אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפולת בטבע צפויה לפגוע רק ב־0.1%–0.2% מהפנסיות צילום: שאסטרסטוק, בלומברג

המפולת בטבע צפויה לפגוע רק ב־0.1%–0.2% מהפנסיות

הגופים המוסדיים לא מאמינים בטבע ומחזיקים בה בחסר אל מול משקלה במדדי הבורסה, ולכן השפעת קריסת המניה על החסכונות הפנסיוניים נמוכה

04.08.2017, 10:55 | רחלי בינדמן

מניית טבע איבדה בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע שעבר כמעט שליש משווייה. כאחת המניות הדומיננטיות במדדי הבורסה המובילים בישראל - מדד ת"א־35 ומדד ת"א־125 - היא אמורה להיות גם מניה משמעותית בתיק חסכונות הפנסיה של הציבור.

קראו עוד בכלכליסט

מניית טבע איבדה בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע שעבר כמעט שליש משווייה. כאחת המניות הדומיננטיות במדדי הבורסה המובילים בישראל — מדד ת"א־35 ומדד ת"א־125 — היא אמורה להיות גם מניה משמעותית בתיק חסכונות הפנסיה של הציבור.

אלא שמבדיקת "כלכליסט" עולה כי החשיפה של קרנות הפנסיה, ביטוחי המנהלים וקופות הגמל למניית טבע אינה כה מהותית. מנתונים שהעביר אתר סטוקר עולה כי נכון לסוף הרבעון הראשון של 2017, גופי הפנסיה החזיקו בסך הכל 4.27% ממניית טבע. מהנתונים עולה כי חברות הביטוח הגדולות המחזיקות גם בקרנות הפנסיה הגדולות בישראל הן הגופים עם החשיפה הכי גבוהה לטבע. כך, מנורה מבטחים היא השחקן עם החשיפה הכי גדולה לטבע - 0.75% ממניות החברה, אחריה מגדל עם 0.54%, לאחר מכן כלל עם 0.5%, הראל עם 0.46% והפניקס עם 0.41%.

אמנם נכון לסוף מרץ אחזקות מנורה בטבע היו הגבוהות ביותר בין גופי הפנסיה אך ל"כלכליסט" נודע כי במהלך חודש אפריל מכרו במנורה מניות טבע בהיקף של 170 מיליון שקל, כ-20% מהאחזקות שלהם ולפיכך, ערב הירידות במניה, הפוזיציה של מנורה בטבע הייתה נמוכה יותר.

על פי רוב, גופי הפנסיה הגדולים מנהלים את כספי הציבור בהתאם למדדי השוק הבולטים. אלו מגדירים לעצמם את החשיפות הרצויות להם למניות, לאג"ח ולנכסים אחרים ומחלקים את החשיפות הללו לפי מדינות. כיום החשיפה למניות בגופי הפנסיה עומדת על סביב 30% ומתחלקת באופן שווה בין ישראל וחו"ל — בעיקר ארה"ב.

מדד הייחוס להשקעה במניות בישראל הוא מדד ת"א 125, כאשר היעד של מנהל השקעות הוא להציג תוצאות טובות יותר מאלו של המדד. גופי הפנסיה הגדולים נוטים לרכוש מניות במשקל שנע בין 60% ל־130% מהמשקל של המניה במדד הרלבנטי. אם הם מאמינים במניה, הם יגדילו את החשיפה אליה ולהפך. לרוב, גם אם הם חושבים שהמניה לא טובה להשקעה, הם לא יימנעו מלהחזיק בה כל עוד יש לה משקל משמעותי במדד. זאת למקרה שאם יטעו, יימנע מצב שאחזקת חסר משמעותית או אחזקת יתר משמעותית ישפיעו מהותית על התיק המנוהל ויגרמו לתוצאה להתרחק מאוד מתוצאת המדד הבורסאי.

(ארכיון)
(ארכיון) צילום: שאסטרסטוק, בלומברג

משקלה של מניית טבע עומד כיום על כ־5% ממדד ת"א־125. החשיפה של גופי הפנסיה למניות בישראל עומדת על כ־15% מהתיק, ולכן לו היו מחזיקים בטבע בהתאם למשקלה במדד, הם היו מחזיקים בה בשיעור של 0.75% מתיק הנכסים המנוהל. במצב זה משמעות ירידה של כ־30% בשווי המניה היא פגיעה של כ־0.2% בתשואה. אלא שרוב הגופים נמצאים בחשיפת חסר לטבע — כ־60% ממשקלה במדד — ולכן הפגיעה הצפויה בתשואה של החוסכים צפויה לעמוד על 0.12%. גופים קטנים יותר דוגמת אלטשולר, ילין ואנליסט נצמדים פחות למדדי הייחוס, ולכן שם הפגיעה צפויה להיות נמוכה אף יותר. 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה