אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת אישרה את חוק פיצול דירות צמודות קרקע צילום: אוראל כהן

הכנסת אישרה את חוק פיצול דירות צמודות קרקע

הוועדות המקומיות יחויבו לאשר לעד 20% מכלל הבתים צמודי הקרקע, להוסיף יח"ד אחת להשכרה ששטחה לפחות 45 מ"ר, מתוך המבנה הקיים ובתנאי שהוא בשטח של מעל 120 מ"ר

26.07.2017, 21:48 | ענת דניאלי

מליאת הכנסת אישרה הערב (ד') בקריאה שנייה ושלישית את חוק פיצול דירות בבתים צמודי קרקע לצורך השכרה או מגורי קרובים בתמיכתם של 53 חברי כנסת וללא מתנגדים.

קראו עוד בכלכליסט

הצעת החוק נכשלה זמנית מוקדם יותר היום, בעת קריאה שנייה ושלישית ויו"ר וועדת הרפורמות, ח"כ רחל עזריה נאלצה למשוך את החוק ולהחזיר אותה לדיון בוועדה. זאת, לאחר שהתקבלה הסתייגות של האופוזיציה שביטלה את ההגדרה לדירת צמודת קרקע. לבסוף התקיים הדיון בו הוסרה ההסתייגות בוועדה והחוק אושר כאמור במליאה.

הצעת החוק קובעת הוראת שעה לחמש שנים בה הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה יחויבו לאשר עד 20% מכלל הבתים צמודי הקרקע בשטחן, לפחות הוספת יחידת דיור אחת להשכרה בתוך המבנה הקיים (פיצול יחידת דיור לשתי דירות ללא תוספת בניה) ובתנאי שהמבנה הקיים הינו בגודל של מעל 120 מ"ר. כמו כן קובעת ההצעה שגודל היחידה הנוספת יהיה לפחות 45 מ"ר והיא תכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדת.

הצעת החוק הנה יוזמה של ח"כ אלי כהן (כולנו) שהיה יו"ר ועדת הרפורמות, טרם מינויו לתפקיד שר הכלכלה. לאחר המינוי ח"כ רועי פולקמן היה חתום על קידום החוק. בנוסף, בחודשיים האחרונים נפתחו מחדש הדיונים תחת יו"ר הוועדה הנוכחית, ח"כ עזריה.

שינוי תקדימי שהוכנס להצעת החוק הוא אפשרות המרה של שטחי שירות בבתים צמודי קרקע לשטח עיקרי, זאת לשם ביצוע הפיצול. מדובר בפעם הראשונה שהמרה מסוג זה מתאפשרת בחקיקה. בהסכמת משרדי הממשלה והשלטון המקומי, נקבע כי לצורך ביצוע הפיצול ניתן יהיה להפוך עד 60 מ"ר המוגדר כמרתף לשטח עיקרי לצורך בניית היחידה הנוספת. ניתן יהיה לעשות שימוש גם בשטח המוגדר כמחסן, במגבלה של עד 7.5 מ' בלבד וזאת בתנאי שכלל ההמרה של שטחי השירות אינה עולה על 60 מ"ר. כמו כן הוחלט שגרם מדרגות לא ייכלל בסך השטח המינימלי של הדירה המפוצלת.

ח"כ רחל עזריה. "יש בהצעה גמישות שמאפשרת הישארות בדירה גם לאחר שהילדים עזבו את הבית, לזוגות צעירים, גרושים  ועוד", צילום: יוסי אלוני ח"כ רחל עזריה. "יש בהצעה גמישות שמאפשרת הישארות בדירה גם לאחר שהילדים עזבו את הבית, לזוגות צעירים, גרושים ועוד" | צילום: יוסי אלוני ח"כ רחל עזריה. "יש בהצעה גמישות שמאפשרת הישארות בדירה גם לאחר שהילדים עזבו את הבית, לזוגות צעירים, גרושים  ועוד", צילום: יוסי אלוני

המפצלים את ביתם ישלמו היטל השבחה מופחת של עד שני שלישים מסך ההיטל המלא, כאשר שליש ראשון יגבה בעת פיצול הדירה ושליש נוסף יגבה רק אם וכאשר יחליט בעל הנכס למכור את הנכס (הכולל בתוכו לאחר הפיצול שתי יחידות דיור) ובכך לממש הלכה למעשה את עליית ערכו. עבור המרת שטחי שירות ישלמו המפצלים היטל השבחה רגיל. כמו כן, בעל נכס שיבקש לאחד מחדש דירה שפוצלה, לא יזדקק להיתר נוסף, אלא יתבקש להודיע על השינוי בלבד.

הוחלט להחריג גם את המרחב הכפרי

כאמור, הצעת החוק תחול על בתים צמודי קרקע בלבד, כך שמדובר בעיקר בשכונות יוקרה בערים ברחבי הארץ. בוועדה דובר רבות כי יש צורך לקדם אפשרות של פיצול דירות גם בבניינים (בנייה רוויה), אולם לאור העובדה שמדובר בנושא מורכב בהרבה, הוחלט להחריגו מההצעה הנוכחית ולהקים צוות מיוחד לבחינתו בראשות ח"כ עזריה, יחד עם מרכז השלטון המקומי. בנוסף, לאחר דיונים רבים בסוגיה, הוחלט להחריג גם את המרחב הכפרי (מושבים וקיבוצים), בו מוגבלות מספר יחידות הדיור בכל נחלה במסגרת תמ"א 35.

בסוגיית מיגון היחידות המפוצלות הוחלט כי בבתים שבהם יש ממ"ד יתבקש בעל הנכס לבצע שיפר מיגון גם ביחידה המפוצלת. בבתים בהם אין ממ"ד יסתמכו דיירי הדירה המפוצלת, כמו דיירי הדירה הראשית, על הפתרונות הקיימים עבור תושבי האזור, כגון מקלטים ציבוריים.

במהלך הדיונים ביקשה ח"כ עזריה לשלב בהצעת החוק הקלה, אשר תאפשר למפוני גוש קטיף המתגוררים במרחב הכפרי לפצל את בתיהם. לאחר דיונים בנושא הוחלט כי ההקלה לא תינתן במסגרת החוק אלא בדמות תשומת לב מיוחדת שתיתן המועצה הארצית לתכנון ובנייה לבקשות להגדלת מכסות בנייה בישובים שקלטו מפונים מגוש קטיף. כמו כן התחייבה רשות מקרקעי ישראל להעניק הטבות למפונים ונקבע כי בראשית כנס החורף של הכנסת, בעוד כשלושה חודשים, תדווח הרשות לוועדת הרפורמות על ההטבות שתעניק למפונים ואז תחליט הוועדה האם יש צורך בקידום חקיקה נוספת בנושא.

ח"כ עזריה: "הצעת החוק באה לאפשר לאנשים הגרים בבתים פרטים לפצל אותה ולהשכיר חלק ממנה. בשנים האחרונות יש שינויים בתוחלת החיים ובהרגלי החיים. ההצעה חשובה, מלבד ההזדמנות להוציא דירות לשכירות לשוק, יש בהצעה גמישות שמאפשרת הישארות בדירה גם לאחר שהילדים עזבו את הבית, לזוגות צעירים, גרושים ועוד. החוק יועיל בהתחדשות של שכונות, אם גרים מבוגרים, בתי הספר מתרוקנים ונמנע מזוגות צעירים להגיע אל השכונה".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
חוק לא כלכלי ולכן לא ישים
עלות השבחה, עלות היתר בניה, בניה, שיפור מיגון ואי החזרת ערבות עקב אי יכולת עמידה בתנאי היתר תגרום לעלויות של למעלה מ 200000 שח, לא כולל עלות הקרקע והחלק הבנוי הקודם. במרחב שאינו תל אביב השכרת יחידה כזו לפני מס הינה בסדר גודל של 2500 שח. משמעות החזר של לפחות 7שנים בהשכרה מלאה. מעניין לראות בעוד 3 שנים כמה היתרים התבקשו.
ירון  |  24.01.18
לכל התגובות