אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבט אל החלום: אייפון מתקפל או רכב דביק צילום: shutterstock

מבט אל החלום: אייפון מתקפל או רכב דביק

הפטנטים שמגישות חברות כמו אמזון, אפל וגוגל מספקים הצצה לעתיד שאליו צועד עולם הטכנולוגיה. "כלכליסט" ליקט ארבעה חלומות על עולם גמיש, מטריד ובטוח יותר

19.07.2017, 14:06 | עומר כביר
פטנטים הם לרוב עניין למהנדסים ולעורכי דין: מהנדסים יוצרים פיתוחים חדשניים, עורכי דין הופכים אותם למסמך משפטי ואז רבים בבתי משפט מי ישלם למי תמורת איזה פטנט. אך לעתים פטנטים הם פתח לעתיד, חזון שמציג איך ייראו פנים שונים בחיים, משינויים יומיומיים קטנים ועד מהלכים משני שוק.

קראו עוד בכלכליסט

לא כל הפטנטים יהפכו לבסוף למוצר, אך הם מסמנים רעיונות ואסטרטגיות שחברות הטכנולוגיה שואפות להגשים. "כלכליסט" אסף ארבעה פטנטים שמעניקים הצצה לעתיד.

אמזון: נמל תעופה לרחפנים

רחפני משלוחים הפכו בשנים האחרונות לאחת ההבטחות הגדולות של עולם המסחר המקוון. במקום תשתית מורכבת של משאיות ורכבי משלוחים, כלי מעופף קטן יוכל בתיאוריה לספק את החבילה ממש עד לדלת הבית או פתח החלון של הלקוח. החזון הזה עדיין מלא בחורים שיש לפתור, מרגולציה וניהול תעופת רחפנים ועד לקביעת נוהלי בטיחות שיוודאו שהמשלוח לא יתרסק לעוברי אורח על הראש.

גם הם יצטרכו נמל תעופה גם הם יצטרכו נמל תעופה גם הם יצטרכו נמל תעופה

בעיה מרכזית נוגעת לנקודת השילוח של הרחפנים, ולכן מרכזי האספקה צריכים להיות בעיקר במיקומים מרכזיים. אלא שמרכזי אספקה הם מבנים גדולים שתופסים שטח רב, שמרכזי הערים הוא מוגבל ויקר במיוחד. בקשת פטנט שהגישה אמזון בחודש שעבר מציעה פתרון חדשני שמנצל את יכולת הרחפנים לנוע לכל כיוון: מרכז אספקה שמתנשא לגובה וכולל פתחי גישה לרחפנים.

משאיות יביאו את הסחורה בכמויות לתוך המבנה, ומעליות, בני אדם או רובוטים ישנעו אותה לשטחי אחסון. משם ניתן יהיה לספק את החבילה בתוך שניות בודדות לאחד מפתחי השילוח המרובים שבהם ממתינים רחפנים. הפטנט מאפשר להעביר את מרכזי האספקה משולי הערים למרכזן וליצור תשתית שתאפשר אספקת חבילות בתוך דקות בודדות מרגעי ההזמנה.

גוגל: דבק נגד תאונות

מכוניות אוטונומיות מעוררות, לא בהכרח בצדק, לא מעט חששות ממעורבותן בתאונות שיעלו בחיי אדם. החברות הפעילות בתחום משקיעות כספים רבים בפיתוח מערכי חישה ומערכות בינה מלאכותית, שיהפכו את המכוניות לבטוחות במיוחד ולמעשה יורידו את מספר תאונות הדרכים. גוגל, אחת השחקניות הוותיקות בתחום, לא מסתפקת במערכות הממוחשבות: בשנה שעברה החברה קיבלה פטנט על מערכת שנועדה לצמצם את הנזק במקרה של פגיעה בהולך רגל.

איך אפשר לצמצם את הנזקים שגורמות תאונות?, צילום: vimeo איך אפשר לצמצם את הנזקים שגורמות תאונות? | צילום: vimeo איך אפשר לצמצם את הנזקים שגורמות תאונות?, צילום: vimeo

בתאונות רבות המערבות כלי רכב והולך רגל מה שגורם את הפציעות החמורות ביותר, ולעתים אף למוות, אינו רגע הפגיעה עצמו, אלא דווקא מה שקורה לאחריה: הולך הרגל נזרק באוויר ונחבט בקרקע, או נדרס מתחת לגלגלי הרכב. הפתרון של גוגל? לצפות את חזית הרכב בחומר דביק שיחזיק את הולך הרגל צמוד לפגוש וימנע פציעה נוספת מעבר לזו שנגרמה בחבטה הראשונית. החומר הדביק יכוסה בציפוי מיוחד, שיתבקע במקרה של חבטה ויחשוף את השכבה הדביקה.

אף שהפטנט מתמקד במכוניות אוטונומיות, אין מניעה להפעלת המערכת גם במכוניות רגילות. גוגל טרם הכריזה רשמית על המערכת או על כוונה לשלב אותה בכלי הרכב האוטונומיים שלה, אולם אם מדובר בפיתוח בר-קיימא, רצוי שהיא תשחרר אותו לשוק ותאפשר ליצרניות רכב לשלב אותו בדגמיהן. קרוב לוודאי שהוא יציל חיי אדם, וגם ייצור לא מעט סרטונים מצחיקים של אנשים דבוקים לפגוש.

מג'יק ליפ: פרסום שקופץ מקירות

הפעילות של חברת המציאות המוגברת מג'יק ליפ (Magic Leap) לוטה בערפל. החברה, שמחזיקה מרכז פיתוח משמעותי בישראל בהנהלת מייסד פריימסנס טמיר ברלינר, מתנהלת בחשאיות ושומרת קרוב לחזה כל מידע על המוצר שהיא מפתחת או יכולותיו. אך יש דברים שאי אפשר לשמור בסוד וחייבים להוציא עליהם פטנט, מעין תעודת ביטוח נגד פיתוחים מקבילים של מתחרות.

הטכנולוגיה של מג הטכנולוגיה של מג'יק ליפ הטכנולוגיה של מג

הפטנט שאושר לחברה לפני כשנתיים חושף רבות על פעילותה. מוצגת שם החומרה שהיא מפתחת (משקפיים דקיקים למראה שנשלטים באמצעות מחוות תנועה וכפתור שליטה בידית שבצדם) אבל העניין האמיתי הוא ביכולות הפלטפורמה. באיור אחד נראית חיה מיתולוגית פורצת מתוך מדף מוצרים בסופר במעין קמפיין פרסומי עתידי. איור אחר מדגים איך אצבעות כף יד פתוחה יכולות להפוך לתפריט גישה מהיר ליישומים שונים.

יישום שמציג הוראות לחיתוך מלפפון והופך את הכנת הסלט למשחק אקשן? יש. תוכנה שהופכת סלון רגיל לחדר שבו כל המשטחים אינטראקטיביים, ומאפשרת להקרין תכנים מגוונים על הקירות ולשלוט בהם באמצעות מחוות סטייל "דו"ח מיוחד"? דאגו גם לזה. מרכיבים נוספים הם הצגת רשימת הקניות על עגלת הסופר בצירוף הוראות ניווט, רופא שמציג לב וירטואלי תלת־ממדי כדי לספק למטופל הסברים, חדר בית חולים שהופך לחוף אקזוטי ועוד ועוד.

יותר משמדובר בפטנט מדובר בהצגת חזון מרשימה ביותר לעתיד של עולם מבוסס יכולות מציאות מוגברת, כזו שלא היתה מביישת ספר מדע בדיוני טוב. מי שרוצה לפגוש את העתיד צריך לפנות שעתיים ולצלול לפטנט המרתק הזה.

אפל: מסך מתקפל עם חיישנים

ניסיונות לייצר מסך גמיש או מתקפל למכשירי מובייל קיימים כמעט כמו הסמארטפונים עצמם. לאורך השנים הוצגו כמה אבות-טיפוס לתצוגות כאלו, אבל כמעט אף אחד מהם לא הגיע לשוק, ואלו שהשלימו את המסע לא באמת הציגו יכולות כיפוף וקיפול מרשימות. בקשת פטנט שהגישה אפל באוקטובר שעבר (ונחשפה רק בפברואר האחרון) מציגה פתרון אפשרי: במקום דף הפולימר המקובל, אפל מציעה מבנה דמוי רשת משולב רכיבים אלקטרוניים.

מסך מתקפל מסך מתקפל מסך מתקפל

לפי אפל מבנה הרשת מאפשר לכופף ולקפל את המסך בכיוונים שונים מבלי לפגוע במסך, וכן לשלב במסך חיישנים שונים וכך להגדיל מהותית את יכולות המכשיר. הטכנולוגיה שמציגה אפל תאפשר בעתיד להביא לשוק אייפון ואייפד שניתן לקפל כמעט לשניים ולחסוך מקום אחסון, או להציע יכולות עתידניות כמו מסך דו־צדדי לשימושים שונים.

אמנם, יכולות אלו, אם יגיעו אי פעם לשוק, עדיין נמצאות בעתיד הרחוק, אבל הטכנולוגיה של הפטנט תאפשר גם יכולות שייתכן שישולבו כבר בדגם האייפון הבא, למשל תצוגה מקצה אל קצה ללא ברזלים.

תגיות