אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הכובעים שראיתי שעממו אותי" צילום: איי אף פי

"הכובעים שראיתי שעממו אותי"

כך אומר ל"כלכליסט" המעצב האמריקאי ניק פוקה, שחולל מהפכה בעולם הכובעים השמרני. תהליכי העיצוב שלו כוללים שריפה וקריעה של הכובעים לצד עיטורים כמו גפרורים ומפתחות. מדונה, פארל וקנדל ג'נר כבר מעריצים

20.07.2017, 08:38 | מורן לונדון

השם הכי חם שלא הכרתם בתעשיית האופנה הוא ניק פוקה, שכבר סחף אחריו מעריצים כמו פארל, מדונה וג'סטין ביבר.

פוקה הוא כובען, אבל לא סתם כובען, אלא כזה שמאתגר את כל מה שחשבנו שאנחנו יודעים על כובע. קחו את כובע הפדורה הקלאסי, תרחיבו את התיתורה ואת הדמיון, תגביהו את הכתר ותעניקו לו מראה קריקטוריסטי במקצת ואולי אז תבינו במה מדובר. אבל עדיין לא בדיוק.

"הכובעים שראיתי שעממו אותי", אומר פוקה (34) בשיחת וידיאו עם "כלכליסט" מהסטודיו שלו באל.איי, "יש משהו מאוד סטנדרטי בעיצוב כובעים. הגודל, הגובה והקישוטים זהים כבר עשרות שנים. הרגשתי שמשהו חייב להשתנות".

כובע של המעצב ניק פוקה כובע של המעצב ניק פוקה כובע של המעצב ניק פוקה

והוא אכן עשה שינוי גדול. הכובעים שלו כל כך ייחודיים שקל מאוד לדעת כשהאדם ממול חובש ניק פוקה. כל כובע מיוצר ביד מלבד העשוי פרוות בונה בת־קיימה (מה שאומר שהבונה לא מאבד את חייו בתהליך) או קש - כשמדובר בכובע קיצי. הכובעים מותאמים ללובש על פי מדידה ויש אפשרות להזמין אותם בעיצוב אישי. המחיר הממוצע הוא 1,500 דולר, אך אל תיתנו לתג המחיר ולהשקעה להטעות אתכם: לא תקבלו פריט מעונב. הכובעים עוברים תהליכים מיוחדים, למשל: נשרפים או נקרעים ונתפרים מחדש. כל כובע מעוטר בפיסת בד מעניינת ומשופשפת, נוצה, חרוז או אפליקציית מתכת וגפרור עץ שהוא סמלו המסחרי של פוקה. התוצאה היא כובע שנראה כאילו הוא וחובשו עברו את אחד המסעות המעניינים בעולם.

פוקה בחנות שלו באל.איי. "אני עובד עם כלים בני 80 שנה", צילום: איי אף פי פוקה בחנות שלו באל.איי. "אני עובד עם כלים בני 80 שנה" | צילום: איי אף פי פוקה בחנות שלו באל.איי. "אני עובד עם כלים בני 80 שנה", צילום: איי אף פי

פוקה עצמו הוא טיפוס מעניין. הוא נולד בניו יורק ועבר לצרפת בילדותו, שם גדל עם חמישה אחים. אביו הוא הדוגמן ברנרד פוקה שעדיין עוסק במקצוע ובשנים האחרונות מוכר כדמות האב בקמפיינים של טומי הילפיגר.

בנעוריו טייל פוקה הבן בעולם במשך כמה שנים. "אני חושב שפרחתי מאוחר", הוא מחייך, "האחיות שלי היו מאוד יצירתיות אבל אני לא הייתי כזה. הייתי תלמיד טוב, וכשהגיע הרגע ללמוד מקצוע, לא הרגשתי שאני מסוגל לבחור בראיית חשבון או עריכת דין. אני חושב שהטיולים שלי בעולם היו ניסיון לבחור מרגע ההחלטה".

קנדל ג קנדל ג'נר עם כובע של פוקה ומגפיים | צילום: instagram קנדל ג

לא היתה לך זיקה לאופנה?

"תראי, בכל זאת גדלתי בבית עם אבא דוגמן שמביא איתו המון בגדים מצילומים ומתאר את חוויות המקצוע באופן מושך. אבל אני אחר, אני מתעניין פחות באופנה ותמיד חיפשתי דווקא פריטי וינטג'. במובן הזה אני קצת כבשה שחורה".

אז איך בכל זאת הגעת לכובעים?

"ב־2010 הגעתי לאל.איי וחיפשתי עבודה. הכרתי מעצב קטן והוא נתן לי עבודה כשוליה. הייתי חסר ניסיון לחלוטין. זה היה מטורף, אבל בדיעבד זה גם היה המזל שלי. היכולת להתנסות ולא לעבוד לפי חוקים כפי שמלמדים בבתי ספר לאופנה אפשרה לי לפצח תהליכים לבד. אף אחד לא אמר לי דברים כמו 'אל תעשה תפר כזה כי בבלנסיאגה בחיים לא היו עושים אותו'".

פארל וויליאמס בטקס הגראמי עם הכובע שהפך לשיחת היום, צילום:  איי פי פארל וויליאמס בטקס הגראמי עם הכובע שהפך לשיחת היום | צילום: איי פי פארל וויליאמס בטקס הגראמי עם הכובע שהפך לשיחת היום, צילום:  איי פי

תוך כדי הלימוד העצמי החל פוקה להתבונן בשוק: "הרגשתי שיש רוויה כמעט מהכל, ואז יום אחד ראיתי בחור עם כובע מדליק במיוחד ואמרתי 'זה!'. התעניינתי קצת איך מתחילים, ואמרו לי שצריך לנסוע לחפש כובענים שסוגרים מפעלים ולקנות מהם כלים. יש משהו יפה מאוד בתחום הזה, שכלי העבודה בו הם ישנים, מסורתיים. אני עובד עם כלים בני יותר מ־80 שנה".

עם הציוד שקנה החל לפני שבע שנים לערוך ניסויים בסטודיו קטן במרתף. "הפריצה האמיתית היתה לפני שלוש או ארבע שנים", הוא אומר. "חבר פתח חנות בווניס ביץ' ואמר שאולי כדאי לי לצאת מהחור באדמה ולעלות קצת לאור. שקלתי תקציבים ובסופו של דבר החלטתי שזה שווה את המאמץ".

וזה אכן השתלם. החנות של אותו החבר הפכה לשם דבר, ובין המלבישים הרבים שהגיעו אליה היו גם אלה של הזמר פארל וויליאמס. "הם אמרו שהם חושבים שפארל ישמח לחבוש את הכובע לטקס הגראמי ואמרתי 'או.קיי'. עוד לא הרשיתי לעצמי להתרגש כי לא ידעתי אם זה יקרה בפועל". אבל וויליאמס חבש גם חבש, והכובע בעל הצורה המוזרה הפך לשיחת היום. מדונה לא נשארה חייבת וכך גם דיוויד בקהאם ועוד רבים וטובים. אחד הרגעים היפים של כובעי פוקה התרחש לפני כמה חודשים, כאשר קנדל ג'נר העלתה לאינסטגרם תמונה כשלרגליה מגפיים עצומים שתחתם מבצבצים מכנסי ג'ינס, כובע של פוקה לראשה ובין לבין - כלום.

אחרי הפריצה עבר פוקה לחנות סטודיו משלו ובה 14 עובדים. בקרוב הוא מתכנן להתרחב לתיקים וארנקים. לדבריו, "גם בתחום הזה יש המון שגרה ואני רוצה להכניס לזה קצת פלפל".

מה הכובע הכי יקר שיצרת?

"לפני חודשיים נכנס אליי בחור שרצה כובע עם תיתורה מכסף טהור. יצא כובע כבד וקשיח ב־7,000 דולר".

למי היית רוצה לעצב כובע?

"אובמה. הייתי מכין לו כובע פדורה קלאסי עם כתר נמוך לפגישות וכובע קש עם הדפס פרחוני ושוליים פרומים לחופשות קיץ".

תגיות