אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא איראן מסתגר לאחר האשמות בשחיתות פיננסית נגד אחיו צילום: איי אף פי

נשיא איראן מסתגר לאחר האשמות בשחיתות פיננסית נגד אחיו

חוסיין פריידון, המכהן כיועץ לא רשמי לנשיא חסן רוחאני והשתתף במגעים שהובילו להסכם הגרעין, שוחרר בערבות של 9 מיליון דולר אחרי שפונה לביה"ח. המסר הסמוי לרוחאני מהמחנה השמרני: תהליך הדחה הוא לא תרחיש דמיוני

20.07.2017, 07:45 | דורון פסקין

כשלושה שבועות לפני השבעתו של נשיא איראן חסן רוחאני לכהונה שנייה, המתח בצמרת האיראנית בין המחנה השמרני למחנה "המתון" של רוחאני רק הולך וגובר.

השבוע קיבל הנשיא איתות נוסף למה שצפוי לו בתקופה הקרובה מצד המחנה השמרני. זאת עם מעצרו בעוון שחיתות של אחיו הצעיר, חוסיין פריידון, בעצמו דמות מוכרת באיראן.

קראו עוד בכלכליסט

פריידון (54) פונה בהמשך לבית חולים כשהוא סובל "מלחץ דם גבוה ומתח", כך לפי התקשורת הרשמית באיראן, זאת לאחר שהובא להמשך מעצר. בסופו של דבר הוא שוחרר בערבות של כ־9 מיליון דולר. אחיו הנשיא לא הגיב על הפרשייה ולמעט הופעה פומבית אחת הוא לא נראה בציבור מאז נודע על המעצר.

חוסיין פריידון. לשעבר שגריר איראן למלזיה, צילום: איי אף פי חוסיין פריידון. לשעבר שגריר איראן למלזיה | צילום: איי אף פי חוסיין פריידון. לשעבר שגריר איראן למלזיה, צילום: איי אף פי

בספר זכרונותיו כתב רוחאני כי אחיו היה שותף מלא למאבק בשלטון השאה. עם הגעת מנהיג המהפכה אייתולה ח'ומייני מגלותו בפריז לטהרן בשנת 1979 היה פריידון חלק מצוות האבטחה שלו, זאת לאחר שגויס למשרד המודיעין של הרפובליקה האיסלאמית. בימים הראשונים שלאחר המהפכה שימש פריידון כחלק מיחידה מיוחדת שהייתה אחראית על מעצר מתנגדים פוליטיים, בדגש על חברי סוכנות הביון החשאית של משטר השאה ("סאבאק"). הוא גם נטל חלק במלחמת איראן־עיראק, אף כי לא פורט מה היה תפקידו.

הודלפו משכורות העתק

 

לאחר המהפכה שימש פריידון כמושל ושמו נקשר בהטרדה מינית, אף כי הפרשייה הושתקה. לקראת סוף שנות השמונים הוא מונה לשגריר במלזיה ועם חזרתו שימש כחבר במשלחת איראן לארגון האו"ם. מאז היבחרו של רוחאני לקדנציה הראשונה, בלט פריידון כאחד מיועציו הקרובים, אף שלא נשא בתפקיד רשמי. כאיש אמונו הוא השתתף במגעים שהובילו להסכם הגרעין לפני שנתיים וכונה "העיניים והאוזניים" של הנשיא בשיחות.

פריידון היה על הכוונת של המחנה השמרני כבר מזמן. בשנה שעברה כאשר הודלפו לתקשורת משכורות העתק של ראשי חברות ציבוריות, במטרה להביך את רוחאני, נקשר שמו של האח לשערורייה, בטענה כי דאג למנות את מקורביו לתפקידים אלה. בתחילת השנה התעמת הנשיא באופן פומבי עם ראשי מערכת המשפט הנשלטת על ידי השמרנים, לאחר שהעלו טענות לגבי חוסר שקיפות וחשדות לגיוס כספים באופן בלתי כשר למסע הבחירות שלו.

לפי ראש המערכת המשפטית, מי שסייע למימון מסע הבחירות הראשון של רוחאני היה המיליארדר באבאק זנג'ני, איש עסקים שהורשע בגניבת 2 מיליארד דולר מהכנסות הנפט של איראן, ונגזר עליו גזר דין מוות. ביום שרוחאני השיב אש ותקף את חוסר השקיפות של המערכת המשפטית, הגישו בתגובה 46 חברי פרלמנט בקשה דחופה לזימונו של פריידון לחקירה בנושא "שחיתות פיננסית". העימותים הבלתי פוסקים של רוחאני עם הממסד השמרני הגיעו לשיא עם מעצר אחיו, כשהמסר לרוחאני ברור — אנשיו של המנהיג העליון עלי ח'מינאי לא יהססו בשלב הבא ליזום תהליך הדחה בפרלמנט לרוחאני, אם זה לא "יישר קו".

טראמפ מתכנן עוד סנקציות

 

המתח הגואה בצמרת מגיע כשנה וחצי לאחר תחילת יישומו של הסכם הגרעין. תוצאותיו מבחינת איראן מעורבות, ונראה כי מגמה זו לא תשתנה בחודשים הקרובים. זאת באופן מיוחד לאור הציון "עובר בקושי" שנתן הנשיא טראמפ להסכם השבוע והתוכנית המתגבשת במסדרונות הממשל הפדרלי להטיל סנקציות נוספות על איראן בשל התמיכה בטרור, ניסויי הטילים והפרת זכויות אדם.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

תגיות