אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
HP תשלם 1.6 מיליארד שקל מס על קניין רוחני צילום: עומר מסינגר, איי פי

בלעדי לכלכליסט

HP תשלם 1.6 מיליארד שקל מס על קניין רוחני

בוררות בינלאומית קבעה כי ענקית הטכנולוגיה תשלם את הסכום, בנוסף ל־1.5 מיליארד שקל שכבר שילמה על הוצאת הקניין הרוחני של מרקורי מישראל. ההסדר, שבו משלמת החברה 3.1 מיליארד שקל בסך הכל, מסיים מחלוקת שהחלה ב־2006

20.07.2017, 06:42 | עמרי מילמן ותומר גנון

ענקית הטכנולוגיה HPE (לשעבר HP) תשלם 1.6 מיליארד שקל לרשות המסים בעקבות הסדר פשרה שהושג בהליך גישור בינלאומי - כך נודע ל"כלכליסט". הסכום נקבע בגין תשלום מס הכנסה על הוצאת קניינה הרוחני של חברת בדיקת התוכנה מרקורי, והוא יתווסף ל־1.5 מיליארד שקל ששילמה כבר החברה בשל עסקה זאת.

קראו עוד בכלכליסט

ההסדר, שבמסגרתו העבירה החברה לפני כמה שבועות תשלום ראשון של רבע מיליארד שקל, נובע מדרישת תשלום מס של 3 מיליארד שקל שהוציאה הרשות לקראת סוף 2016. שאר הסכום ישולם בפריסה שווה על פני שלוש שנים, ובכך תגיע לסיומה מחלוקת בת יותר מעשור. בסך הכל, HPE תשלם מס הכנסה של 3.1 מיליארד שקל על הוצאת הקניין הרוחני לאחר שהרשות טענה שעליה לשלם 4.5 מיליארד שקל. מדובר בכ־68% מהמס שסברה הרשות שעל החברה לשלם.

מתחמקים ממס אמת רשות המסים לא תמיד מצליחה במאבקים מול תאגידי ענק ובעל הון אחד המקרים הידועים הוא הדרישה של מס הכנסה לגבות 940 מיליון שקל מיורשיו של איש העסקים סמי עופר. מדובר בהליך שהסתיים, לפחות בינתיים, בתוצאה לא ממש מעודדת מבחינת משלמי המסים תומר גנון ועמרי מילמן, תגובה אחתלכתבה המלאה
המחלוקת בין רשות המסים ל־HPE התעוררה בעקבות רכישת הקניין הרוחני של חברת מרקורי בשנת 2006. החברה שילמה אז 4.5 מיליארד דולר על מניות מרקורי, שהם כ־16 מיליארד שקל במונחים של אותם ימים. על כך שילמו בעלי המניות מס בגין הרווח שעשו מהעסקה, אך בהמשך הועבר הקניין הרוחני של מרקורי לחברה הבינלאומית. על הוצאת הקניין הרוחני, כך טענה רשות המסים, החברה נדרשת לתשלום מס חברות שעמד אז על 25%.

ב־2009 חשף "כלכליסט" את מחלוקת המס בין הרשות לענקית הטכנולוגיה. ברשות טענו כי מאחר שעיקר השווי של מרקורי, כחברת הייטק, הוא בקניין הרוחני שלה - יש למסות את הוצאת הקניין הרוחני לפי שווי המניות. כלומר, ברשות דרשו מס של 25% מ־16 מיליארד שקל, שהם כ־4 מיליארד שקל, אך החברה הסכימה לשלם 1.5 מיליארד שקל בלבד.

הכנסה חד פעמית העודפים של כחלון עודפי הגבייה צפויים לעזור למשרד האוצר לעמוד ביעד הגירעון הממשלתי עמרי מילמןלכתבה המלאה
כפי שנחשף ב"כלכליסט" בנובמבר האחרון, בעקבות אותה מחלוקת הוציאה רשות המסים ב־2016 שומה נוספת של 3 מיליארד שקל על יתרת הסכום (היתרה קפצה מ־2.5 מיליארד שקל ל־3 מיליארד שקל ככל הנראה בגלל פער של ריבית והצמדה על החוב המקורי מ־2006). כדי להימנע מניהול ההליך בבית המשפט - שנוהל מהצד של HPE על ידי עו"ד יניב שקל ממשרד שקל ומהצד של רשות המסים על ידי פקידת השומה ורד עורקבי חדד - הוא הגיע לבוררות בינלאומית שבה קבעה מגשרת תשלום נוסף של 1.6 מיליארד שקל לטובת רשות המסים. לאור תיקים אחרים שהסתיימו בתשלום מס זעיר לעומת הדרישה המקורית (ראו הרחבה במסגרת), גבייה של כ־68% מהסכום נחשבת להצלחה לא מבוטלת של הרשות.

מאז רכשה ענקית הטכנולוגיה את חברת בדיקות התוכנה הישראלית מרקורי בשנת 2006, עברה החברה הבינלאומית כמה שינויים. בשנת 2015 החליטה המנכ"לית מג ויטמן על פיצול החברה לשתי חברות כדי למקד את פעילות החברה: חברה אחת שתתמקד במחשבים ומדפסות, היא HP Inc; וחברה שנייה שתתמקד בפתרונות, מוצרים ושירותים לתאגידים הנקראת HPE: HP enterprise. ב־2016 נמשך תהליך פירוק החברה כאשר HPE החליטה למכור את פעילות התוכנה שלה. בשנה שעברה נחתם הסכם שבמסגרתו תוקם חברה־בת חדשה שבה שותפות HPE וחברת מיקרופוקוס הבריטית, ששילמה על כך 2 מיליארד דולר. במסגרת העסקה נמכרה גם הפעילות של חברת מרקורי בישראל.

מג ויטמן, מנכ"לית HPE , צילום: HP מג ויטמן, מנכ"לית HPE | צילום: HP מג ויטמן, מנכ"לית HPE , צילום: HP

החברות משחקות עם שווי הקניין הרוחני

קניין רוחני הוא שם כולל לסוגי זכויות בנכסים הלא מוחשיים, דוגמת פטנטים, סימנים מסחריים רשומים, זכויות יוצרים, מוניטין ועוד.

רשות המסים נתקלת במקרים רבים שבהם חברה זרה רוכשת חברת טכנולוגיה ישראלית עם פטנט או תוכנה ייחודית בשווי מסוים, ולאחר מכן - לאט לאט או בבת אחת - מרוקנת אותה מהתוכן ומעבירה את הקניין הרוחני לחו"ל.

העברת הקניין הרוחני למדינה אחרת מביאה לכך שההכנסות ממנו - במקרים רבים ההכנסות העיקריות של חברת ההייטק - ממוסות באותה המדינה. לכן, במקרים רבים חברות מעבירות את הקניין הרוחני למדינות שבהן המס נמוך יותר. מרגע שקניין רוחני, שהוא נכס לכל דבר, יוצא מישראל, הוא בעצם מפסיק לייצר כאן הכנסה ולכן מחויב בתשלום מס חד־פעמי.

משה אשר, מנהל רשות המסים, צילום: עומר מסינגר משה אשר, מנהל רשות המסים | צילום: עומר מסינגר משה אשר, מנהל רשות המסים, צילום: עומר מסינגר

לא פעם השווי שבו נעשות העסקאות של העברת הקניין הרוחני לחו"ל בין החברה הרוכשת לנרכשת נמוך מאוד ביחס לעסקת רכישת המניות על ידי החברה הזרה. על הרכישה המקורית - רכישת המניות - משלמים רק בעלי המניות מס; כשעל רכישת הקניין הרוחני נדרשת החברה עצמה לשלם מס, ולכן חברות בינלאומיות רבות מנסות לצמצם אותו על ידי צמצום מוגזם של שווי הקניין הרוחני.

עם זאת, מבחינת רשות המסים, מאחר שמדובר בחברות טכנולוגיות שעיקר השווי שלהן נובע מהקניין הרוחני שלהן - לא אמור להיות פער גדול בין שווי עסקת מכירת המניות לשווי עסקת מכירת הקניין הרוחני.

רשות המסים קיבלה רוח גבית מבית המשפט

מיסוי הקניין הרוחני קיבל לאחרונה רוח גבית בפסק דין שניתן בחודש יוני בבבית המשפט המחוזי מרכז־לוד. אמנם לא מדובר בתקדים שמחייב את בתי המשפט בארץ, מאחר שלא מדובר בפסיקה של בית המשפט העליון, אך מדובר בפסיקה נחרצת ראשונה בנושא שמעסיק את רשות המסים לא מעט בשנים האחרונות.

פסיקת המחוזי נוגעת לחברת ג'יטקו, חברה ישראלית במקור שנרכשה ב־2006 על ידי מיקרוסופט תמורת 90 מיליון דולר. בתוך זמן קצר העבירה החברה את כל הפעילות שלה למיקרוסופט, וכן העבירה את העובדים שלה למיקרוסופט ישראל.

חצי שנה אחרי רכישת המניות, רכשה מיקרוסופט את הקניין הרוחני של ג'יטקו ב־26.6 מיליון דולר בלבד (רבע מהסכום המקורי של המניות). במיקרוסופט טענו כי מדובר בקניין הרוחני בלבד ולא בכל פעילות החברה, אך ברשות המסים טענו כי בפועל החברה נמכרה כולה, ועל כן יש למסות את את העסקה ב־100 מיליון שקל.

השופט ד"ר שמואל בורנשטין קיבל את עמדת רשות המסים, ופסק כי יש למסות את מכירת מלוא הפעילות, שכן בפועל בעקבות מכירת הקניין הרוחני והעברת העובדים הפכה ג'יטקו "מחברה עם רווחים בעלת פוטנציאל להמשיך ולצמוח, לקליפה תאגידית ריקה מתוכן". עוד הוסיף השופט כי שווי החברה לא מתאייד בחיסול פעילות, וכי יש למסות את מלוא השווי של רכיבי הפעילות שיצאו מהחברה. בשלב זה החברה טרם ערערה נגד פסיקת המחוזי, אולם התקופה שבה היא יכולה לערער טרם הסתיימה.

רשות המסים מסרה בתגובה לדברים כי בשל חובת הסודיות היא מנועה מלהתייחס לנושא.

מ־HPE לא נמסרה תגובה.

תגיות