אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ויצו: לא נפעיל צהרונים בתל אביב וגבעתיים - בעקבות תוכנית נטו משפחה

לאחר שבשבוע שעבר הודיעה רשת 'בצהרי היום' שלא תיגש למכרז מצטרפת עכשיו גם ויצו, המפעילה 84 צהרונים, למחאה. לטענת הרשת הוזלת המחיר המקסימלי ל-935 שקל בחודש לא תאפשר לה לעמוד בסטנדרטים להם היא מחויבת

30.07.2017, 10:40 | ספי קרופסקי

רשת ויצו הודיעה הבוקר (א') כי לא תיגש למכרז להפעלת צהרונים בתל אביב ובגבעתיים בעקבות החוק להוזלת עלות הצהרונים. הרשת מפעילה כיום 84 צהרונים באזור תל אביב וגבעתיים. היא מצטרפת לרשת הצהרונים התל אביבית "בצהרי היום" שהודיעה בשבוע שעבר על הפסקת פעילותה בעקבות סיבות דומות. "בצהרי היום" מפעילה 41 צהרונים ברחבי תל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"לית ויצו ישראל, שרית ארבל, הודיעה הבוקר על ההחלטה במכתב ששיגרה להורי הילדים ובו כתבה כי "בשבוע האחרון עבר בכנסת ישראל חוק שמוזיל את עלות הצהרונים להורים עובדים. כארגון נשים חברתי, שפועל 97 שנים לעידוד יציאתן של נשים לעבודה, אנו מברכות על כך. אלא שכעמותה חברתית, אנו מחויבות לפרמטרים נוספים שההוזלה לא תאפשר לנו לעמוד בהם. הטיפול ביצירת רצף חינוכי איכותי, אינו יכול להתבסס רק על הוזלת המחיר. הוא חייב לתת מענה מערכתי איכותי ורציני".

במכתב ששלחה להורים מסבירה ארבל כי תקרה של 935 שקל בחודש, המשקפת הוזלה של כ-200 שקל בחודש, יכולה לספק מענה בסיסי בלבד – ולא לכולם. לדבריה, ההוזלה תפגע ישירות בהורים יחידניים שקיבלו הנחות, אימהות שעובדות בחלקיות משרה, משפחה שיש בה יותר מילד אחד וכן משפחות שנקלעות למצוקה כלכלית.

בינתיים מתעוררים בימים האחרונים קולות מחאה מצד הורים בתל אביב בעקבות אי הוודאות לאור החלטת הארגונים לא לגשת למכרז. בעוד הורים מסוימים מעוניינים לדעת מה יעלה בגורל שנת הלימודים הבאה ולאן עליהם לרשום את ילדיהם, אחרים הביעו ביקורת חריפה כלפי הארגונים בטענה כי ההוזלה לא תמנע מהם רווחים, וכי האיומים על כך שלא ניגשו למכרז משמשים כמנוף לחץ על מנת לשפר עמדות. חלק מההורים אף ציינו כי העירייה מסייעת כספית לרשת בשל החוק החדש, וכי היא גם פיטרה סייעות כדי להוזיל עלויות.  

שר האוצר משה כחלון. ויצו היא רשת הצהרונים השנייה שמכריזה על יציאה מהמכרז, צילום: יריב כץ, אלעד גרשגורן שר האוצר משה כחלון. ויצו היא רשת הצהרונים השנייה שמכריזה על יציאה מהמכרז | צילום: יריב כץ, אלעד גרשגורן שר האוצר משה כחלון. ויצו היא רשת הצהרונים השנייה שמכריזה על יציאה מהמכרז, צילום: יריב כץ, אלעד גרשגורן

בוויצו טוענים עוד כי העלות המינימלית לא תאפשר מענה לגמישות בהפעלת הצהרונים וכן הבנת צרכים ייחודיים לחלק מהילדים, וכן לא תאפשר פתיחת תכניות, הכשרת צוותים ופיקוח על איכות האוכל המוגש בצהרונים. כמו כן ברשת אומרים כי העלות החדשה תפגע במערך הפיקוח על עבודת הצהרונים, שכלל עד כה רכזת פדגוגית לכל 20 צהרונים.

"על רווחי הצהרונים דובר רבות בתקשורת. כעמותה, אנו לא עסוקות במספרים וברווחים. הכנסות הצהרונים, שהיו נמוכים בהרבה מהמספרים שפורסמו באמצעי התקשורת, שימשו לכל אלו, שכן איננו מחויבים לרווחים או לחלוקת דיווידנדים", כתבה עוד ארבל, "אנו מאמינות שגם מסגרת הצהרונים היא מסגרת חינוכית, שבמרכזה ניצבת טובת הילד. מעטפת השירותים של הצהרון חייבת לכלול צוות חינוכי עם תנאי העסקה זהים לצוותי הבוקר, ימים ארוכים, קייטנות קיץ, ליווי צמוד של רכזות פדגוגיות וגמישות והתאמה לכל סוגי המשפחות. שעות פעילות הצהרונים קשות לילדים, שמגיעים אחרי יום לימודים. מסגרת איכותית מחייבת מענים שמרחיבים את המענה שהם מקבלים בבוקר ולא מצמצמים אותם".

במכתבה להורים היא סיכמה וכתבה כי "בשל כל אלו אנו נפרדות בצער ובדאגה, מהפעלת הצהרונים אותם ליווינו עשרות שנים. אנו אסירות תודה, למנהלות הצהרונים, לצוות האדמיניסטרטיבי, לרכזות הפדגוגיות, ובמיוחד לגננות ולסייעות על עבודתם המסורה והמקצועית, בלעדיכן כל זה לא היה אפשרי. אנו מודות לספקי המזון, החוגים והציוד הנאמנים שליוו אותנו .אנו מודות לכם ההורים, על האמון שנתתן בנו והפקדתם בידינו את היקר מכל, את ילדיכם. עשינו כמיטב יכולתנו".

החוק, שעבר בשבוע שעבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, מטיל פיקוח של הממשלה על מחירי צהרונים שנהנים מסבסוד ציבורי, קובע את השתתפות המדינה והרשויות המקומיות בעלות הצהרונים ומחייב אותם ברישוי. עלות החוק נאמדת ב-900 מיליון שקל, שהם בעצם תכנית סבסוד הצהרונים הכלולה ברפורמת "נטו משפחה של האוצר".

החוק חל על צהרונים עד לגיל כיתה ב', מטיל את האחריות לפיקוח על הצהרונים על משרד החינוך וקובע סל שירותים בסיסי להפעלתם ותנאי רישוי לצהרונים. הוא מסמיך את שר החינוך לקבוע מחירים מרביים לצהרונים. שכר הלימודי המרבי (לפני הסבסוד) ינוע בהתאם לאיכות וכמות השירותים בין 650 ל-935 שקל. מפעיל צהרון שיגבה יותר מהמחיר המרבי, צפוי לקנס של עד 50 אלף שקל.

ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), שיזמה את חוק הפיקוח על הצהרונים אמרה היום בתגובה להכרזת ויצו: "רפורמת הצהרונים מעלה חששות מצד ארגונים שהיו רגילים להרוויח כספים רבים על חשבון הורים צעירים במשך שנים. החשש שלהם טבעי. כאשת חינוך מזה 24 שנים, אני יכולה לומר ששיפרנו את סטנדרט הצהרונים תוך הורדת המחיר. משרד החינוך, הגורם המקצועי הבכיר, אומר זאת והתמיכה בחוק הייתה גורפת, מצד כל סיעות הבית- 65 תומכים ללא מתנגדים. מסע ההפחדה שמנהלים הארגונים אינו נכון ואינו ראוי. אסור לנצל את רגישות ההורים לסיכול רפורמות שפוגעות בהכנסות. אין לערבב בין חינוך לאינטרסים. אני יודעת שהצהרונים יפתחו בתחילת שנה במחיר הגון, על אף האיומים. אין מי שיעצור אותנו מלהמשיך לדאוג למשפחות הצעירות בישראל".

תגיות