אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צריכת מזון מזיק מגדילה את הנטל הכלכלי על המדינה צילום: shutterstock

צריכת מזון מזיק מגדילה את הנטל הכלכלי על המדינה

השמנת ילדים ומתבגרים מהווה סיכון חברתי וכלכלי מתמשך שכן הסיכון שילדים אלה יהפכו למבוגרים הסובלים מהשמנה, סוכרת ושלל תוצאותיהם הרב דוריות הוא גבוה

26.07.2017, 17:13 | דורית אדלר

השבוע התבשרנו כי משרד הבריאות הקים ועדה שתקבע הגבלות בפרסום מזון מזיק לילדים ונוער. ועדה זו היא אחת התוצאות של ועדת האסדרה שהוביל משרד הבריאות במטרה לגבש המלצות לקידום סביבה תזונתית בריאה לאוכלוסיית ישראל.

הגבלת שיווק ופרסום מזון מזיק, עם דגש על פרסום ושיווק לילדים ולנוער, היא אחת ההמלצות שגיבשה ועדת האסדרה על מנת להיאבק במגפת ההשמנה שהיא תולדה של סביבת מזון מזיקה והרגלי תזונה לקויים. העובדה שההמלצה להגבלת פרסום מזון מזיק לילדים ומתבגרים מופיעה כיום בהמלצות ארגון הבריאות העולמי כמו גם ועדת האסדרה של משרד הבריאות נובעת מההשלכות המוכחות של הפרסום על הגברת צריכת המזונות המזיקים.

החרפת מגמות ההשמנה בקרב ילדי ישראל והרגלי אכילה אשר אינם עולים בקנה אחד עם ההמלצות התזונה הבריאה צריכים להדיר שינה מחברי הוועדה, שכן מדובר במגפה עם השלכות בריאותיות, חברתיות וכלכליות אדירות. המשך צריכת מזון מזיק מגדילה את הנטל הכלכלי הן על המדינה והן עלינו האזרחים. השמנת ילדים ומתבגרים מהווה סיכון חברתי וכלכלי מתמשך שכן הסיכון שילדים אלה יהפכו למבוגרים הסובלים מהשמנה, סוכרת ושלל תוצאותיהם הרב דוריות הוא גבוה.

 , צילום מסך: Youtube צילום מסך: Youtube  , צילום מסך: Youtube

הפרסום של מזון מזיק לילדים מקיף אותם ואותנו מכל עבר והוא הרבה מעבר לפרסומות במדיה הקונבנציונלית וכולל רשתות חברתיות ופרסום מקוון. דוגמא בודדת כוללת שימוש במתבגרים מפורסמים עם עשרות אלפי עוקבים על מנת לקדם מוצרים מזיקים בניהם גם שתייה מתוקה, שהוכחה כגורם מרכזי בהשמנה ותחלואה. במקרים רבים אותם טאלנטים מתבגרים אינם מודעים להשלכות הפרסום על צריכת מזונות מזיקים וממדי תופעות התחלואה מאחר ומקצוע התזונה הוצא מלימודי הליבה של מערכת החינוך - המקום היחיד שיכול וצריך ללמד את הילדים מהגיל הרך ועד סוף תיכון את מכלול המידע האמין וארגז הכלים להתנהל בתחום המזון. אי החזרת לימודי תזונה על ידי אנשי מקצוע מתאימים היא בחזקת הפקרת הילדים להשפעתם של כוחות אדירים שגורמים להם לצרוך מזונות מזיקים (גם אם יכילו פחות מלח, סוכר ואו שומן רווי).

נכון להיום הציבור משלם על צריכת המזונות המזיקים הן בתחלואים והן בהוצאות כלכליות. הוועדה צריכה להיות שקופה לציבור, לכלול נציגי ציבור ונציגים מקצועיים בלתי לתלויים. התרת פרסום מזונות מעובדים גם אם לא ישאו את המדבקה האדומה עשויה להיות חרב פיפיות. צריכה גבוהה של חטיפים או מאפים עם הרכב התזונתי של לדוגמה: מזונות שמכילים 3.9 גרם שומן רווי עם 390 מ"ג נתרן ותכולת אנרגיה של 500 קלוריות ל-100 גרם עלולים לתרום להשמנה, סוכרת וכו' וחשוב שפרסום מוצרים כאלה יאסר למרות שלא ישאו את התווית האדומה.

אנו מבינים את גישת משרד הבריאות כמו משרדים רבים בארץ ובעולם להוביל מהלכים גדולים בשיתוף עם כלל בעלי העניין כולל התעשיה מתוך מטרה להגיע להמלצות שאכן ייושמו. יחד עם זאת מנדט המשרד בראש ובראשונה להוביל את הוועדה ביושרה, למנוע אינטרסים זרים ולשמור על האינטרס הציבורי. דבר זה יוכל להתקיים רק אם תמהיל נכון של חברי ועדה, ועם חזון ונחישות להוביל שינוי אמיתי, כזה שמנגיש מזון בריא לכלל תושבי ישראל.

ד"ר דורית אדלר היא ממובילי הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא

תגיות