אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בגלל החקירה: גרמניה הקפיאה את החתימה על עסקת הצוללות צילום: אלעד גרשגורן

פרשת הצוללות

בגלל החקירה: גרמניה הקפיאה את החתימה על עסקת הצוללות

"ידיעות אחרונות" חושף כי בעקבות תיק 3000, הודיעה גרמניה שהיא דוחה את החתימה על מזכר ההבנות מול ישראל למכירת שלוש הצוללות, שנועדה להתקיים בשבוע הבא. המועד החדש לא ידוע. הרקע: סעיף שמאפשר לגרמניה להתנער מההסכם במקרה של חשדות לשחיתות. המשמעות: עסקת המיליארדים עלולה להתבטל

18.07.2017, 07:44 | יוסי יהושוע

עליית המדרגה בחקירת תיק 3000 הובילה ככל הנראה לשינוי דרמטי בעסקת הענק בין ישראל לגרמניה. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי ממשלת גרמניה דחתה את מועד החתימה על מזכר הבנות למכירת שלוש הצוללות לישראל, שנועד להתקיים בשבוע הבא - בעקבות החקירה של החשדות למעשי שחיתות בעסקה. על מזכר ההבנות אמור היה לחתום שגריר ישראל בגרמניה יעקב הדס, ובשלב זה ההודעה שנמסרה היא כי האירוע נדחה למועד לא ידוע.

קראו עוד בכלכליסט

 

 

מדובר בהתפתחות דרמטית בפרשה, שעלולה להוביל בסופו של דבר לביטול עסקת הענק בין שתי המדינות. בשל החשש הזה, טס באחרונה מנכ"ל משרד הביטחון אודי אדם לגרמניה לפגישה עם מקבילו הגרמני במטרה למנוע את הביטול ולקדם את העסקה. גורמים ישראלים טענו כי מדובר בדחייה של החתימה ולא בביטול העסקה, וכי הם מקווים שהחקירה תגיע לסופה בהקדם – כדי שהעסקה לא תיעצר, ואף תבוטל.

הרקע לביטול אירוע החתימה הוא סעיף בהסכם בין גרמניה וישראל שמאפשר לגרמנים להתנער ממנו באופן חד צדדי, אם יוכח כי העסקה הושגה בזכות מעשי שוחד ושחיתות. העלות הכוללת של ההסכם שהושג מול התאגיד הגרמני טיסנקרופ הוא כמיליארד וחצי אירו, וגרמניה אמורה לממן כשליש מעלות זו. הצוללות הללו אמורות להחליף בעוד כעשור דגמים ישנים יותר של צוללות המופעלות על ידי חיל הים, כאשר אלו יצאו מכלל שימוש.

צוללת של חיל הים, צילום: דובר צה"ל צוללת של חיל הים | צילום: דובר צה"ל צוללת של חיל הים, צילום: דובר צה"ל

כתבנו בברלין איתי משיח מוסיף כי בחודש שעבר דיווח העיתון הגרמני "דר שפיגל" על כך שעסקת הצוללות אושרה על ידי הדרג המדיני בגרמניה, רגע לפני יציאת הבונדסטאג לפגרת הקיץ - לצד הסעיף המופיע במזכר שנחתם בין הממשלות, ובו נשמרת זכותם של הגרמנים לסגת מן ההסכם באופן חד־צדדי אם החשדות למעורבות של עבירות שוחד בעסקה יתגלו כנכונים. ההערכה בגרמניה אמנם הייתה כי הממשלה לא תמהר לבטל את העסקה ללא הוכחה חד־משמעית לעבירות שחיתות - שכן העסקה היא בעלת משמעות כלכלית אדירה למספנה שבה מיוצרות הצוללות - אולם הפיכתו האפשרית של המתווך בעסקה מיקי גנור לעד מדינה משמעה הוכחה שכזו.

גם אמש לא ניתן היה להשיג כל תגובה גרמנית רשמית לנושא. דובר מטעם התאגיד הגרמני טיסנקרופ שעימו נחתמה העסקה אישר כי מבחינת החברה לא נמצאו אי־סדרים בהתנהלות העסקה — אלא שכבר במארס הבהירו בטיסנקרופ כי הם מוגבלים בחקירה, שכן כל עוד מתנהלת חקירה משטרתית בישראל הם אינם מורשים לחקור עובדים ישראלים, וזאת בשל מגבלות החוק הישראלי.

 

אתמול דווח כי מיקי גנור, נציגה של יצרנית כלי השיט טיסנקרופ שעומד במוקד החקירה, מנהל משא ומתן להפוך לעד מדינה בפרשה. סנגורו עו"ד נתי שמחוני התפטר בשל קיום אותם מגעים. מעצרו של גנור הוארך בהסכמה עד ליום חמישי. במשטרה מקווים להשלים עד יום זה את הסכם עד המדינה.

 

מיקי גנור בביהמ"ש, צילום: אוראל כהן מיקי גנור בביהמ"ש | צילום: אוראל כהן מיקי גנור בביהמ"ש, צילום: אוראל כהן

 

גנור חשוד בעבירות של מרמה, הלבנת הון וקשירת קשר לביצוע פשע. בשבוע שעבר נעצרו ונחקרו בכירים - בהם מקורבו ואיש סודו של ראש הממשלה עו"ד דוד שמרון, מפקד חיל הים לשעבר אלוף (במיל') צ'ייני מרום וממלא מקום המטה לביטחון לאומי לשעבר אבריאל בר יוסף. לפי החשד בתיק, עסקאות לרכישת כלי שיט וצוללות כללו העברות סכומים גדולים לכיסים פרטיים כשוחד.

עו"ד שמרון שוחרר כבר ממעצר בית והמריא לחופשה פרטית בחו"ל. נכון להיום נותרו בידי המשטרה שני עצורים בלבד בפרשה: גנור והמועמד לראשות המל"ל לשעבר, אבריאל בר יוסף (מעצרו של בר יוסף הוארך היום ב-4 ימים). מעצר הבית של מפקד חיל הים לשעבר האלוף אליעזר (צ'ייני) מרום הסתיים במוצאי שבת, וגם הוא שוחרר ללא מגבלות. בנוסף, שוחרר גם יד ימינו של גנור, עו"ד רונן שמר, למעצר בית של שבועיים.

תגיות