אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ מאותת: בדרך לפסק דין עקרוני על זכות השביתה בחברת החשמל צילום: ויקיפדיה

בג"ץ מאותת: בדרך לפסק דין עקרוני על זכות השביתה בחברת החשמל

לאחר שוועד עובדי חברת החשמל הסכים ביום חמישי להפסיק את העיצומים בחברה ל-60 יום כדי לקיים מו"מ עם ההנהלה, הוציא הערב בג"ץ צו על תנאי המורה למדינה להשיב האם בכלל יש לעובדי חברת החשמל זכות שביתה

23.07.2017, 20:22 | ליאור גוטמן

בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, הוציא הערב צו על תנאי, המורה לבית הדין הארצי לעבודה ולהסתדרות לנמק מדוע יש להותיר את זכות השביתה בידי עובדי חברת החשמל. ההחלטה שניתנה על ידי שופטי העליון אסתר חיות, נועם סולברג ומינץ מגיעה לאחר שביום חמישי רמז בית המשפט כי זו תהיה החלטתו לאחר שועד עובדי חברת החשמל הסכים להפסיק את העיצומים ל-60 יום כדי לקיים מו"מ עם הנהלת החברה. 

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת הצו, נדרשת המדינה לנמק כאמור יש להותיר את זכות השביתה בידי העובדים, ובמסגרת זאת צפויה לעלות לדיון השאלה העקרונית האם בכלל מותר לעובדי חברת החשמל לשבות, בהיותם ספק שירות חיוני ומונופול. הפסיקה, לכשתגיע, עלולה לקבע מסמרות בנוגע למעמד זכות השביתה - לא רק ביחס לחברת החשמל אלא גם לנמלים, לרכבת או לכל מונופול ממשלתי אחר. 

שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות, צילום: אלכס קולומויסקי שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות | צילום: אלכס קולומויסקי שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות, צילום: אלכס קולומויסקי

כזכור, ועד העובדים הודיע ביום חמישי האחרון שיפסיק את העיצומים לצורך קיום מו"מ עם ההנהלה. הוועד טען שהפסיק את העיצומים כצעד חד צדדי ללא פסיקת בג"ץ, ומיום שישי התחדשה הגבייה בחברת החשמל. מהבוקר (א') ינהלו העובדים, ההנהלה ומשרדי הממשלה מו"מ, שלאחריו ידווחו לבג"ץ אם נמצאה הפשרה בעניין הרפורמה. במהלך 60 ימי המו"מ, התחייבה המדינה שלא לקדם שום שינוי מבני בחברת החשמל, לרבות השבתת תחנות כוח פחמיות והעברת כוח הייצור שלהם (1,440 מגה וואט, כ-11% מהספק הייצור של חברת החשמל) לשוק הפרטי.

ההצהרה של הצדדים הגיעה לאחר דיון של קרוב לשבע שעות שנערך ביום חמישי בבית המשפט העליון. הדיון התנהלות במסגרת הערעור שהגישה המדינה על פסיקת ביה"ד הארצי לעבודה מחודש מאי האחרון, שהתיר לעובדי חברת החשמל לשבות.

השופטים הציעו הפסקת אש של 100 ימים

 

בדיון שנערך בחמישי הציעו שופטי בג"ץ לעובדי חברת החשמל ולמדינה "הפסקת אש" של 100 ימים - שבמהלכה לא יוכנסו למשק יצרני חשמל חדשים, לא יתבצע קיזוז חשבוניות לספקים ולא יתקיימו עיצומים. מנכ"ל האוצר שי באבד ומנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור גייסו את כל כוח השכנוע שלהם כדי לומר לשופטים שאסור לאשר הסדר שכזה, אחרת כל שובת ינצל את הפסיקה כדי להשבית את המשק.

לצערו של וועד העובדים, הרוח שנשבה בסוף היום מצד השופטים לא הייתה לטובתם. השופטים אסתר חיות, נעם סולברג ודוד מינץ, חזרו ותהו מדוע יש לאפשר לעובדים לשבות ללא הגבלה, ועוד יותר תהו מאיפה נובע סמכותם לקזז 10%

מהחשבוניות לספקים, פעולה שאושרה גם היא בביה"ד לעבודה ונכנסה לתוקף בשבוע שעבר.

"ביקשתם זכות שביתה חופשית וקיבלתם. צריך לסווג את זכות השביתה ולצערנו ביה"ד הארצי לא סיווג אותה", אמרה חיות, ורמזה שאולי בג"ץ יתערב בזכות השביתה של העובדים. השופט סולברג אף הקשה ושאל שאלה שנותרה בחלל האוויר ללא מענה, ותהה באיזה זכות העובדים מקזזים 10% מהתשלום לספקים.

עו"ד אורנה לין, חמושה ביו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אותו ייצגה, טענה כי זכות השביתה היא זכות יסוד ולכן אין לפגוע בה בוודאי שרפרומה תוביל לפיטורים של 6,000 איש בחברה, מה גם שאלמלא זכות השביתה אין סכות קיום להסתדרות. מנגד, פרקליטות המדינה, שיוצגה על ידי עו"ד מיכל לייסר, טענה שלמדינה אין חובת היוועצות על רפורמות כיון שהיא הריבון, מה גם ששביתה בחברת החשמל משמעה אי חיבור תחנות כוח או מתקנים סולארים חדשים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
כל מה שנשאר לעובדים לעשות הוא
לנהל משא ומתן בעניין הסדרי פנסיה ופרישה, ברור שחברת החשמל למעשה פורקה בהוראת בג"ץ, זאת המשמעות של הפסיקה. השאלה היא אם העובדים יכולים לשבות בעניין עתידם הכלכלי או שהם צריכים לבקש יפה ואם האוצר והממשלה יסכימו הם יקבלו כמה עצמות יבשות. כאדם שעתידו הכלכלי מובטח, אני מרחם על העבדים החדשים שנוצרו במדינת ישראל החדשה, ללא שום כלי נשק כלשהו מול המעסיק - ולא רק בחברת החשמל כמובן. זה יקרין על כל המשק. אין ספק שעכשיו יסכימו למנות את חיות לתפקיד הנשיאה, צריך מזל ששעיר לעזאזל כל כך מושלם ושנוא יגיע בתזמון כל כך מושלם
העובד לסל וחסל  |  23.07.17