אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא זורעים: ההייטק המקומי בסכנה בגלל מיעוט השקעות סיד צילום: שאטרסטוק

לא זורעים: ההייטק המקומי בסכנה בגלל מיעוט השקעות סיד

בעוד משקיעים בעולם מהמרים על תחומי פעילות רבים, סטארט-אפים בארץ זוכים להשקעות סיד משמעותיות רק במספר תחומים צר - סייבר, טכנולוגיות לרכב אוטונומי, פינטק ו-AI. המצב עלול לייבש את החדשנות הישראלית

10.08.2017, 14:36 | מאיר אורבך
חברות הסטארט-אפ המקומיות נהנו בחודשים האחרונים ממבול גיוסים, רבים מהם בהיקף של עשרות מיליוני דולרים. עם הגיוסים הבולטים בשבועות האחרונים נמנים חברת הרכב האוטונומי אוריקס ויז'ן שגייסה 50 מיליון דולר, סימילרווב שגייסה 47 מיליון דולר וסיגנלס אנליטיקס שגייסה 25 מיליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

למעט אוריקס ויז'ן, שעוד שוקדת על פיתוח מוצר, מרבית החברות שגייסו נמצאות כבר בשלבים של צמיחה ומכירות. דו"ח חברת המחקר IVC מראה כי ברבעון האחרון חצי מהגיוסים היו בסכומים גבוהים יחסית של יותר מ-20 מיליון דולר, שמאפיינים חברות בצמיחה.

השקעות אלו, בחברות שכבר עברו את שלבי הפיתוח הראשוניים, הן חלק מבעיה עולמית בתחום הסטארט־אפים. משקיעים מעדיפים להשקיע בהווה המתפתח במקום להמר על העתיד, שמהווה את לב תעשיית ההייטק. בלי השקעות בחברות בשלבי פיתוח ראשוניים, בלי השקעות סיד, תעשיית ההייטק תתקשה להתפתח ואף עלולה לגווע.

לא קל לגייס בישראל, צילום: שאטרסטוק לא קל לגייס בישראל | צילום: שאטרסטוק לא קל לגייס בישראל, צילום: שאטרסטוק

אמנם ברבעון האחרון חלה עלייה בסכומים שגויסו לחברות בשלב הסיד - 65 מיליון דולר לעומת 41 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד ו-35 מיליון דולר ברבעון הקודם, אך מדובר עדיין בסכום נמוך שהגיע למספר מצומצם של 38 חברות.

מיעוט הגיוסים של חברות בשלבים ראשוניים ובחברות פורצות דרך כולא את סצנת הסטארט-אפים המקומית בתחומי חדשנות צרים ביותר: בעיקר סייבר, קצת רכב אוטונומי, מעט פינטק ומעט מאוד בתחומים המתחממים של רובוטיקה ובינה מלאכותית, שחברות צעירות רבות בעולם מסתערות עליהם.

עתיד התעשייה הוא בבנייה קבועה של תחומים מתפתחים ובהסתכלות קדימה, באמצעות השקעה מתמדת בחברות צעירות וחדשניות, ולא בתחומים ובחברות שכבר הוכיחו את עצמן.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
לא תמיד חייבים השקעה
אחוז עצום מהחברות היום בונה על מודל של גיוס משתמשים ואח"כ אולי יגיעו הכנסות או אולי איזה אקזיט נחמד. כן לא כול תחום אפשר לפתח ללא כסף, אבל היזמים בישראל (ובעולם) הפכו מפונקים למה שהם יסכנו משהו (את הזמן שלהם, כסף שלהם) בוא ניקח כסף ממשקיעים ונמשיך למשוך משכורות עתק עם תנאים מפנקים, לא נצליח, נעבור הלאה. הדבר ייצר גם מצב לא בריא שחברות סטארטאפ שגייסו סכומים נכפבים מקפיצות את העלויות בשוק בהכול, עלויות של מפתחים, של נותני שרותים הכול יקר כי לסטארטאפים יש המון כסף וזה כסף שהם לא עבדו בשבילו אז הם מוציאים אותו בלי חשבון. לא יקרה אסון אם יזמים "יחזרו למוסך" יבשילו עם רעיון, יתחילו למכור ויצאו לגיוס כאשר יש להם משהו ביד עם הוכחה ולקוחות [שוב זה לא אפשרי בכול תחום, כי יש תחומים שההשקעה הנדרשת עד מוצר היא מאוד גבוהה, אבל לא יקרה כלום אם חברות אוויר שהמודל העיסקי שלהן הוא להחזיק אצבעות שמשהו יקנה אותן יעלמו להן]
רמי  |  13.08.17