אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיחוד האירופי יגבש אמות מידה לסינון משקיעים סינים צילום: בלומברג

FT

האיחוד האירופי יגבש אמות מידה לסינון משקיעים סינים

נשיא הנציבות האירופית יכריז בחודש הבא על מהלכים שמטרתם לצמצם את היקף ההשקעות הסיניות במגזרי הטכנולוגיה, האנרגיה והתשתיות. השאיפה: גיבוש קריטריונים זהים ברחבי האיחוד לנטרול השתלטויות שמסכנות את הביטחון הלאומי

15.08.2017, 11:08 | ג'ים ברונסדן, פייננשל טיימס

האיחוד האירופי יאמץ תהליכי בקרה וסינון קפדניים יותר לרכישת חברות אירופיות על ידי גורמים זרים, זאת על רקע החששות הגוברים בעקבות גל ההשקעות הסיני במגזרי הטכנולוגיה, האנרגיה והתשתיות.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר צפוי להכריז על הצעדים החדשים בנאום שיישא בספטמבר. המטרה היא לצמצם פערים לעומת הנהלים הנהוגים בארה"ב ובכלכלות גדולות אחרות בכל הקשור לבדיקה וסינון של רכישות על ידי חברות זרות במגזרים אסטרטגיים, כך על פי גורמים המעורים בנושא.

העניין עלה לסדר היום האירופי בשל החששות כי סין תזכה ביתרון טכנולוגי על ידי רכישת ידע אירופי, זאת תוך הטלת הגבלות על משקיעים אירופים בשוק המקומי. אתמול החלה ארה"ב בחקירה לגבי חוקי הקניין הרוחני שבייג'ינג משתמשת בהם, כאשר מדובר בפעולת המסחר הראשונה שנוקט ממשל טראמפ נגד סין, והיא נובעת מחששות דומים.

כיום, רק ל־13 מבין 28 המדינות החברות באיחוד האירופי יש מערכות סינון רשמיות של רכישות והשקעות של זרים, שנועדו לקבוע אם העסקה מהווה איום לביטחון הלאומי או ליעדי המדיניות הציבורית. "קיימת תחושה שעלינו לחמש את הארסנל שלנו מול בייג'ינג בעוצמה זהה", הגיב אנדרה ספיר, חוקר בכיר במכון ברויגל. לדברי גורמים המעורבים בדיונים על הצעדים האירופיים המתוכננים, יכללו התוכניות החדשות הגברת התיאום בין מערכות הבדיקה של המדינות השונות, זאת בניסיון לגבש קריטריונים זהים ברחבי האיחוד. הנציבות האירופית שוקלת גם הצעה שנויה במחלוקת, שלפיה יחולו מערכות בדיקה וסינון מיוחדות על חברות שקיבלו מימון מהאיחוד האירופי. דובר של הנציבות מסר כי בבריסל מודעים לחששות הנלווים להשקעות זרות במגזרים אסטרטגיים, וכי יונקר הקים ועדה "לקביעת הפעולות הראשונות האפשריות" לקראת נאומו בספטמבר.

כל החלטה אירופית להגביר את הסינון תתבסס קרוב לוודאי על מהלכים דומים שננקטים במדינות אחרות. כך, למשל, הוועדה האמריקאית להשקעות זרות (Cfius) בוחנת כל הצעת רכש, וחסמה בשנים האחרונות השקעות מצד חברות כמו וואווי, יצרנית ציוד הטלקום הסינית. בשנה שעברה הוועדה אף חסמה תוכנית של חברה סינית לרכוש יצרנית שבבים גרמנית מטעמי פגיעה בביטחון המדינה. בדומה, אוסטרליה החלה לחייב ב־2016 סינון של עסקאות למכירת חברות תשתיות ציבוריות, זאת בעקבות זינוק בהשקעות הסיניות במדינה.

נשיא צרפת עמנואל מקרון והפרלמנט האירופי מובילים את הדרישה לאמץ צעדים דומים באירופה לבחינת רכישות מצד חברות ממשלתיות וחברות ממדינות שהגישה לשוק שלהן מוגבלת.

אחת ההצעות שנשקלות היא שהנציבות תגבש הנחיות לא מחייבות לסיוע בתיאום הבדיקות בין המדינות, ובמקביל תנסח חוק להקמת מערכת סינון חדשה באיחוד האירופי. על פי הוסוק לי־מאקיאמה, שעומד בראש המרכז האירופי לכלכלה פוליטית בינלאומית, גם תומכות בולטות בסחר חופשי כמו בריטניה מסכימות עם מדינות כמו צרפת, כי "קיימים חששות ביטחוניים אמיתיים בנוגע להשקעות הסיניות".

תגיות