אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפוסט-דוקטורנטים ניצלו מתשלום מס צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

הפוסט-דוקטורנטים ניצלו מתשלום מס

רשות המסים הסירה את הדרישה למסות פוסט-דוקטורנטים, בהחלטה ששווה למוסדות ולסטודנטים עשרות מיליוני שקלים בשנה

20.08.2017, 12:03 | עמרי מילמן

רשות המסים הסירה את הדרישה למסות פוסט־דוקטורנטים, בהחלטה ששווה למוסדות ולסטודנטים עשרות מיליוני שקלים בשנה. כך לפי מכתב ששלחה ביום שני מירי סביון, סמנכ"לית בכירה ברשות המסים, לגדי פרנק, מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), הגוף שאחראי לתקצוב ההשכלה הגבוהה בישראל. הסרת המיסוי מהווה ניצחון לוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), שמוביל את המאבק.

קראו עוד בכלכליסט

המחלוקת בנושא החלה לפני כשנה וחצי, כאשר רשות המסים הוציאה שומת ניכויים של 4 מיליון שקל לאוניברסיטת תל־אביב לשנת 2011 עבור מלגות ל־180 פוסט־דוקטורנטים של המוסד.

לפי ור"ה, יש בישראל כיום כ־3,000 פוסט־דוקטורנטים. רק במכון ויצמן ישנם כ־600, כך שההחלטה היתה יכולה לפגוע במכון בצורה משמעותית. גובה המלגות שמקבלים הפוסט־דוקטורנטים נע בין 6,000 ל־15 אלף שקל בחודש, ומעטים מקבלים את הסכום הגבוה ביותר.

יו"ר ור"ה יוסי קלפטר, צילום: אוראל כהן יו"ר ור"ה יוסי קלפטר | צילום: אוראל כהן יו"ר ור"ה יוסי קלפטר, צילום: אוראל כהן

עוד לפי המכתב של סביון, ההחלטה תקפה רק במקרים שבהם לא מתקיימים יחסי עובד־מעביד בין המוסד להשכלה גבוהה לבין הפוסט־דוקטורנט - כלומר, כשלא משולמת להם פנסיה וכשאינם מקבלים תנאים הניתנים לעובדים שכירים.

בתחילת המאבק בנושא, רשות המסים טענה כי לא מדובר במלגה, שפטורה ממס, אלא במשכורת לכל דבר ולכן על האוניברסיטה לנכות ממנה מס, כשם שמעסיק מנכה מס לעובד שלו.

בעקבות השומה שהוציאה הרשות לאוניברסיטת ת"א החליטו בור"ה להיאבק בהחלטה, מחשש שתפגע במחקר האקדמי בישראל. נציגי ור"ה פנו כמה פעמים לרשות המסים, אולם רק לאחר פנייה לאוצר זכו לפגישה עם נציגי הרשות ונציגי אגף תקציבים. הרשות שינתה את עמדתה בסופו של דבר מתוך רצון לסייע לאקדמיה בישראל.

בינואר האחרון התקיים דיון בנושא בוועדת המדע של הכנסת בעקבות לחץ של ור"ה. מנכ"לית מכון ויצמן שלומית גרי התריעה אז: "המשמעות של הפרשנות של רשות המסים מבחינת המוסדות היא פגיעה הרסנית. מלכתחילה ישנו קושי בהבאת סטודנטים לישראל. אנחנו נלחמים במוסדות בעולם ומשקיעים מאמצים בלהביא אותם לפה מאוניברסיטאות כמו סטנפורד והרווארד. פגיעה במלגות שניתנות להם רק תקשה זאת עוד יותר".

לטענת גרי ויתר נציגי האקדמיה, מה שהפוסט־דוקטורנטים עושים אינו "עבודה, כי אם התוצר השולי של העשרת המחקר. זה תהליך הלימוד. לומדים במעבדה ומבצעים מחקר". עוד לדבריה, "פוסט־דוקטורט הוא דבר קצוב לשנתיים־שלוש. לכן המלגות לא מהוות מסלול עוקף מס הכנסה, שכן הוא קצוב בזמן לתקופת לימודים מוגדרת".

החשש באקדמיה נבע מסיבה נוספת: חלק משמעותי מהתרומות מתקבל מתורמים מחו"ל, בעיקר יהודים, שרוצים לעודד את המחקר בארץ. הידיעה שחלק נכבד מהתרומה שלהם יגיע בסופו של דבר לידי המדינה הוריד את המוטיבציה שלהם להמשיך לתרום לאקדמיה.

עו"ד דורון שוופי, ראש מחלקות המסים וההשכלה הגבוהה ושותף מנהל במשרד ש. פרידמן, המייצג את ור"ה: "אנחנו שמחים מאוד על ההחלטה, החשובה לאקדמיה במדינת ישראל".

יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה ח"כ אורי מקלב: "מנענו פגיעה חמורה בחוקרים ובמכוני המחקר בארץ".

תגיות