אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתגייסים גם לפרנסה: החרדים ששירתו בצה"ל השתלבו בשוק העבודה צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

מתגייסים גם לפרנסה: החרדים ששירתו בצה"ל השתלבו בשוק העבודה

מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מצא כי 88% מהחרדים שהתגייסו לצה"ל - עובדים. מספר החרדים המתגייסים לצה"ל הולך ומתרחק מהיעד

10.08.2017, 06:59 | שחר אילן

כ-90% מהחרדים שמשתחררים מצה"ל - עובדים. כך עולה ממחקר חדש של אסף מלחי מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. על פי המחקר 87% מבוגרי מסלול שח"ר לגברים נשואים חרדים ו־88% מבוגרי מסלול נצח יהודה החרדי - עובדים. מלחי היה אחראי על מחקר השתלבות חרדים בשוק העבודה במשרד הכלכלה.

קראו עוד בכלכליסט

השבוע פורסם כי בשנת הגיוס האחרונה לצה"ל - יולי 2016 עד יוני 2017 - גוייסו 2,800 חיילים המוגדרים חרדים מתוך יעד של 3,200. זו השנה הרביעית שבה צה"ל אינו עומד ביעדים והוא גם הולך ומתרחק בהדרגה מהיעדים. שיעור העמידה ביעד ירד מ־91.6% בשנת הגיוס 2015 ל־87.5% ב־2016.

בצה"ל שני מסלולים עיקריים למתגייסים חרדים. אחד הוא מסלול "נצח יהודה" (לשעבר הנח"ל החרדי) שרוב המתגייסים אליו רווקים והם מופנים בעיקר ליחידות קרביות. השני הוא מסלול שח"ר (שילוב חרדים) שמיועד בעיקר לגברים נשואים.

החידוש העיקרי במחקר של מלחי הם הנתונים לגבי בוגרי נצח יהודה. על פי המחקר כשנתיים לאחר השירות, השתלבו 88% מבוגרי נצח יהודה בשוק העבודה. למרות שבנצח יהודה השירות נעשה בהקפדה על הפרדה מנשים, כ־80% מהבוגרים השתלבו במקומות עבודה מעורבים בסביבה לא חרדית.

מסלול קרבי לעבודה

לשם השוואה, ב־2015 עמד שיעור התעסוקה של כלל הגברים החרדים בגילאי 18־24, כלומר בני גילם של בוגרי נצח יהודה, על 24% בלבד. זאת, בעיקר משום שרובם לומדים בישיבה.

הרמטכ"ל גדי אייזנקוט. פותח דלת לחברה ועבודה, צילום: אוהד צויגנברג הרמטכ"ל גדי אייזנקוט. פותח דלת לחברה ועבודה | צילום: אוהד צויגנברג הרמטכ"ל גדי אייזנקוט. פותח דלת לחברה ועבודה, צילום: אוהד צויגנברג

מרבית בוגרי נצח יהודה (66%) משתכרים יותר משכר מינימום, כלומר יותר מ־5,000 שקל לחודש. 15% מהבוגרים משתכרים למעלה מעשרת אלפים שקלים. 84% מבוגרי המסלול העריכו כי "שירות קרבי בצבא של גבר חרדי משפר מאוד את הסיכויים להשתלב ולהתקדם בשוק העבודה בהשוואה לחרדים שלא שרתו בצבא כלל". 45% מהבוגרים לומדים במסגרת מקצועיות או אקדמאיות. קרוב ל־70% מתוכם לומדים במסגרת אקדמית (תואר ראשון או מכינה).

87% מבוגרי מסלול שח"ר עבדו לאחר השירות הצבאי. 30% מבוגרי שח"ר נמצאים במסגרת לימודים מקצועית או כללית. שח"ר הוא מסלול שנוצר עבור גברים חרדים נשואים בין היתר במטרה לסייע לשילובם בשוק העבודה. המתגייסים עוברים הכשרה מקצועית כאשר השאיפה היא לשלב אותם במקצועות שניתן להמשיך בהם בשוק האזרחי.

הם אינם ישנים בבסיס ומקבלים תשלומי משפחה בהיקף שיכול להגיע ל־6,000 שקל בחודש, מה שהופך את המסלול הזה לדומה מאוד לעבודה בצבא.

כרטיס כניסה לחברה

מלחי קובע כי "הצבא מספק תועלת תעסוקתית לבוגרים שלו. השירות הצבאי נתפס בקרב האוכלוסייה החרדית כמסלול הכנה מועדף לשוק העבודה, זאת בעיקר בקרב משרתים נשואים ובעלי משפחות". לדבריו, על רקע זה הצבא יוכל להגדיל את מספר המתגייסים אם יפתח להם תפקידים נוספים.

מהמחקר עולה שהשירות בצבא ובשירות קרבי בפרט, מהווה בעיני הבוגרים החרדים גם "'כרטיס כניסה' ראשון במעלה לחברה הישראלית. נמצא כי לחלק מהמתגייסים החרדים יש גם מניעים פטריוטים־לאומיים".

ראש תוכנית חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה ד"ר גלעד מלאך אמר שלמרות שצה"ל אינו עומד ביעדי הגיוס, "היקף השירות של חרדים בצבא ובשירות האזרחי מתרחב ו־30% מהחרדים מגיעים לשירות שמוציא לעבודה". לדבריו, "זה עובד גם במובן של שילוב במשק וגם במובן של שילוב בחברה הישראלית וזה חשוב מאוד".

לשכת הגיוס בירושלים (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי לשכת הגיוס בירושלים (ארכיון) | צילום: אלכס קולומויסקי לשכת הגיוס בירושלים (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי

תגיות