

לאחר שנים של עיכובים: תעודות הסל בדרך למשטר של פיקוח

ועדת הכספים אישרה לקריאה שניה ושלישית הצעת חוק רשות ניירות ערך, המכפיפה את תעשיית תעודות הסל לפיקוחה. במסגרת זו תוגבל אפשרות ההתחייבות להשיג למשקיעים את תשואת המדד הרלוונטי

16.07.2017, 11:49 | רחלי בינדמן

לאחר כמעט 7 שנים של המתנה, תעשיית תעודות הסל מתקרבת למשטר של פיקוח מצד רשות ניירות ערך. ועדת הכספים אישרה הבוקר (א') לקריאה שניה ושלישית הצעת חוק ברוח זו שיזמה הרשות.

קראו עוד בכלכליסט

בפועל מזה שנים ארוכות מפעילה רשות ניירות ערך משטר של פיקוח על תעודות הסל, דרך שיטת "אמץ או גלה". במסגרת זו מחייבת הרשות את תעודות הסל בשקיפות ובפרסום מידע מהותי למשקיעים. כך היא מצליחה לאלץ את חברות תעודות הסל לאמץ וולנטרית מגבלות, גם מבלי החיוב על פי חוק.

במסגרת שינוי החקיקה, תעודות הסל העוקבות אחרי מדדים בורסאיים ומתחייבות לתת למשקיע בהן את תשואת המדד, יהפכו לקרנות סל - באופן שיגביל את רמת ההתחייבות שלהן ובהתאם את רמת הסיכון שלהן (ליציבות חברת תעודות הסל בשל ההתחייבות).

מנהל מחלקת השקעות ברשות ניירות ערך, דודו לביא, הסביר את התכלית של הצעת החוק וציין, כי "מדובר באחת מיוזמות החקיקה החשובות של השנים האחרונות בתחום שוק ההון. מדובר ב- 100 מיליארד שקל מכספי הציבור שמנוהלים בתחום תעודות הסל. הרפורמה נועדה להכניס את המוצר הפיננסי הזה לפיקוחה של רשות ניירות ערך והיא יוצרת איזון נכון בין האינטרס של הציבור, המשקיעים, לבין האינטרס של החברות המנהלות".

במסגרת הרפורמה, הוסיף לביא, נקבעת רצועת ביטחון על ההשקעה, בגובה שמנהל תעודת הסל, 'קרן הסל' לעתיד, מגדיר שוליים מעל ומתחת לתשואת המדד, "גיבשנו מודל שיוביל לכך שהתעשייה הזו, שהיום מאוד רווחית, תמשיך להיות רווחית. כיום מתקיים לגביה משטר של גילוי אך ללא פיקוח ממשי. בעולם הפיקוח המשחק הוא אחר, וניתן להפעיל סמכויות שקיימות בידי הגוף המפקח, רשות ניירות ערך".

מנכ"לית איגוד בתי ההשקעות, יוליה מרוז, ביקשה להבהיר, ש"אף שהחוק קודם בהסכמה בין רשות ניירות ערך, רשות המיסים והאוצר לבין התעשייה, יש לוודא לקראת הבאת התקנות לוועדת הכספים, נושא שנותר פתוח. הנושא ייבחן כאן בוועדה באותו אופן, תוך הגעה להסכמות".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), השיב, כי "אנחנו תומכים בחוק ובמטרותיו, בין השאר מתוך הבנה שלא ייפגע בתעשייה. בכל מקרה התקנות יובאו לכאן, לוועדת הכספים, לצורך אישורן, ואז נוכל לעמוד על טיבן ועד כמה הן נצמדות לעקרונות של הרפורמה בכללותה. ועדת הכספים רואה חשיבות רבה בהגברת הביטחון של כספי המשקיעים, הן לטובת שוק ההון ויציבות המשק והן להבטחת כספי הציבור. מאידך, אנחנו רואים חשיבות רבה בהבטחת היכולת לקיים עסקים ולהתנהל במציאות ודאית לאורך שנים קדימה, עבור הגופים הפיננסיים".

שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע , צילום: נמרוד גליקמן שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע | צילום: נמרוד גליקמן שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע , צילום: נמרוד גליקמן

תגיות