אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר של בנק ישראל: הורדת הריבית הגדילה את שווי החברות הציבוריות ב-20% צילום: אלכס קולומויסקי

מחקר של בנק ישראל: הורדת הריבית הגדילה את שווי החברות הציבוריות ב-20%

לפי מחקר חדש, הורדת הריבית במשק הוזילה את עלויות גיוס האשראי של חברות ציבוריות ותרמה להגדלת האשראי של חברות עסקיות שהיו במצוקה פיננסית ולשיפור במצבן

09.08.2017, 16:13 | רחלי בינדמן

סביבת הריבית הנמוכה בישראל תרמה לא רק לזינוק במחירי הדיור אלא גם לעלייה בערכן של החברות הציבוריות המממנות חלק לא מבוטל מפעילותן באמצעות אשראים שהוזלו בצורה משמעותית.

קראו עוד בכלכליסט

המחקר שערך גלעד כהן קובץ' מחטיבת המחקר של בנק ישראל בחן את ההשפעה של המדיניות המוניטרית על היצע האשראי של חברות עסקיות. הפחתת ריבית מצד בנק ישראל גורמת להעלאת שווי השוק של החברות העסקיות וכפועל יוצא להפחתת הסיכון של בנקים וגופים פיננסים אחרים שנותנים אשראי לאותן חברות ובהתאם להרחבת היצע האשראי לחברות אלו – בזכות נכונות גבוהה יותר להעניק להן אשראים והקלת תנאי האשראי עבורן.

המחקר ביקש לענות על השאלה מה עוצמת ההשפעה של בנק ישראל על היצע האשראי של החברות העסקיות. המחקר כלל מדגם של כ-200 חברות ציבוריות שנסחרו בבורסה בישראל בשנים 2007-2010 ומצא כאמור כי על הורדת ריבית של 0.25% בריבית חסרת סיכון אותה יזם בנק ישראל יצרה תוספת ערך של 1.25% לשווי השוק של החברות העסקיות הללו. בשורה התחתונה מצא המחקר כי הפחתת הריבית החדה בישראל בשנים 2008-2009, בגובה של כמעט ארבעה אחוז, הביאה לעלייה משמעותית של סך האשראי לחברות עסקיות שהיו במצוקה או קשיים פיננסיים.

למעשה, אם כל 0.25% ירידה בריבית גרמה לתוספת ערך של 1.25%, ירידה של 4% בריבית שהתרחשה בשנים האחרונות הוסיפה בממוצע לחברות ערך של 20% לחברות הציבוריות.

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג , צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל קרנית פלוג | צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל קרנית פלוג , צילום: אלכס קולומויסקי

לא בכדי, ניתן לראות בשנים אחרונות תופעה של גיוסי חוב של חברות ציבוריות בעשרות מיליארדי שקלים שהחליפו אשראי יקר יותר שנלקח בתקופות שהריביות היו גבוהות יותר באשראי זול, תולדה של סביבת הריבית הנמוכה. כמובן שאפשר לגזור מתוצאות המחקר שגם מגמה הפוכה של העלאת ריבית על ידי בנק ישראל תייצר תוצאה של פגיעה ביכולת גיוס אשראי נוח של חברות וכפועל יוצא פגיעה בשווין.

עם זאת, חברות ציבוריות רבות, בדגש על חברות נדל"ן וחברות החזקה שפועלות ברמות מינוף גבוהות יחסית, פועלות בשנים האחרונות לגייס אשראים ארוכי טווח שאמורים להכין אותן גם לתקופות אפשריות בהם האשראי עשוי להתייקר.

המחקר מוצא הטרוגניות שוני בתגובת שווי השוק של חברות להפחתת ריבית הנובעת בין השאר מהבדלים במבנה הפיננסי שלהן – כך, חברות שרגישות יותר לשינויי ריבית כמו חברות מתחום הנדל"ן שלהן פעילות ממונפת יותר הושפעו יותר מהורדת הריבית לעומת חברות עם שלהן הרגישות של הריבית נמוכה יותר, דוגמת חברות עם ביקושים קשיחים.

לפי המחקר העליה בשווי השוק שנגרמה מהפחתת ריבית של 0.25% גרמה לעלייה ממוצעת של 0.6%-1.2% בכמות האשראי של חברות עסקיות המצויות במצוקה או קשיים פיננסים, כאשר עיקר ההשפעה היא על אשראי ארוך טווח.

חשוב לציין כי הורדת הריבית תרמה לשווי השוק של החברות לא רק בגלל השיפור בהיצע האשראי ובתנאיו אלא גם בהסטת כספים בשוק ההון מנכסים חסרי סיכון למניות בשל הריבית הנמוכה.

תגיות