אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"צריך להיזהר עם המטבעות. 90% מהספקולנטים שעוסקים בזה - נמחקים" צילום: אוראל כהן

"צריך להיזהר עם המטבעות. 90% מהספקולנטים שעוסקים בזה - נמחקים"

סמנכ"לית ההשקעות בפסגות ניירות ערך, המנהלת את תיקי הלקוחות העשירים ביותר, לא מהססת לצאת נגד הזרם ולטעון ששוק האג"ח הקונצרניות אינו בועתי. "עדיף לקבל עודף תשואה באג"ח קונצרניות מאשר להשקיע באג"ח ממשלתיות במח"מ ארוך"

03.08.2017, 08:49 | רחלי בינדמן

גת מגידו, סמנכ"לית השקעות בפסגות ניירות ערך, אמנם רק בת 34, אבל מחזיקה בניסיון של 10 שנים בניהול השקעות - כולו מפסגות, שבו החלה את דרכה. כמנהלת השקעות בחברת ניהול התיקים של בית ההשקעות, היא נפגשת עם לקוחות הפרימיום - אלה שיש להם מספיק כסף (ליתר דיוק, לפחות 4 מיליון שקל) כדי שינהלו להם את הכסף באופן מותאם אישית. מעבר לכך היא גם מנהלת כסף של קופות גמל מפעליות גדולות כמו הקופות של המורים והגננות וכספים שצברו עיריות, קיבוצים וחברות גדולות, ואחראית לכלל 66 מיליארד השקלים שמנהלת חברת ניהול התיקים.

קראו עוד בכלכליסט

מגידו נחשפה באחרונה על רקע החלטות השקעה נועזות בקרן המורים והגננות - שהלכו נגד תפיסות מקובלות בשוק. בראיון ל"כלכליסט" היא לא מהססת לצאת נגד הזרם הרווח בקרב מנהלי ההשקעות הוותיקים. בעוד רבים מהם מזהירים מהבועה המתנפחת באג"ח הקונצרניות - היא אומרת כי "השוק לא יקר". מבחינתה, להשקיע באג"ח קונצרניות זה ממש לא מילה גסה, ואלה שיוצאים נגד התמחור שלהן הם קצת פופוליסטים.

"סביבת הריבית נמוכה מאוד והתשואות של האג"ח נמוכות בהתאמה"' אומרת מגידו. "אם אני צריכה לבחור בין לקבל תשואה עודפת דרך פרמיית אי־נזילות בהשקעה באג"ח ממשלתיות במח"מ ארוך יותר לבין להשקיע באג"ח קונצרניות בדירוגים יחסית גבוהים ובמח"מ קצר יותר — אני בוחרת באג"ח הקונצרניות".

את לא חוששת שהתשואה של האג"ח הקונצרניות לא מגלמת את הסיכון של אי־החזר החוב?

"הסיפור בעיניי הוא הרבה יותר מיקרו ממאקרו. אנחנו רואים חברות שמגייסות וממחזרות חוב במח"מים בינוניים וארוכים ובריביות נמוכות באופן אבסולוטי. אותה חברה שישבה לפני כמה שנים על חוב יקר משמעותית ממחזרת אותו היום בזול. החברות האלה הצליחו לגלגל חוב ישן ויקר לחוב בריבית נמוכה יותר — ומצליחות כך להקטין את עלויות המימון שלהן. כפועל יוצא, הגמישות הפיננסית שלהן גדלה. כל עוד הפעילות העסקית שלהן מתפקדת באופן תקין, אין שום סיבה שהן לא יצליחו לפרוע את החוב. הסיכון הפיננסי של החברות נמוך יותר בהגדרה, ולכן המרווחים מצטמצמים. לצמצום המרווחים וירידת התשואות יש הסבר כלכלי".

אבל אולי המרווחים הצטמצמו מדי, באופן שלא מתמחר נכון את הסיכון?

"להגיד היום אם המרווחים ירדו יותר מדי זה משהו שאי אפשר לקבוע באופן כוללני, ואין תשובה אחת. זה בדיוק המקום של מחלקות המחקר שמנתחות את סיכון האשראי, ונותנות לו דירוג. ברור שיש הנפקות שנסגרות במרווחים נמוכים מדי, ואנחנו שמזרימים להן ביקושים נדחקים החוצה כי דרשנו ריבית גבוהה יותר, אבל אין לנו בתרחיש המרכזי מחנק אשראי שקרב ובא, ובטח אין תרחיש של 2008. יש כאן סביבה כלכלית טובה, שעליה יושבת פעילות עסקית טובה של החברות, וזה מתחבר גם לשוק המניות. הבסיס של התמחור של המניות הן רווחי החברות, שמשתפרים הן בעולם והן בישראל".

גת מגידו - פסגות, צילום: אוראל כהן גת מגידו - פסגות | צילום: אוראל כהן גת מגידו - פסגות, צילום: אוראל כהן

"שווקים יכולים להיות יקרים הרבה זמן לפני התפנית"

האופטימיות שאת מציגה מזכירה את הימים העליזים שלפני המשבר של 2008. גם אז כולם היו בטוחים שהכלכלה חזקה, שהחברות מרוויחות.

"ב־2007 הריביות היו במקום אחר לגמרי. אי אפשר בכלל להשוות. הן היו גבוהות משמעותית ברמת עלות המימון של החברות. אני לא אומרת שלא יכול להיות תיקון בשווקים. זה אפילו בריא, ויכלול פתיחת מרווחים באג"ח הקונצרניות. בטח שיכול לבוא איזה טריגר שיניע תיקון בשוק המניות, אבל התיקונים האלה בדרך כלל יגיעו בלי יכולת שלנו לצפות אותם. יכולים לבוא איזו אמירה ממישהו מהבנק הפדרלי בארה"ב או ציוץ של דונלד טראמפ או תנודה במחיר הנפט — אבל זה יהיה רק תיקון, וזה בריא בשוק עולה".

את לא חושבת שהשווקים יקרים? שהם מתמחרים היעדר אלטרנטיבות יותר מאשר כלכלה חזקה?

"שווקים יכולים להיות יקרים הרבה זמן לפני שהם עוברים תפנית. אבל כשאני מסתכלת על הסיבות שיכולות לגרום למפולת, אני חושבת שלא שוק האג"ח ולא שוק המניות יקרים או מנותקים. ההערכות הן שלא תהיה העלאת ריבית משמעותית בתקופה הקרובה, וכל עוד אין סיכון ריבית, למה שיהיה סיכון אשראי? כשאנחנו מנתחים רכישת אג"ח או מניות של חברה, אנחנו מנתחים את הפעילות העסקית של החברה ואם היא בת־קיימא, וסבירה והגיונית. כל עוד זה ככה, אין חשש אמיתי".

אז את לא צופה משבר נוסח 2008.

"ממש לא. אבל בהחלט יכול לבוא תיקון, והוא יבוא כנראה כשלא נצפה לו. אחד הדברים שחסרים בשוק ההון זה תיקון. לפני שנה היינו ברמת אי־ודאות גבוהה מאוד, ערב בחירות בארה"ב, רעשים בסין, חשש מאוד גדול לגל לאומנות באירופה, משאלי עם. הסיכונים האלה כבר לא על המפה. הלאומנות באירופה קיימת, אבל בדיעבד זה היה בעיקר ספין תקשורתי - והיא לא השפיע על הבחירות ועל יציבות גוש היורו. בארה"ב החשש מאי־ודאות שייצור טראמפ התפוגג כשהוא נבחר. השוק גם הפנים שיש פער גדול בין הבטחות לפני בחירות למה שאפשר לקיים. גם החשש ממלחמת סחר התבדה, לפחות לא בעוצמות שמהן חששו.

"היום אי־הוודאות הרבה יותר נמוכה. זה לא אומר שהשוק לא יכול לרדת, אבל לא נדע לתזמן אותו, לא באג"ח הקונצרניות ולא במניות. אני ממש לא רואה משבר 2008, אלא לכל היותר תיקון, ולא חושבת שזה רע. המגמה תמשיך להיות חיובית ותיקון עשוי לייצר הזדמנות".

ומה לגבי האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות? בפסגות לא נוגעים בהן.

"אנחנו כרגע לא מחזיקים באג"ח של חברות נדל"ן אמריקאיות. אם יהיו אג"ח שייראו מעניינות נקנה, אבל עד עכשיו לא ראינו כאלה. התשואה שהן הציעו לא הצדיקה את הסיכון. גם היכולת שלי לפעול במקרה של כשל בחברות האלה בעייתית, בגלל שחל עליהן חוק זר".

"לא מנסה לתזמן את המחיר של מטבעות זרים"

 

השקל נחלש באחרונה לטובת היורו והדולר. את חושבת שהמגמה תימשך?

"אני אזהר מהתבטאות על מטבעות. זה אחד הרכיבים הכי ספקולטיביים שקיימים. 90% מהספקולנטים שעוסקים במטבעות נמחקים, במיוחד בתקופה שיש רובוטים ומסחר באמצעות אלגוריתמים (אלגו־טריידינג). אין תוחלת להימור על מטבעות. העבודה שלי אינה הימורים, אלא השקעות, ואני לא מנסה לתזמן את מחיר הדולר. אני מחזיקה חשיפה דולרית בתיקים כחלק מניהול סיכונים ארוך טווח. אבל אין ספק שהשקל חזק, והוא מייצג את העוצמה של הכלכלה הישראלית וכסף גדול שנכנס לכאן, כמו השקעות הייטק מצליחות.

"לבוא ולנתח את ההשפעה של החוזקה הזאת מול הדולר והיורו זה לא משהו שאפשר לעשות, וזה לא אחראי. עם זאת, אני לא רואה סיבות שהשקל ייחלש בצורה משמעותית. כמובן שסיבות גלובליות יכולות לחזק את היורו והדולר, וזה יכול להשפיע על היחס שלהם מול השקל".

תגיות