אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נדחתה ייצוגית נגד בתי המלון בישראל: לא מחויבים להנגיש כתוביות לחירשים

נדחתה ייצוגית נגד בתי המלון בישראל: לא מחויבים להנגיש כתוביות לחירשים

בבקשה לאישור תביעה ייצוגית על סך 24 מיליון שקל טענו כבדי שמיעה כי בתי המלון מונעים מהם אפשרות לצפות בכתוביות סמויות הנלוות לשידורים חיים ברשתות השונות. ביהמ"ש: "אין הוראה המחייבת אותם לפעול להנגשת הכתוביות"

30.07.2017, 18:19 | זוהר שחר לוי

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה בסוף השבוע בקשה לאישור תביעה ייצוגית על סכום של 24 מיליון שקל שהגישו כבדי שמיעה בטענה כי בתי המלון בארץ מונעים מהם אפשרות לצפות בכתוביות סמויות הנלוות לשידורים חיים ברשתות השונות. "לא מצאתי בדין הוראה המחייבת את בתי המלון לפעול להנגשת הכתוביות", לשון פסק הדין.

קראו עוד בכלכליסט

הבקשה הראשונה לאישור התובענה הייצוגית הוגשה לפני כשנתיים נגד רשת מלונות ישרוטל על ידי עורך דין, בעל מוגבלות בשמיעה, שטען כי הרשת אינה עומדת בחוק שידורי טלוויזיה הקובע כי בכל התוכניות המשודרות בשידור חי צריכות להיות כתוביות סמויות.

(אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

התובע טען כי שידורים מוקלטים מגיעים עם כתוביות צרובות, בעוד שבשידורים החיים מדובר בכתוביות "סמויות", המכונות גם כתוביות "לפי דרישה", משום שכדי לראותן על המסך יש ללחוץ על מקש בשלט או בממיר. עורך הדין טען כי הרשת מפלה לרעה את כבדי השמיעה ופועלת בניגוד לשורה של חוקים העוסקים בשוויון ובהנגשת אמצעי תקשורת לכבדי שמיעה ונכים בכלל. בהמשך לבקשה הזו הוגשו עוד תביעות נוספות נגד הרשתות פתאל ומלונות דן.

בתביעות שהוגשו נטען כי על בית המשפט להורות לבתי המלון "להפסיק למנוע ולאפשר צפייה בכתוביות הסמויות בבתי המלון" וכן להורות על פיצוי כספי למבקשים ולחברי הקבוצה.

השופטת אסתר נחליאלי חיאט דחתה את הבקשות ובטרם פירטה את עמדתה ציינה כי הרשתות השונות ביצעו את ההתאמות הנדרשות, חלקן עוד בטרם הוגשו התביעות, וכיום בבתי המלון מתאפשרת צפייה בכתוביות סמויות. "על כן", כך לפי פסק הדין, "נראה כי הסעד הראשי והעיקרי שנועד להיטיב עם חברי הקבוצה, איננו רלוונטי עוד משום יישומו בפועל עוד קודם למתן החלטה זו".

בלב המחלוקת של ההליך ניצבה השאלה המשפטית – האם רשתות בתי המלון חייבות על פי דין להנגיש את הכתוביות הסמויות ולאפשר צפייה בהן בבתי המלון שבבעלותן. "הגעתי לכלל מסקנה", כך לפי פסק הדין, "כי אין להיעתר לבקשות האישור. לאחר שסקרתי לא מצאתי בדין הוראה המחייבת את בתי המלון לפעול, באופן אקטיבי, כדי להנגיש את הכתוביות הסמויות, היינו לבצע פעולות על מנת שיהיה ניתן לצפות בכתוביות סמויות".

"ראיתי לומר", נכתב עוד, "כי אני בהחלט בדעה כי יש לפעול להנגשת המרחב הציבורי לחרשים ולכבדי שמיעה, כדי שלא יופלו לרעה לעומת ציבור השומעים. יחד עם זאת, אין לבית משפט אלא ללכת אחר הוראות המחוקק ומשנמצא כי אין בדין הוראה המחייבת את בתי המלון לפעול באופן אקטיבי בפעולות שונות שעלויות כרוכות בצידן ולהתקין את המכשור הטכנולוגי המאפשר את העברת הכתוביות הסמויות מהממיר הראשי המצוי בפתח בית המלון אל חדרי הלון המחוברים, אין בית משפט מוסמך לכוף על בתי המלון לעשות כן וממילא אינו יכול לפסוק כי בתי המלון פעלו שלא כדין ממקום שנמנעו מהתקנת הטכנולוגיה והכל בשל העדר חובה חוקית מפורשת".

השופטת ציינה לטובה את רשתות בתי המלון שפעלו להתקנת הטכנולוגיה הנדרשת לצורך הנגשת השידורים לכבדי שמיעה לאחר שתשומת ליבם הופנתה לכך הגם שאינן מחויבות לעשות כך על פי דין.

התובעים הייצוגיים יוצגו בהליך על ידי עוה"ד ערן פלסר וצבי כהנא, מלונות דן יוצגה על ידי עו"ד רונית סיטון זלקינד ממשרד מ.פירון ושות', ישרוטל יוצגה על ידי עוה"ד יובל גרייבסקי ועמית דר ממשרד יהודה רוה ושות', פתאל יוצגה על ידי עו"ד נועם רונן ושגיא פדראנו ממשרד גורניצקי ושות'.

תגיות