אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחרות בבנקים תגיע מהמוסדיים צילום: עמית שעל

התחרות בבנקים תגיע מהמוסדיים

הפיקוח בונה על מזרחי טפחות שיתניע תחרות בבנקים ומחמיץ את מי שבאמת יכול לעשות זאת

03.08.2017, 08:02 | אתי אפללו

בתחילת העשור רקם המנכ"ל הקודם של בנק מזרחי טפחות מהלך למיזוג בין הבנק שבניהולו לבין הבנק הבינלאומי. על אף העניין של בעלי השליטה בשני הבנקים, המהלך ירד מהשולחן בשלב מוקדם מאוד בשל התנגדות בנק ישראל.

הבנק המרכזי התנגד למיזוג משתי סיבות: ראשית, בנק ישראל לא רצה להוציא שחקן מהשוק. שנית, מחקר שערך בנק ישראל קבע כי בתרחיש של מיזוג בין מזרחי טפחות לבינלאומי הנפגע העיקרי יהיה בנק דיסקונט משום שהבנק הממוזג לא ישתמש בכוחו כדי להילחם בדואופול של בנק הפועלים ובנק לאומי, אלא כדי לצמוח על חשבונו של השחקן השלישי בגודלו במערכת.

בנק שכבר הוכיח שהוא יודע להתחרות

חמש וחצי שני עברו מאז, שנים שבהן מזרחי טפחות התחזק בזכות הביקושים למשכנתאות. במהלך השנים האלו גם תפיסת הפיקוח על הבנקים את מפת התחרות השתנתה - שינוי שמספק למזרחי טפחות הזדמנות פז שרכישת בנק אגוד היא רק ההתחלה שלה. בישראל פועלים חמישה בנקים גדולים (הפועלים, לאומי, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי) ושניים קטנים (אגוד וירושלים). מבנה השוק הזה נוצר בעקבות שורה של מיזוגים בין בנקים קטנים לגדולים שהעצימו את כוחם של הגדולים מחד וצמצמו את מספר המתחרים מאידך.

משום כך, התפיסה הקודמת של הפיקוח היתה כי יש לעודד את פעילות הבנקים הקטנים. לעומת זאת, כיום סבורים בבנק ישראל כי התחרות במערכת הבנקאית תגיע משני מקומות - שחקנים חדשים, רזים ויעילים שיפעלו רק בחלק מהתחומים שבהם פועלים הבנקים הגדולים, ושחקן שלישי שיתחרה בשני הבנקים הגדולים.

זו הסיבה לכך שהפיקוח צפוי לתת רוח גבית למזרחי טפחות אחרי המיזוג עם אגוד, רוח גבית שתאפשר לו למנף את המיזוג לשם הגדלת נתח השוק שלו. הרכישה עצמה לא תביא את מזרחי טפחות לגודל של פועלים או לאומי, אבל היא תעזור לו לצמצם את הפער. מזרחי טפחות כבר הוכיח שהוא יודע להתחרות. בשוק המשכנתאות למשל, שבו הוא שולט, הוא מייצר תחרות ערה ומאתגר את התפיסה הדיגיטלית הלא מגובשת של הבנקים הגדולים.

הפיקוח לא מחבב את כיוון התחרות הריאלי

התפיסה שלפיה כדאי להקריב שחקן קטן ולא יעיל כדי ליצור אלטרנטיבה לדואופול של פועלים ולאומי היא אמנם תפיסה שנכונה לשוק הבנקאות כיום, אבל בסופו של דבר התחרות האמיתית לבנקים הגדולים תגיע מהגופים המוסדיים ולא משחקן כזה או אחר בתוך המערכת. כך היה בתחום האשראי העסקי וכך יכול להיות גם במערכת כולה. למעשה, התחרות תתגבר כשלגופים המוסדיים תהיה גישה מלאה למאגר נתוני האשראי. אך את כיוון התחרות הזה בנק ישראל פחות מחבב.

תגיות