אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נבדקות הבטחות טיסנקרופ להגדלת רכש גומלין בישראל צילום: intercepts.defensenews

בלעדי לכלכליסט

נבדקות הבטחות טיסנקרופ להגדלת רכש גומלין בישראל

החשב הכללי ומנכ"לית הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי, יבחנו את הנכונות של הענקית הגרמנית לרכוש כחול לבן או הכנסתה לרשימה השחורה

01.08.2017, 07:19 | אדריאן פילוט

החשב הכללי במשרד האוצר (חשכ"ל) רוני חזקיהו, ומנכ"לית הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי (רשפ"ת) זיוה איגר, נועדו בשבוע שעבר לראשונה על מנת לדון בגורלה של הענקית הגרמנית טיסנקרופ, והאפשרות להכניס אותה לרשימה השחורה עקב הפרת התחייבות לרכש גומלין בסך כ־187 מיליון יורו שהיתה צריכה לבצע עד סוף החודש, כך נודע ל"כלכליסט".

עוד נודע כי איגר, שניהלה שימוע למשלחת של נציגי טיסנקרופ לפני שבוע במשרד הכלכלה בירושלים, עדכנה את חזקיהו על הטענות שהגרמנים השמיעו. גורמים המעורים בפרטים מסרו ל"כלכליסט" כי הבעיה איננה איתור פרויקטים או מוצרים שיאפשרו לטיסנקרופ לעמוד בהתחייבות של רכש גומלין אלא "יכולת הביצוע והמימוש" של אותן הבטחות. "זה ברור שיש כאן מה לקנות. הבעיה היא האם הגרמנים יקנו את מה שהם טוענים שהם מתכוונים לקנות", מסר גורם המעורב בפרטים.

נציגי חברת טיסנקרופ בארץ בשבוע שעבר, צילום: יואב דודקביץ נציגי חברת טיסנקרופ בארץ בשבוע שעבר | צילום: יואב דודקביץ נציגי חברת טיסנקרופ בארץ בשבוע שעבר, צילום: יואב דודקביץ

חזקיהו ואיגר טרם קיבלו החלטה. השניים טרם עדכנו והעבירו את החומרים לשר הביטחון אביגדור ליברמן, שיש חובה להתייעץ איתו. מלשכת ליברמן נמסר כי השר לא נפגש עם נציגי טיסנקרופ והוא יגבש את עמדתו אך ורק אחרי שהגורמים הרלבנטיים יציגו בפניו את כל החומרים.

במשרד הביטחון אמרו עוד כי "הוצגו לחברה מספר הצעות לרכש גומלין בפרויקטים 'כחול לבן', שיניבו תמורות הן לכלכלה הישראלית והן למערכת הביטחון. לאחר שנציגי טיסנקרופ הביעו עניין ראשוני הועבר קידום הפרויקטים לרשפ"ת במסגרת סמכותה".

טיסנקרופ עומדת במרכז פרשת הצוללות המכונה גם תיק 3000 לפיה נציג החברה בישראל, מיקי גנור, שיחד לכאורה בכירים במערכת הביטחון כדי לזכות ברכישת שלוש צוללות נוספות - עסקה שטרם נחתמה. לפי דיווחים גנור הבטיח לעורך דינו של ראש הממשלה דמי תיווך של כ־9 מיליון דולר אם יסייע לטיסנקרופ לזכות במכרז. אם איגר וחזקיהו יחליטו להכניס את טיסנקרופ לרשימה השחורה, העסקה לא תצא לפועל שכן המשמעות המעשית של אותה סנקציה היא אי יכולת לגשת למכרז של גופים ממשלתיים ישראלים במשך חמש שנים לפחות. מנגד, אם העסקה הזו תיחתם, היקף רכש הגומלין בו מחויבת טיסנקרופ כלפי התעשייה הישראלית יזנק בעוד 300 מיליון יורו - כ־1.2 מיליארד שקל - על פני כמה שנים.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
התחייבות לרכש גומלין
אין ספק שתפקיד הרשפ"ת חשוב וחיוני לפיתוח וקידום התעשייה הישראלית (שכרגע, בגלל סיבות רבות מצבה קשה ביותר), הבעיה היא שהכלים למימוש הסכמי רכש גומלין לא לא אפקטיבים ולא מאפשרים אכיפה נאותה. מפעלים קטנים שאין ברשותם לוביסטים או מנגנון מקושר לרוב לא מודעים להתחייבויות הרכש של ספקים זרים ואף אחד לא דואג ליידע אותם על אותם הזדמנויות, יוצאים מהכלל החברות הגדולות שמקושרות ומקבלות עדיפות ואפילו "דחיפה" מפקידי הרשפ"ת. יש להנגיש את המידע על חברות מחוייבות ואפילו "לדחוף" את המידע לכלל המפעלים בארץ ועל הרשפ"ת להפעיל את השפעתו (ולחצו) על החברות הזרות בצורה נמרצת בכדי שגם המפעלים הקטנים יוכלו לפתח עסקים עם החברות המחוייבות, רק אם זה התממש יש מקום והצדקה לקיום הרשפ"ת, בלי זה, זה עוד גוף ממשלתי מיותר.
הרשפ"ת  |  01.08.17