אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השור הספרדי יוצא מהבוץ ומתחיל לשעוט קדימה צילום: רויטרס

השור הספרדי יוצא מהבוץ ומתחיל לשעוט קדימה

עם תשואה של 16% במדד המרכזי מתחילת השנה, ספרד מצטיירת כמנצחת הגדולה של שוק המניות האירופי ב־2017

20.07.2017, 20:06 | ניר חצב ואביבית מנה קליל

לא גרמניה החזקה, לא שוויץ היציבה, לא צרפת המתקמבקת ולא בריטניה עם הליש"ט ברצפה - דווקא ספרד היא המדינה שמצטיירת כיום כמנצחת הגדולה של שוק המניות האירופי ב־2017.

קראו עוד בכלכליסט

מדד המניות המרכזי בספרד, IBEX 35, הוא בעל התשואה הגבוהה ביותר מבין המדדים האירופיים המרכזיים מתחילת 2017, עם תשואה כוללת של 15.65%. ברמה העולמית, להוציא מדינות אקזוטיות, התשואה השנתית של המדד הספרדי (כ־39%) שנייה רק למדד המרכזי בהונגריה. הביצועים המצוינים של שוק המניות הספרדי לא מגיעים במקרה, אלא נובעים משילוב יוצא דופן של גורמים חיוביים. אז מה הניע את שוק המניות הספרדי ועשוי להמשיך לתמוך בו בתקופה הקרובה?

נעמדת על הרגליים

ספרד היא הכלכלה ה־14 בגודלה בעולם, עם תוצר לאומי גולמי של 1.69 טריליון יורו ב־2016. כלכלת ספרד מבוססת שירותים, עם נתח משמעותי של פעילות תעשייתית — מגזר השירותים מהווה כ־75% מהתוצר ומגזר התעשייה כ־22% ממנו. שותפות הסחר הגדולות של ספרד מגיעות מאירופה: צרפת (כ־16% מהיצוא וכ־12% מהיבוא), גרמניה (כ־11% מהיצוא וכ־14% מהיבוא) ואיטליה (כ־7% מהיבוא ומהיצוא).

עד לפני כמה שנים היתה ספרד במשבר כלכלי קשה. משבר זה החל ב־2008, עם המשבר הפיננסי העולמי, והגיע לשיאו באמצע 2012, כאשר ממשלת ספרד ביקשה סיוע של 100 מיליארד יורו מגוש היורו במטרה לחלץ בנקי חסכונות מקומיים. במקביל, שיעור האבטלה במדינה עלה מכ־8% ב־2007 לכ־26% ב־2013, כלכלת ספרד סבלה מאוד מירידה באשראי למגזר הפרטי ומצעדי צנע תקציביים, ושיעור האבטלה הקיצוני פגע מאוד בצריכה הפרטית.

אקטיביסט בדמותו של ראש ממשלת ספרד מריאנו רחוי, צילום: רויטרס אקטיביסט בדמותו של ראש ממשלת ספרד מריאנו רחוי | צילום: רויטרס אקטיביסט בדמותו של ראש ממשלת ספרד מריאנו רחוי, צילום: רויטרס

עם זאת, בשנים האחרונות המדינה שהוספדה על ידי הרבה מאוד גורמים מצליחה - כנגד כל הסיכויים - לעמוד חזרה על הרגליים. ספרד הצליחה לייצב את מצבה בעזרת שיפור בתחרותיות היחסית שלה ורפורמות מבניות שהנהיג ראש הממשלה מריאנו ראחוי, בדגש על שוק העבודה הקשיח. בשנים 2015–2016 צמחה הכלכלה הספרדית בקצב שנתי של יותר מ־3% - גבוה משמעותית מהממוצע בגוש היורו. לאחרונה אף עבר התוצר הספרדי את רמתו מלפני המשבר. גם שוק העבודה הספרדי רושם התאוששות מרשימה: שיעור האבטלה ירד בסוף הרבעון הראשון של 2017 ל־18.2% - רמתו הנמוכה ביותר מאז 2009 - כאשר בין הרבעון הראשון של 2014 לרבעון הראשון של 2017 נוצרו לא פחות מ־1.5 מיליון מקומות עבודה.

החברות הספרדיות פועלות כיום בסביבה הרבה יותר נוחה ואפילו נהנות מרוח גבית מהגזרה המאקרו־כלכלית. נתונים מקדימים מספקים סיבה טובה להאמין כי הכלכלה הספרדית לא הולכת לקראת האטה בתקופה הקרובה — מדדי מנהלי הרכש (PMI) למגזרי התעשייה והשירותים במדינה שמרו על מומנטום חיובי ביוני ונמצאים במגמת התרחבות כבר 3.5 שנים ברציפות.

צפי לצמיחה גבוהה

שוק המניות הספרדי הוא ה־15 בגודלו בעולם מבחינת שווי שוק מצרפי, ומהווה כ־1.1% מהמדד העולמי ACWI של MCSI. מדד המניות המרכזי בספרד, IBEX, כולל את 35 המניות של החברות הגדולות במדינה. מדד מניות מרכזי נוסף הוא MSCI Spain, שכולל 25 מניות ספרדיות. החברות הגדולות במדדים הספרדיים הן חברת האופנה אינדיטקס (חברת האופנה הגדולה בעולם ובעלת המותג זארה), הבנקים סנטנדר ו־BBVA וחברת הטלקום טלפוניקה.

הביצועים של מדדי המניות המרכזיים בספרד נפגעו מאוד מהמשבר הפיננסי העולמי וממשבר החובות האירופי - הרווח המצרפי של מדד IBEX ב־2016 היה נמוך בכ־54% מב־2010, ודומה מאוד לרמתו בתחילת שנות האלפיים. עם זאת, אפשר לשאוב אופטימיות מכך שבשנים 2015 ו־2016 נרשמה צמיחה, אם כי מינורית מאוד, ברווח המצרפי של IBEX (כ־3% וכ־1% בהתאמה).

במבט קדימה, תחזיות השוק הן להתאוששות משמעותית הרבה יותר, כאשר ב־2017 הצפי הוא לצמיחה של כ־19%, וגם בשנתיים לאחר מכן צפויה צמיחה מהירה. מעבר לכך, מדד IBEX מציג מומנטום חזק מאוד של העלאת תחזיות רווח מתחילת השנה, כאשר תחזיות הרווח למדד עלו בכ־6% ב־2017 - גבוה משמעותית מהשינוי בתחזיות הרווח למדדים האירופיים הכלליים.

מכפיל מתחת לממוצע

התמחור הנוכחי של מדד IBEX נמוך מהממוצעים ההיסטוריים. מכפיל הרווח החזוי (12 חודשים קדימה) הממוצע של IBEX ב־20 השנים האחרונות היה 16.2 - גבוה בכ־8% מרמתו כעת. השוואת התמחור של מדד IBEX למדדים של מדינות מפותחות אחרות מעלה כי המדד מתומחר בהתאם, ואפילו מתחת לממוצע המכפילים העולמי. בהתחשב בצפי הגבוה לצמיחה ברווחי IBEX, רמות התמחור שלו נראות אטרקטיביות עוד יותר.

שוק המניות הספרדי מציג מומנטום חזק מאוד ומצטייר כאחד המנצחים הגדולים של 2017. הכלכלה הספרדית מציגה שיפור הדרגתי ומתמשך ונראית הרבה יותר יציבה ועמידה מאשר לפני כמה שנים. השיפור הכלכלי במדינה מספק לחברות תנאי פעילות הרבה יותר נוחים, ומתבטא במגמה חזקה ומתמשכת של העלאת תחזיות רווח לחברות. רמות התמחור של שוק המניות סבירות בהשוואה לעבר ולמדדים מרכזיים אחרים, ופוטנציאל צמיחת הרווחים הוא גבוה מאוד. לכן אנו מאמינים כי ניתן למצוא ערך רב בשוק המניות הספרדי, במיוחד בהתבוננות לטווח הבינוני והארוך.

יש כמה קרנות סל שמאפשרות חשיפה לשוק המניות הספרדי. רובן המוחלט עוקב אחרי מדדי IBEX 35 ו־MSCI Spain. הגדולות ביותר הן iShares MSCI Spain Capped, שמנהלת נכסים בהיקף של כ־1.5 מיליארד דולר; ו־Lyxor IBEX 35, שמנהלת נכסים בהיקף של כ־860 מיליון יורו.

השורה התחתונה - השוק הספרדי מתמוחר היטב ויש בו פוטנציאל גבוה לצמיחת רווחים — ולכן ניתן למצוא בו ערך רב בהשקעות לטווח הבינוני והארוך

חצב הוא אנליסט אירופה של בנק ההשקעות אופנהיימר ומנה קליל היא מנכ"לית בנק ההשקעות

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
שוק מניות חזק איננו אינדיקטור...
...לכלכלה חזקה. הרי אחד משווקי המניות בעלי התשואה הגבוהה ביותר בעולם הוא זה של וונצואלה. בהיעדר צמיחה אורגנית, בנק מרכזי מסוגל לגרום לשוק המניות לטפס באמצעות הדפסת כסף ויצירת אינפלציה. בארה״ב ובאיחוד האירופי עושים זאת מזה שנים כדי לייצר אשליה של התאוששות, ומשום מה כל ה״אנליסטים״ קונים את זה.
אורן  |  20.07.17
9.
לא ספרד - אלא אירלנד ופולין
פולין נהנתה מצמיחה מהירה בעשור האחרון - לא היה שם משבר. המדינה נהנית מזרם השקעות יציב, כוח אדם מיומן, חקלאות ותעשיה מפותחות וקרבה לשוק הגרמני. אירלנד נהנתה מצמיחה מטאורית בשנים האחרונות... בין השאר כי הם ערניים לכל חברה שרוצה לבנות מפעל בעולם - הם מעניקים הטבות אדירות. (ישראל הפסידה השקעת ענק של אינטל לפני שנתיים). בשלוש השנים האחרונות נבנו באירלנד 5 מפעלי ענק באלקטרוניקה, פארמה וביוטכנולוגיה (השקעות של עשרות מליארדים)
א  |  20.07.17
לכל התגובות