אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תראו מה הורים סינים מוכנים לעשות כדי שילדיהם יצטיינו צילום: xinhuanet

תראו מה הורים סינים מוכנים לעשות כדי שילדיהם יצטיינו

מתכנון הלידה לחודש הנכון ועד להשקעת אלפי דולרים בקורסי קיץ. ההורים בסין מאמינים שהתחרות מתחילה כבר בגיל צעיר ומחפשים כל יתרון שאפשר להשיג לילדים

18.08.2017, 22:18 | אופיר דור, בייג’ינג

מחוץ לשער של אוניברסיטת צ'ינגחואה בבייג'ינג, אחת משתי האוניברסיטאות היוקרתיות בסין, משתרך בשבועות האחרונים תור ארוך של משפחות. צ'ינגחואה אינה גובה תשלום על ביקור בקמפוס אך מספר המבקרים הנכנסים לאוניברסיטה מוגבל ל-3,000 ביום. כדי להבטיח את מקומן מתייצבות חלק מהמשפחות בשער כבר ב-4 לפנות בוקר ומחכות בחום עד לפתיחת השערים ב-8:30.

קראו עוד בכלכליסט

לפי דיווח בתקשורת הסינית, משפחה בת ארבעה נפשות נתפסה בתחילת החודש מנסה להתגנב לקמפוס בתא המטען של רכב שליחויות. השליח התוודה כי הסכים להכניסם לאוניברסיטה תמורת 20 יואן (10 שקלים) לאדם, לאחר שהם לא הצליחו להיכנס בדרך הרגילה.

המבקרים בקמפוס בימים אלו הן משפחות מרחבי סין שמנצלות את החופש הגדול כדי לסייר בבייג’ינג. הביקור באוניברסיטה אמור להוות מקור להשראה לילדים ולעודד אותם להתאמץ יותר בלימודים, כדי שיום אחד הם יכנסו (בלי תור) בשערי המוסד הנחשב כסטודנטים מן המניין.

תלמידים סינים בכיתה. הלחץ למצויינות מתחיל מרגע הלידה, צילום: איי אף פי תלמידים סינים בכיתה. הלחץ למצויינות מתחיל מרגע הלידה | צילום: איי אף פי תלמידים סינים בכיתה. הלחץ למצויינות מתחיל מרגע הלידה, צילום: איי אף פי

מערכת חינוך לא שוויונית

 

בטקסים רשמיים הנערכים לאורחים ישראלים המגיעים לבייג’ינג, ינסו הנואמים מהצד הישראלי והסיני להדגיש את הדומה בין שני העמים המרוחקים אלפי קילומטרים זה מזה. אחרי שיציינו כי הסינים והיהודים הם שניים מהעמים העתיקים בעולם, יגיעו הנואמים לנקודת הדימיון המרכזית - חשיבות ההשכלה בשתי התרבויות.

עם כל הכבוד לחשיבות ההשכלה בישראל, קשה לדמיין הורים בארץ עושים את הדברים הדי משוגעים שההורים הסינים מוכנים לעשות כדי שילדיהם יקבלו את החינוך הטוב ביותר. בסין נפוץ המשפט "ניצחון מנקודת ההתחלה" שמשמעותו היא שהמרוץ להצלחה בחיים מתחיל ממש מגיל צעיר. יש בזה היגיון מסוים כיוון שבמערכת החינוך הלא שוויונית בסין כניסה לגן ילדים איכותי מגדילה את הסיכוי להיכנס לבית ספר יסודי טוב ואחר כך לתיכון ואוניברסיטה טובים.

בתחרות כל כך עזה ההורים הסינים מחפשים כל יתרון שיוכלו לתת לילדים והיתרון הראשון יכול להיות פשוט ללדת אותם בזמן הנכון. ההורים הסינים כבר מתורגלים בתכנון המשפחה לפי שיקולים הקשורים בגלגל המזלות הסיני, כאשר לידה בשנת הדרקון או החזיר נחשבת לאופציה הפופולרית ביותר, אבל יש הורים שמתכננים גם את תאריך הלידה המדויק.

החוק בסין קובע כי רק ילדים שמלאו להם שש ב-1 בספטמבר יוכלו להיכנס לבית ספר. מבחינת הורים סינים רבים עדיף שהילד ייכנס ללימודים מוקדם ככל האפשר ו"ירוויח" שנה. כתוצאה מכך בבתי החולים בסין מורגשת מדי שנה עלייה במספר הלידות לקראת אמצע אוגוסט וחלק מהורים אפילו יבקשו לזרז את הלידה בניתוח קיסרי כדי שתתרחש לפני 1 בספטמבר.

הכניסה לבית ספר טוב בערים גדולות כמו בייג’ינג ושנחאי תלויה בעיקר באזור המגורים בו רשומה המשפחה, כאשר לרוב בתי הספר יכולים להירשם רק מי שמחזיקים בבעלותם דירה בסמוך. לא במפתיע מחיר דירה ליד בית ספר טוב יהיה גבוה בעשרות אחוזים, אבל לפעמים אפשר יהיה להסתפק בקניית פרוזדור משותף או חדרון קטן שאמנם אינם מתאימים למגורים אך מאפשרים רישום לבית הספר. בבייג’ינג הוצעו למכירה חדרונים כאלה בגודל 10-15 מ"ר בלבד במחירים של 1.5-1.8 מיליון יואן (800 אלף עד מיליון שקל).

בית הספר הנכון גם הוא לא מספיק. ברבים ממרכזי הקניות בבייג’ינג אפשר למצוא קומות שלמות ובהן מרכזי למידה פרטיים לשעות שאחרי בית הספר. אם פעם לימודי המוזיקה נחשבו לפעילות המועדפת על ההורים הסינים, היום הלהיט הוא לימודי תכנות מחשבים, רובוטיקה והדפסת תלת-מימד מגיל צעיר. שיעורים בתחומים כאלו עולים 50 דולר לשעה בבייג’ינג.

תכנות, רובוטיקה והדפסות תלת מימד הם המקצועות המבוקשים החדשים, צילום: xinhuanet תכנות, רובוטיקה והדפסות תלת מימד הם המקצועות המבוקשים החדשים | צילום: xinhuanet תכנות, רובוטיקה והדפסות תלת מימד הם המקצועות המבוקשים החדשים, צילום: xinhuanet

ההורים הסינים רואים גם בחופש הגדול הזדמנות מצוינת לקדם את הילדים ושוק המחנות ובתי ספר לקיץ רק הולך ומתרחב מדי שנה בסין. נושא זה עלה לסדר היום החודש בעקבות מאמר שפרסמה ברשת החברתית אם לתלמידה בבית ספר יסודי מדרום סין, מנהלת בכירה במקצועה, תחת הכותרת: "גם משכורת חודשית של 30 אלף יואן (16 אלף שקל) לא מספיקה לממן את חופשת הקיץ של הבת שלי". לדברי האם, היא הוציאה 20 אלף יואן על מחנה בארצות הברית, הלהיט האחרון בקרב ההורים, שנועד לשפר את האנגלית, להרחיב אופקים ולהפוך את הילד לעצמאי יותר. עוד 10,000 יואן הוציאה האם על שיעורים בשחייה, פסנתר, אנגלית, מתמטיקה וכתיבה.

משרד החינוך הסיני שב וקורא להפחית את העומס בימי הקיץ על התלמידים בבתי הספר היסודי וחטיבת הביניים, שלפעמים לומדים אפילו 9 שעות ביום במהלך התקופה, אך ההורים לא תמיד משתפים פעולה. אם סינית אחת הסבירה באינטרנט כי היא אמנם לא רוצה שעל הילד יופעל הרבה לחץ, אבל חוששת כי "אם לא אעשה זאת הוא ישאר מאחורי חבריו".

במקום קרן פנסיה

 

להיסטריה החינוכית בסין יש כמה סיבות: ככל שסין מתקדמת כלכלית מיליוני משפחות מצטרפות למעמד הביניים המתרחב והתחרות על הכניסה לאוניברסיטאות הנחשבות רק הולכת ומתגברת. ההורים ממעמד הביניים החדש בסין שעבדו קשה כדי להגיע למקומם מוכנים לשלם כמעט כל סכום כדי להבטיח לילדיהם חינוך מצוין.

הורים אלו חשים לעיתים שההשכלה שקיבלו הם עצמם לא היתה מספיקה ולכן הם רוצים שילדיהם יזכו לחינוך רחב ומגוון יותר. תופעה זו בולטת למשל בכל הנוגע ללימודי אנגלית. ההורים הסינים ברוב המקרים אינם דוברים אנגלית אבל הם שולחים את ילדיהם ללימודי השפה מוקדם מאוד, אפילו מגיל 3.

לכל זה מתווספת גם מדיניות הילד האחד, שבוטלה רק לפני שנה וחצי בסין. הורים הסינים מצפים מסורתית מילדיהם לפרנס אותם כשיגיעו לגיל מבוגר, לכן ההשקעה בחינוך הילד היא סוג של השקעה בפנסיה שלהם עצמם. כשיש רק ילד אחד, אין מבחינתם מקום לטעויות.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
גבר יהודי הנישא לסינית , מביא ילד חכם..
מארק צוקרברג עשה צעד נבון , נישא לסינית משכילה ......, הביא צאצאית נפלאה..., קלאב מאארקט האכזר , שמדבר שפות , אנחנו בני האדם רוצים שיהיה לנו טוב על מנת שיהיה לנו טוב הכרחי שיהיה טוב לזולתנו אני קורא להורה הסיני ולמר ש׳יי , אתם משחקים בחיי אנשים שרוצים טוב כל הניסויים בהוזלת מחירים , הם רק קריאה לעזרה מצד מנהיג סין , הוא בתוך תוכו לא רוצה שואה גרעינית הוא צריך תשומת לב כמו ילד
צילה ביטון/הרוש  |  19.08.17
לכל התגובות