אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שערי צדק יוצא למלחמה נגד ליצמן על השר"פ צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

שערי צדק יוצא למלחמה נגד ליצמן על השר"פ

הנהלת בית החולים הירושלמי שלחה מכתב ביקורת חריף למשרד הבריאות לאחר שהגביל את היקף השר"פ ל־25%: "קיים ספק משפטי בדבר סמכות משרד הבריאות להכתיב תקנות כאלו"

08.08.2017, 07:14 | ספי קרופסקי

הנהלת שערי צדק יוצאת למאבק בהנחיות חדשות שפרסם משרד הבריאות שנועדו להגביל את פעילות השר"פ (שירותי רפואה פרטיים) בבתי חולים ציבוריים המנוהלים על ידי עמותות. במסגרת ההנחיות החדשות, שעליהן פורסם לראשונה ב"כלכליסט", יוגבלו היקפי טיפולי השר"פ ל־25% מהפעילות בכל מרפאה או מחלקה הפועלות בבתי החולים.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר פרסום ההנחיות שיגרה הנהלת שערי צדק מכתב וחוות דעת משפטית למשרד הבריאות ובו התריעה כי ההנחיות החדשות עלולות לפגוע משמעותית בהכנסות בית החולים ולהוביל לסכסוך עבודה פנימי. בחוות הדעת המשפטית שהוכנה בעקבות פרסום ההנחיות על ידי עו"ד צבי אגמון, המייצג את בית החולים, הוטל "ספק משפטי ממשי בדבר סמכותו של מנכ"ל משרד הבריאות" להכתיב תקנות שכאלה.

שר הבריאות יעקב ליצמן ומנהל שערי צדק יונתן הלוי, צילום: אוראל כהן שר הבריאות יעקב ליצמן ומנהל שערי צדק יונתן הלוי | צילום: אוראל כהן שר הבריאות יעקב ליצמן ומנהל שערי צדק יונתן הלוי, צילום: אוראל כהן

אף שהדבר אינו מצוין במכתב ובחוות הדעת המשפטית, מתחת לפני השטח שוררת בחודשים האחרונים מתיחות גדולה בין בית החולים הירושלמי לבין בכירי משרד הבריאות על רקע משבר הרופאים המתפטרים מהמחלקה ההמטו־אונקולוגית לילדים בהדסה. הנהלת בית החולים, הרופאים המתפטרים עצמם וחלק מהורי הילדים החולים ביקשו לפתוח מחלקה חדשה בשערי צדק, שאליה יוכלו לעבור, אולם משרד הבריאות החליט לא להמציא את האישור הנדרש. בג"ץ אף החליט שלא להתערב בהחלטת המשרד והותיר את המצב על כנו לאחר שהורי הילדים הגישו עתירה בנושא.

סמנכ"לית הכספים בשערי צדק רות רלבג שטחה במכתב ששוגר למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב את השגות בית החולים על ההנחיות החדשות, וביקשה לקיים דיון מסודר בנושא. רלבג, בכירה לשעבר במשרד הבריאות, טענה במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" כי בית החולים מתנגד להגבלה שלפיה לא ניתן לבצע שר"פ אחרי השעה 15:00, שכן מדובר ב"אפליה קשה וקיפוח בוטה לרופאים הזכאים לביצוע שר"פ מול רופאים אחרים באזורים אחרים בארץ", וכן מתנגד להחלת ההגבלה על רופאים מסוימים וגם להגבלות בייעוצים הרפואיים ובפרוצדורות אמבולטוריות.

בחוות הדעת המשפטית רומז עו"ד אגמון כי בית החולים עשוי לפנות בנושא לערכאות משפטיות, ומציין כי כשהמדינה ביקשה להסדיר סוגיות אחרות בתחום השר"פ, דוגמת תקופת הצינון לרופאים המעבירים מטופלים מהמערכת הציבורית לפרטית, הדבר נעשה באמצעות חקיקה.

"ההחלטה להסדיר את סוגיית השר"פ - המערבת שאלות חוקתיות, כלכליות וציבוריות - באמצעות הנחיה מינהלית שהינה מדרג נורמטיבי הנמוך מתקנות, מעוררת לטעמנו קושי ממש, אשר ספק אם יעמוד במבחנה של ביקורת שיפוטית ככל שהדברים יגיעו לכך", כותב עו"ד צבי אגמון.

הנחיות המשרד להגביל את השר"פ הן יישום של המלצות דו"ח מבקר המדינה משנה שעברה, שבו צוין כי משרד הבריאות טרם גיבש נהלים סדורים למתן שר"פ בבתי חולים ציבוריים, אף שהודיע על כך ב־2012. המבקר אף מגדיר היעדר נוהל שכזה כדבר "חמור".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
השר"פ שורש כל רע- גם דופק את הציבור וגם יפיל את בית החולים
רדיפת הבצע והעמדת החולים והרופאים משני צידי המתרס תביא לשינוי בהתנהגות של הרופאים (קשה לעמוד מנגד כשכולם חוגגי על הבצע...) ותגרום לקריסת בית החולים ראו מקרה הדסה שם התחולל מירוץ מטורף אחרי הכסף לרופאים הכל תומרן לשר"פ במישרין או בעקיפין והחלה תחרות בין הרופאים מי עושה וכמה... ותראו את התוצאה
ירושלמי  |  08.08.17
4.
לא תחסום שור בדישו
משרד הבריאות נגוע בשחיתות כבדה שנובעת מבעלי ענין בשרותי רפואה פרטית אשר השתלטו על המרחב הציבורי. יש לבצע הפרדה מלאה בין הפרטי לציבורי כך שרופא שעובד באופן פרטי לא יוכל להתחרות על לקוחות המעביד שלו, אפשרות שלא קיימת בשום עסק אחר. על חשבון המטופלים אזרחי המדינה אשר משלמים מס בריאות כבד, נוצרה מערכת רפואה פרטית שמאפשרת מתן טיפול רפואי מהיר ואיכותי שכל כולו מבסיסו מסתמך על השקעות המערכת הציבורית.
פציאנט  |  08.08.17
2.
צריך להפסיק עם כל השר״פ ! שחיתות אצל רופאים
למה צריך רפואה פרטית הנשענת על אותם רופאים ואותם בתי חולים. האם אותו רופא שמקבל פרטי נותן טיפול טוב יותר אם באים אליו דרך קופת החולים? האם על כל ייעוץ צריך לשלם עוד צ׳ק בסך 900 ₪ כשאתה חולה אונקולוגי ומטופל של בית החולים במשך מס׳ שנים?
ירון  |  08.08.17
לכל התגובות