אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 "אגדת רובינא" לילדים

"אגדת רובינא" לילדים

הצגת ילדים חדשה חושפת את הקהל הצעיר לילדותה של השחקנית חנה רובינא, שמתעקשת ללמוד עם הבנים בחדר, מככבת בחוג תיאטרון סודי ומרגיזה עיירה שלמה

10.08.2017, 08:41 | מאיה נחום שחל

דמותה של חנה רובינא, הגברת הראשונה של התיאטרון העברי וכלת פרס ישראל לתיאטרון, ניצבה בעבר במרכז המחזה "היה או לא היה" שכתבה עדנה מזי"א על סיפור אהבתה למשורר אלכסנדר פן. והנה עשור אחרי הגיע תורם של הילדים להכיר את השחקנית שהיתה ממייסדי תיאטרון הבימה ושדמותה של לאהל'ה שאותה גילמה בהצגה "הדיבוק" התנוססה שנים על הלוגו של התיאטרון הלאומי.

את המחזה "אגדת רובינא" כתבו המחזאית דפנה אנגל והמחזאי, התסריטאי והעיתונאי שי להב. הם בחרו להתמקד בסיפור ילדותה של רובינא בעיירה ברוסיה בתחילת המאה ה־20 - ילדה בעלת מזג סוער ודמיון מפותח שלא נכנעת למוסכמות התקופה. את ההצגה, הפקה משותפת של הבימה ו"תיאטרון השעה" להצגות ילדים ונוער, ביים משה קפטן, ואת רובינא מגלמת הילה שלו כשלצדה שחקני הבימה בהם מורדי גרשון, נתי רביץ, יואב דונט ודוית גביש.

הילה שלו ב"אגדת רובינא". ללמוד על תיאטרון באופן מגניב ולא דידקטי, צילום: עומר שטיין הילה שלו ב"אגדת רובינא". ללמוד על תיאטרון באופן מגניב ולא דידקטי | צילום: עומר שטיין הילה שלו ב"אגדת רובינא". ללמוד על תיאטרון באופן מגניב ולא דידקטי, צילום: עומר שטיין

"אני מאוד אוהבת לכתוב על גיבורים עם ביוגרפיה מעניינת שהטביעו חותם", אומרת אנגל שכתבה בעבר גם מחזה על אירנה סנדלר שהצילה אלפי ילדים מהנאצים, "זה מעניין מבחינת תחקיר וזו עוד דרך להנציח". "זה לקחת מותג ולהראות לילדים מה בנה אותו", מוסיף להב שכתב את "הקסם של מוצרט", זוכת פסטיבל הצגות הילדים בחיפה, ושסרטו "ואז היא הגיעה" מוצג בימים אלה בבתי הקולנוע. "חנה רובינא היתה ילדה דעתנית. היא התעקשה ללמוד בחדר, שזה פרט שבנינו סביבו סיפור שלם. הרי רובינא שאנחנו מכירים היא כמעט קריקטורה בגלל שהיא אובר־דרמטית עם הקול המפחיד והפאתוס, ופה אנחנו מאנישים אותה".

"היא קצת כמו ינטל (גיבורת סיפורו של יצחק בשביס זינגר "ינטל בחור ישיבה" - מנ"ש)", אומרת אנגל. "היא נורא רוצה ללמוד עם הבנים וזה לא מקובל, אז היא מרגיזה את המלמד של העיירה והיא מרגיזה את אמא שלה שפוחדת שהיא תהיה שונה. אבל היא לא עושה את זה כדי לנפנף באיזה דגל אלא מתוך רצון חזק לעשות את מה שמעניין אותה".

המחזאית דפנה אנגל. "רובינא היא קצת כמו ינטל" המחזאית דפנה אנגל. "רובינא היא קצת כמו ינטל" המחזאית דפנה אנגל. "רובינא היא קצת כמו ינטל"

אנגל ולהב שקעו לתחקיר על אודות רובינא הילדה וגילו שיש מעט מאוד חומר לעבוד איתו. "היא לא כל כך אהבה לספר על עצמה, היא היתה די בונקר", אומרת אנגל. "אז החלטנו שבגלל שמדובר באשה שעסקה בתיאטרון, נעוף עם העולם והדמיון שלנו בתוך החללים שנפערו בביוגרפיה, ולכן גם קראנו לזה אגדה. לקחנו את העוגנים שהם כמו עצם ועטפנו אותם בבשר".

להב ואנגל הסתפקו בחומרי ארכיון ובביוגרפיה שכתבה כרמית גיא והחליטו לא לפנות לאנשים שהכירו את רובינא. "רצינו לעוף אל מחוזות הבדיון ולא רצינו כבלים", אומרת אנגל. להב מוסיף: "אני לא יודע למה היא לא סיפרה על הילדות שלה, כי על תקופות מאוחרות יותר יש הרבה אינפורמציה. עושה רושם שהיתה שם טראומה, אבל בכל מקרה רצינו לשמור על חופש אמנותי, לקחת את סיפור המסגרת וקווי האופי שלה ולבנות סביב סיפור עם דגש משמעותי על תיאטרון. על הדרך אנחנו מלמדים את הילדים מושגי יסוד בתיאטרון באופן מגניב ולא דידקטי, כי בחדר שהיא למדה בו היה גם חוג סודי של תיאטרון בכיכובה ודרך זה לומדים על מונולוג, תפאורה וחזרות".

לעבודתם המשותפת הם קוראים "הקייטנה של דפנה ושי". אחרי שלוש הצגות ילדים שכתבו יחד - "שבלול", מחזמר משירי שלום חנוך, "סוד הגן הנעלם" ו"הלב של ירושלים" - הם כותבים בימים אלו מחזה למבוגרים "כפרה" (שם זמני).

בינתיים, ב"אגדת רובינא", הם מקווים שהקהל הצעיר יתחבר לדמות ולרצון שלה. "נכון שזו רובינא אבל זו גם ילדה שהיה לה רצון, ילדה שחלמה להיות שחקנית ומשהו בתיאטרון כישף אותה", אומרת אנגל. “אני חושבת שגם ילדים וגם מבוגרים יכולים להזדהות עם זה".

תגיות