אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרך האג"ח: בן־משה לוטש עיניים לכיוון גינדי השקעות צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

דרך האג"ח: בן־משה לוטש עיניים לכיוון גינדי השקעות

בעל השליטה באלון רבוע כחול רוכש אג"ח של גינדי השקעות באמצעות חברה פרטית ובאמצעות אלון רבוע כחול נדל"ן. האג"ח נסחרות בתשואה גבוהה ומסוכנת, ואם גינדי לא תעמוד בהחזרים עשוי בן־משה לשים את ידו על החברה עם יתר המחזיקים

19.07.2017, 07:11 | אורן פרוינד

איש העסקים מוטי בן־משה, בעל השליטה בחברת ההשקעות אלון רבוע כחול, נערך לביצוע השתלטות על חברת גינדי השקעות של משפחת גינדי – כך נודע ל"כלכליסט".

בן־משה החל לאחרונה לרכוש חבילות של אג"ח מסדרה ד' של גינדי השקעות, השותפה של רבוע כחול נדל"ן בקניון Fashion TLV בתל אביב. בן־משה החל לרכוש אג"ח הן באמצעות חברה פרטית שבשליטתו והן באמצעות רבוע כחול נדל"ן, שלה מזומנים בהיקף של חצי מיליארד שקל שמושקעים בניירות ערך סחירים. בן־משה בוחן בימים אלה רכישות נוספות של האג"ח.  

קראו עוד בכלכליסט

האג"ח של גינדי השקעות, בהיקף של 110 מיליון שקל, נסחרות בתשואה לפדיון מדאיגה של 7%, בעיקר בעקבות חששות המשקיעים בנוגע ליכולתה לעמוד בפירעון האג"ח, שיהיה בתשלום אחד ביולי 2018. התשואה לפדיון, שבשבוע שעבר אף הגיעה לרמות של 12%, נחשבת גבוהה במיוחד לאור העובדה שלמחזיקי האג"ח יש שעבוד ראשון על אחזקותיה של גינדי השקעות (28.5%) בקניון, ששוויין לפי הערכת שמאי הוא 162 מיליון שקל.

בהחלטה לרכוש את האג"ח של גינדי השקעות יש היגיון כלכלי עבור בן־משה ועבור רבוע כחול נדל"ן. אם גינדי אכן תעמוד בתשלום הקרן, בן־משה יוכל לקבל תשואה יפה של 7%–9% על האג"ח. אם, לעומת זאת, גינדי השקעות תתקשה לעמוד בתשלומים של האג"ח ביולי 2018, החברה תוגדר כחדלת פירעון ותעבור לידי מחזיקי האג"ח – ובין היתר בן־משה. בעקבות השעבוד הראשון של האחזקות בקניון למחזיקי האג"ח, אם הקניון יוצע למכירה לטובת תשלום למחזיקים בן־משה יבטיח לעצמו את רכישת הנכס – וסביר להניח שהוא יעשה את זה במחיר נמוך.

מתכננים מימון מחדש שאף בנק לא צפוי לאשר

גינדי השקעות, שהוקמה ב־2003 על ידי מנור גינדי, אורי לוי ואייל פרידמן, שהם בהתאמה בנו וחתניו של משה גינדי, סובלת ממצוקת מזומנים – וקיים ספק רב אם תעמוד בתשלום האג"ח שלה בשנה הבאה. בקופת החברה מצויים כיום 4.5 מיליון שקל והיא מחזיקה 7.5 מיליון שקל בחברות שבבעלותה המלאה. עד סוף השנה נדרשת גינדי השקעות לשלם 28 מיליון שקל עבור הוצאות ריבית (11 מיליון שקל), דמי ניהול ושונות (4 מיליון שקל) ופירעון של הלוואות על הקניון (12 מיליון שקל).

לפי התחזיות של גינדי השקעות, החברה צופה כי היא תממן את הוצאותיה באמצעות 12 מיליון שקל שצפויים להיכנס מפרויקט המגורים הנלווה לקניון ו־12 מיליון שקל נוספים מעסקת מימון מחדש שהיא מתכוונת לבצע על הקניון. אלא שבגינדי השקעות מבינים כעת כי בעקבות הצרות בקניון – שסובל בין השאר ממספר נמוך של מבקרים – הם לא יצליחו לבצע עסקת מימון מחדש. לכן הם הבטיחו כי אם לא יבוצע המימון מחדש, הם יזרימו מהכיס שלהם את אותם 12 מיליון שקל.

אלא שגם זה אינו פותר את הבעיה של גינדי השקעות. בשנת 2018 היא נדרשת לעמוד בתשלומים של 165 מיליון שקל, כ־110 מיליון שקל מתוכם, כאמור, עבור מחזיקי האג"ח. בתחזיותיה צופה גינדי השקעות שתממן את הפירעון באמצעות עסקת מימון מחדש שתשחרר לה מזומנים בהיקף של 120 מיליון שקל ב־2018, אלא שלפי איך שזה נראה כרגע אף בנק לא יאשר עסקה כזאת.

אף אחד לא יודע מה המחיר האמיתי של הקניון

משפחת גינדי מחזיקה למעשה ב־50% מהזכויות בקניון, אלא שרק 28.5% הן דרך החברה הציבורית, והיתר דרך חברה פרטית שאינה קשורה לאג"ח. נכון לדו"ח הרבעון הראשון של 2017, הקניון מוערך בשווי של 1.853 מיליארד שקל ויש עליו חוב בכיר בנקאי של 1.08 מיליארד שקל, כך שהשווי נטו שלו הוא 767 מיליון שקל.

חלקה של משפחת גינדי כאמור הוא מחצית מזה – כ־357 מיליון שקל. אם לוקחים בחשבון רק את החלק של הזרוע הציבורית, השווי מגיע ל־203 מיליון שקל. אם לוקחים בחשבון את הלוואות הבעלים על הנכס, השווי נטו של האחזקה הוא 162 מיליון שקל, עדיין מספיק כדי לשרת חוב של 110 מיליון שקל. אלא שאף אחד לא יודע מה המחיר האמיתי של הקניון, וייתכן כי שוויו הוא נמוך בהרבה מזה שהוערך בשמאות.

מבן־משה נמסר בתגובה: "אין לנו כל כוונה להתייחס לספקולציות על מהלכים עסקיים שאינם מחייבים דיווח".

קניון TLV fashion , צילום: נעה קסלר קניון TLV fashion | צילום: נעה קסלר קניון TLV fashion , צילום: נעה קסלר

תגיות