אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן פרימוורה במגעים לרכישת איירון סורס צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

קרן פרימוורה במגעים לרכישת איירון סורס

הקרן הסינית פרימוורה קפיטל מנהלת זה כחודשיים משא ומתן לרכישת חברת האינטרנט הישראלית תמורת מיליארד דולר. מי שמוביל את פרימוורה הוא ד"ר פרד הו, לשעבר יו"ר קבוצת סין בגולדמן זאקס

16.08.2017, 06:46 | גולן חזני

חברת האינטרנט הישראלית איירון סורס (IronSource) מנהלת מגעים מחודשים למכירה מול קרן סינית תמורת כמיליארד דולר. ל"כלכליסט" נודע כי החברה מנהלת משא ומתן מזה כחודשיים, ככל הנראה מול קרן פרימוורה קפיטל. הקרן הסינית, המנהלת 2.9 מיליארד דולר, צפויה לצרף שותף או שניים לעסקה.

קראו עוד בכלכליסט

לא מדובר בפעם הראשונה שאיירון סורס מנהלת מגעים מול קרן סינית. בשנה שעברה ניהלה החברה משא ומתן מול קרן CDH, המנהלת נכסים בהיקף של כ־19 מיליארד דולר, אך המגעים לא הבשילו לעסקה.

מייסדי איירון סורס, צילום: עמית שעל מייסדי איירון סורס | צילום: עמית שעל מייסדי איירון סורס, צילום: עמית שעל

איירון סורס חילקה דיבידנד של 50 מיליון דולר

איירון סורס נוסדה בשנת 2009 על ידי תומר בר־זאב המכהן כמנכ"ל החברה, והאחים אייל, איתי ורועי מילרד. אליהם הצטרפו תמיר כרמי, עומר קפלן, ארנון חריש ונתנאל שדמי - כולם יזמים שהגיעו מחברות שאותן רכשה איירון סורס בתחילת דרכה. המוצר המרכזי של איירון סורס הוא InstallCore, תוכנה להתקנת תוכנות על מחשבים וכלי הפצה למפתחים במחשב ובמובייל. הכנסות החברה מופקות ממכירת פרסום על גבי תוכנת ההתקנה.

ב־2016, כך נודע ל"כלכליסט", הכנסות החברה עמדו על 450 מיליון דולר. הרווח התפעולי תזרימי (EBITDA) עמד באותה שנה על 80 מיליון דולר, והרווח הנקי מוערך ב־50 מיליון דולר.

עוד נודע כי בחודש שעבר חילקה החברה דיבידנד של 50 מיליון דולר לבעלי המניות שלה, בהם כרמל ונצ׳רס, סבן קפיטל גרופ, דיסרפטיב גראות׳, לאומי פרטנרס, קרן 83North, אקסס אינדסטריז, Ping An Ventures ו־China Broadband Capital.

לאורך השנים צמחה איירון סורס, המעסיקה כ־750 עובדים, באמצעות שורה של מיזוגים ורכישות שביצעה, בעיקר של חברות ישראליות בתחום האינטרנט. כך, בספטמבר 2015 התמזגה עם סופרסוניק הישראלית בעסקה ששיקפה על פי הערכות שווי של יותר ממיליארד דולר, ולמעשה יצרה את חברה האינטרנט הגדולה בישראל במונחי שווי והכנסות.

סופרסוניק, שנוסדה על ידי אריק צ׳רניאק וגיל שוהם, פיתחה פלטפורמה לפרסום באפליקציות מובייל בפורמט של וידיאו ובאנרים, מערכת לניהול פרסומות ובורסה למכירת שטחי פרסום. לקוחותיה הם בעיקר גופים בתחום הבידור, ובהם חברות המשחקים EA וזינגה, תוכנת העברת המסרים הסינית WeChat של טנסנט וחברות התיירות אקספדיה ו־hotel.com.

המיזוג עם סופרסוניק הרחיב את היכולות של איירון בתחום הפרסום בווידיאו במובייל, וכעת מוטמעות הטכנולוגיות של החברות בעשרות אלפי אפליקציות. טרום המיזוג החזיקו מייסדי איירון סורס ב־75% ממניות החברה, אך דוללו מאז.

העסקה האחרונה שביצעה איירון סורס היתה ביוני, אז רכשה את חברת טכנולוגיות הפרסום בווידיאו הישראלית סטרים רייל בכמה מיליוני דולרים. החברה, בה השקיעה קרן ההון סיכון האמריקאית סקויה, פיתחה טכנולוגיה שבה משתמשים גופי תוכן ורשתות פרסום כדי לייצר הכנסות מתוכן וידיאו. בנוסף, ב־2013 רכשה איירון סורס את אפטר דאונלואד ב־28 מיליון דולר.

באותה שנה החברה היתה על סף מיזוג עם חברת בבילון, אך בסופו של דבר הוא לא יצא לפועל.

מאז הוקמה בשנת 2009, איירון סורס רשמה גיוסים של 123 מיליון דולר. בשנה שקדמה למיזוג עם סופרסוניק היא גייסה 103 מיליון דולר בסבב גיוס הון ענק, שהחלק הראשון שלו בוצע בספטמבר 2014 בהובלת קרן דיסרפטיב של טל ברנח.

החלק השני של הסבב בוצע בפברואר 2015, בהובלת המיליארדר לן בלווטניק. שאר המשקיעים בחברה הם, כאמור, כרמל ונצ׳רס, סבן קפיטל גרופ, דיסרפטיב גראות׳, לאומי פרטנרס, אקסס אינדסטריז, Ping An Ventures ו־China Broadband Capita.

הקרן הסינית הצעירה התעניינה גם בנטפים

בעלי המניות של איירון סורס מעוניינים, לפחות בחלקם, לממש את אחזקותיהם בחברה. חברות טכנולוגיה אמריקניות שיכולות להיות מועמדות לרכישה הן מעטות, והנפקה בנאסד"ק נחשבת ללא כדאית בשל חשש המשקיעים האמריקאים מהתחומים שבהם

עוסקת החברה.

מנגד, גופים סיניים משקיעים גם בתחומים שנמצאים בשולי תעשיית האינטרנט כמו הימורים וחברות הפצה, דוגמת איירון סורס. כמו כן, הגופים הסינים נחשבים לרוכשים פעילים בשנים האחרונות.

קרן פרימוורה קפיטל, שככל הנראה מנהלת משא ומתן לרכישת איירון סורס, היא חברת השקעות גלובלית המבוססת בסין. היא מחזיקה במשרדים בבייג'ינג ובהונג קונג, ומנהלת קרנות יואן וקרנות דולריות עבור מוסדות מובילים, תאגידים ומשפחות בסין ובעולם. היא הוקמה על ידי ד"ר פרד הו, שותף לשעבר ויושב ראש קבוצת סין רבתי בקבוצת גולדמן זאקס, המכהן כיום כמנהל שותף בקרן. פרימוורה קפיטל מעסיקה כיום 30 אנשי מקצוע בתחום ההשקעות.

מייסד הקרן פרד הו, צילום: רויטרס מייסד הקרן פרד הו | צילום: רויטרס מייסד הקרן פרד הו, צילום: רויטרס

בסך הכל, הקרן מנהלת 2.9 מיליארד דולר. בשנת 2011 גייסה קרן בהיקף של מיליארד דולר, והשקיעה בין היתר 150 מיליון דולר בענקית הסינית עליבאבא. היא הקימה קרן שנייה בשנת 2014, לה גייסה 1.9 מיליארד דולר.

עסקאות הרכישה של הקרן הסינית הן בעיקר של חברות טכנולוגיה, חינוך והסעדה. הקרן רוכשת הן חברות מבוססות והן חברות במצוקה.

הקרן הסינית אף ניהלה בתקופה האחרונה מגעים לרכישת השליטה בחברת ההשקיה בטפטוף נטפים. עם זאת, בשבוע שעבר נמכרה השליטה למקסיכם המקסיקנית תמורת 1.5 מיליארד דולר. פרימוורה פרשה בשלב מאוחר של המכרז.

מכרמל ונצ'רס לא נמסרה תגובה.

תומר בר זאב, מנכ"ל איירון סורס אמר בתגובה: "כמה פעמים אפשר לכתוב שאיירון סורס במו"מ להימכר לחברות סיניות? כל הזמן יש פניות מגופים סינים לרכוש את החברה וגם פרימוורה פנתה אבל אין כרגע מו"מ למכירה עם שום גוף".

תגיות

49 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

47.
הבן שלי השתתף בקייטנת האנדרואיד שאיירונסרוס עשו
לכל המתלהמים שלום, הבן שלי השתתף בקייטנה האינטרנטית שהם עשו ממש לאחרונה ואני חייבת לומר שזו יוזמה שלא רואים הרבה אם בכלל בשוק הישראלי. לתת ערך מוסף ותעסוקה לילדים בחופש הגדול וגם לתת להם כלים למקצוע שאולי ירצו לעסוק בעתיד זה מבורך. אז אל תקפצו לשליליות ולהיות בריונים מאחורי מקלדת כשבינינו.......... 99% מכם לא יודעים על מה הם מדברים. תודה ושלום.
פריפריה זה כאן  |  17.08.17
לכל התגובות