אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היקף המשכנתאות ביולי צפוי לעמוד על 4.5 מיליארד שקל, ירידה של 19% צילום: שאטרסטוק

היקף המשכנתאות ביולי צפוי לעמוד על 4.5 מיליארד שקל, ירידה של 19%

זאת לעומת יולי אשתקד. בחודשים האחרונים נרשמה ירידה בהתחלות הבנייה, ובבנקים מעריכים שזאת קשורה לחששות הקבלנים מהגרלות הענק של מחיר למשתכן

24.07.2017, 08:28 | ענת דניאלי

היקף המשכנתאות החדשות שניטלו במהלך יולי צפוי לעמוד על 4.4–4.6 מיליארד שקל, כך עולה מהערכות המערכת הבנקאית. היקף המשכנתאות דומה לזה שביוני, שבו ניטלו, לפי הערכות, משכנתאות בגובה של 4.5–4.7 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

הנתונים האחרונים שפרסם בנק ישראל בנוגע להיקף המשכנתאות הן לגבי חודש מאי, שבו ניטלו משכנתאות בגובה של 4.5 מיליארד שקל. הערכות הבנקים לחודשים יוני ויולי מצביעות על עלייה קלה בהיקף נטילת המשכנתאות, משום שבחודשים בין ינואר לאפריל היקף המשכנתאות הממוצע עמד על 4.1 מיליארד שקל. בהשוואה לשנה שעברה, אלו עדיין היקפים נמוכים, כאשר ביולי אשתקד היקף נטילת המשכנתאות עמד על 5.5 מיליארד שקל.

בכירים במערכת הבנקאית הביעו חשש מחוסר היציבות המאפיין בחודשים האחרונים את שוק המשכנתאות, ובנוסף נשמעו גם טענות כי הקבלנים עצרו לאחרונה את הבנייה החדשה. לפי נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל אחד משני הרבעונים האחרונים, אוקטובר 2016 עד מרץ 2017, ירדו התחלות הבנייה ב־3.3% בממוצע - קצב ממוצע של 13.1 אלף דירות שבנייתן החלה בכל רבעון. זאת לאחר שבשני הרבעונים שקדמו לירידה, אפריל עד ספטמבר 2016, נרשמה בכל רבעון עלייה ממוצעת של 3.6% - קצב ממוצע של 13.5 אלף דירות שבנייתן החלה בכל רבעון.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

במערכת הבנקאית מעריכים כי הירידה בהתחלות הבנייה קשורה לחששות של הקבלנים מתוכנית מחיר למשתכן אשר גורמת בשלב זה לירידה בביקוש לדירות בשוק החופשי. בנוסף מעריכים במערכת הבנקאית כי בידי הקבלנים נמצאות כרגע מעט קרקעות חדשות, ולכן יכול להיווצר בעתיד מחסור בדירות פנויות ובפרט לאוכלוסיות שאינן זכאיות להשתתף בתוכנית מחיר למשתכן.

מנהלים בכירים בשוק המשכנתאות העריכו גם כי משקי בית רבים דוחים רכישה של דירה עד שתתבהר התמונה בשוק הדיור שנמצא כרגע בקיפאון. עוד העריכו אותם גורמים כי ישנם ביקושים כבושים של ממתינים להגרלות של תוכנית למשתכן, זאת במיוחד לנוכח היציאה בהגרלות הענק שבכל אחת מהן מוצעות 15 אלף דירות. כמו כן עדיין ישנם משקיעים הממתינים להחלטת בג"ץ בעניין חוק מיסוי דירה שלישית. מניתוח זה עולה חשש כי בעתיד, לאחר סיום הגרלות הענק, ממתינים שלא יזכו, יגרמו לעלייה חדה בביקוש לדירות שתשפיע גם על המחירים, במיוחד לנוכח הירידה בהתחלות הבנייה.

הירידה בהיקף נטילת המשכנתאות החלה כבר בספטמבר האחרון, אז ניטלו משכנתאות בהיקף של 4.92 מיליארד שקל, וזאת לאחר שבאוגוסט 2016 ניטלו משכנתאות בהיקף של 5.5 מיליארד שקל. אף שבחודשים האחרונים נרשמה עלייה קלה בהיקף נטילת המשכנתאות, הביקוש עדיין רחוק מהנתונים שנרשמו בתקופה המקבילה בשנה שעברה. בשבוע הקרוב צפוי בנק ישראל לפרסם נתונים רשמיים על היקף נטילת המשכנתאות ביוני.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אני עובד במשרד שעושה רק עסקאות נדלן ואני אומר לכם - השוק בקפאון
מ- 250 עסקאות שעשינו ב 2015 ירדנו ל- 170 בשנת 2016 ועכשיו אחרי שעברנו את מחצית שנת 2017 אנחנו עומדים על 70 ככה שלא נראה לי שנגיע השנה גם ל- 150 עסקאות . המשרד מקבל את העסקאות מסוכני תיווך שאומרים לנו שאין להם עבודה. אני עובד כשכיר, אשתי צריכה ללדת ואנחנו מפחדים שאוטוטו יתחילו לצמצמם עו"ד במשרד. אז אולי מחירי הדירות ירדו אבל אז לא תהיה לי עבודה. מה יהיה?
עו"ד מהמרכז  |  24.07.17
לכל התגובות