סיכום כנס הקיץ: הקמת ועדת החקירה הפרלמנטרית הפיגה את השיעמום
התקציב וחוק ההסדרים עברו, הקואליציה גדלה והאופוזיציה נחלשה - והכנסת העבירה את רוב כנס הקיץ בנמנום מתמשך. גם השפעת חקירות ראש הממשלה היתה שולית
את כנס הקיץ הכול כך רגוע של הכנסת. שיסתיים השבוע, הצילה הקמת ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי הטייקונים. מלבד ועדת החקירה, הכנס הזה ייזכר בעיקר בדברים שלא קרו בו - ולא במה שקרה. אחרי שהתקציב וחוק ההסדרים עברו, הקואליציה גדלה והאופוזיציה נחלשה ולשום גורם באואליציה אין עניין בפרוקה - העבירה הכנסת את רוב הכנס בן שלושה החודשים בנמנום מתמשך.
בנק ישראל שסיכל בכנס החורף הקמת ועדה מיוחדת, קיבל ועדת חקירה. זו רק עוד הוכחה לכך שהוועדה צריכה לבדוק האם לא הגיע הזמן שבבנק ישראל ילמדו למזער סיכונים. הניסיונות של הוועדה בראשות ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) לקבל סמכויות חקירה משפטיות אמנם נכשלו בינתיים, אבל סביר שהאיום שלה חברי הכנסת לחדש את החקיקה, יגרום הן לרגולטורים והן לאנשי הבנקים וחברות הביטוח להיות הרבה יותר משתפי פעולה.
התוכניות של הוועדה לעבוד במהלך הפגרה נדחקו מפני חוסר הרצון של חברי הכנסת להפריע לווקאנס שלהם. בפגרה יעבוד רק הצוות של הוועדה שיכין את החומר. הח"כים יחזרו באוקטובר. הציבור חיכה 15 שנה להבין למה יש תספורות של מיליארדים? הוא יחכה עוד כמה חודשים.
חקירות? לא במשכננו. בכנסת יש לנתניהו רוב מוחץ, וכל עוד לא יוגש נגדו כתב אישום - אין לו מה לדאוג. כך שההשפעה של חקירות ראש הממשלה ומקורביו על הכנס היתה די מינימלית. דוגמה לכך היתה שהוועדה החשאית לתקציב הביטחון אישרה לפני חודשיים, אחרי דיון של רבע שעה, העברה של 1.2 מיליארד שקל כהרשאה להתחייב לעסקת הספינות שאמורות לשמור על אסדות הגז, כאילו לא היו חקירות. היועץ המשפטי לממשלה אמנם סיכל דיון בוועדה לביקורת המדינה על דו"ח המבקר בנושא בזק בטענה שהכול נמצא בחקירה.
עם זאת הדיונים בוועדת הביקורת בראשות ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) בנושא משבר האמוניה משמשים בעצמם חומר לחקירת המבקר. בין היתר נבדקים דבריו של סגן ראש המל"ל, זאב צוק רם, שהודה כי הכין את הדו"ח שקבע שהמיכל אינו מסוכן - על סמך חוות הדעת של היועצים של בעלת המכל חיפה כימיקילים.
תאגיד השידור יצא להרצה. השבוע הראשון של הכנס עוד עמד בסימן הנושא הכי פחות חשוב שכמעט הפיל ממשלה בתולדות ישראל - משבר התאגיד, כשהועבר חוק פיצול התאגיד. אחרי שלושה חודשים של פעילות של "כאן" (לא לשכוח - "בהרצה"), קשה לזכור למה בדיוק העבירו אנשי הרשות המחוקקת לילות ארוכים בפגרה במלחמות בנושא התאגיד. הפיצול בינתיים תקוע בבג"ץ. התאגיד משדר במאוחד ורחוק מלהיות שופר השמאל. ליוזם המאבק יו"ר הקואליציה דוד ביטן (הליכוד) לא נותר אלא לטעון שהתאגיד מאוזן פוליטית בשל הלקחים שהפיק מהמאבק.
קצבאות הנכים - יוק
- כל כך הרבה אולטימטומים הגישו פוליטיקאים בחצי השנה האחרונה בנושא העלאת קצבאות הנכים.
אחרי הפארסות של ועדת זליכה שמינה שר האוצר משה כחלון, שהוחלפה בוועדת שמחון שמינה ראש הממשלה בנימין נתניהו,
אי אפשר להתעלם מעובדה אחת: למרות ההכרזה של כחלון בערב הסדר שהקצבאות יועלו, הכנסת יוצאת לפגרה והקצבאות עדין עומדות על 2,342 שקל. אולי לקראת ראש השנה המצב ישתנה.
נטו נומרטור
קצבאות הנכים אמנם לא עלו, אבל כחלון חגג בראשית הכנס את תוכנית "נטו משפחה" ופתח בעקבותיה קמפיין בחירות מוזר באמצע הקדנציה. ההיבט היחיד של הרפורמה שהגיע לכנסת היה העלאת נקודות הזיכוי. גם העלאת מס הכנסה שלילי אמורה להגיע - אבל לא ברור מתי.
"נטו משפחה" הפכה את המילה נומרטור לאחת המילים השנואות בכנסת. הנומרטור קובע שאי אפשר להעביר חוקים או החלטות לשנים הבאות שאין להם מקור תקציבי, והוא מגביל מאוד את יכולת החקיקה של הח"כים. אבל "נטו משפחה" הוכיחה לח"כים שהאוצר ידע תמיד למצוא לעצמו מקורות תקציביים. הנקמה של יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) היתה תקיעת הקיצוץ התקציבי הרוחבי בסך 1.2 מיליארד שקל.
אשראי זה טוב?
את הכנס ליווה המצב המוזר שבו מצד אחד האוצר ממשיך להוביל רפורמות להגברת התחרות בשוק האשראי בעוד בנק ישראל מתריע על החשש להיווצרות בועת אשראי אצל משקי הבית. הרפורמה משמעותית של הכנס הייתה הסדרת אפליקציות תיווך האשראי בין פרטים, חוק ה-P2P. הוא אושר בשבוע שעבר בוועדת הרפורמות בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו) וצפוי לעבור במליאה בקריאה שניה ושלישית השבוע.
מונופול המידע
בשנים האחרונות מתנהלת הורדת ידיים בלתי פוסקת בין ועדת הכספים לאגף התקציבים באוצר בנושא המידע שתקבל הוועדה על ההעברות התקציביות באמצע שנת התקציב. בכנס הזה הוועדה ניצחה בנקודות. האוצר נאלץ להעביר לוועדה את כל החומר על ההעברות כולל ההיסטוריה התקציבית. עם זאת, אגף התקציבים עדין מונע מנציגי המשרדים השונים להעביר מידע על ההעברות, כלומר שומר את המונופול על המידע בידיו.
5 תגובות לכתיבת תגובה